S kolem za blanenskou vodou

14. června 2019, sport, přečteno: 1404×

Již po osmé vyrazili lidé se zdravou láskou ke sportu a přírodě na cyklovýlet s VODÁRENSKOU AKCIOVOU SPOLEČNOSTÍ, a.s. Na kole za vodou se tentokrát vydali pod názvem Cestou blanenské vody a kromě zajímavé trasy pro ně byla připravena nejen prohlídka některých objektů, ale i návštěva rozhledny.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Trasa dlouhá pětatřicet kilometrů účastníkům ukázala, kde se likviduje odpadní voda a jak se naopak pitná voda upravuje a dopravuje do domácností. „Řekl bych, že se letošní ročník vydařil. I díky dobrému počasí jsme navštívili vlastně všechny objekty, které jsme měli v plánu. Na trati bylo lehce přes stovku cyklistů,“ pochvaloval si za pořadatele Jan Kaluža. Trasa tentokrát vedla přes objekty skupinového vodovodu a kanalizace v Blansku, Horní Lhotě a Ráječku, dále přes Klepačov, Suchdol, Vavřinec, Veselici nebo Lažánky. Nechyběl průjezd malebným údolím Pustého žlebu se Skalním mlýnem, kolem Punkevních jeskyní nebo dolní stanice lanovky na Macochu.

Ve Veselici měli účastníci hodinovou zastávku, při níž mohli navštívit i místní rozhlednu. „Většina lidí již věděla z minulých let, jak náš cyklovýlet probíhá. Takže ocenili návštěvu objektů, které nejsou běžně k vidění,“ dodal Kaluža. Spokojeni byli také samotní účastníci. „Na kole za vodou jezdím každým rokem, ačkoliv ne vždy až do konce, protože se jede trochu pomaleji, než jsem zvyklý. Ale myslím, že to byl zajímavě strávený den. Vodárenská se lidem snaží ukázat, že než teče voda z kohoutků domácností, musí se někudy vést a čistit. A to skvělou a zábavnou formou,“ říká například Petr Tioka, podle kterého byl nejzajímavější zastávkou vodojem s čerpací stanicí na Klepačově. „Byla oceněna jako stavba roku a proto byla asi nejzajímavější,“ dodal.

Cyklovýlet s Vodárenskou společností však cílí nejen na zkušené cyklisty. Průběh akce se snaží připravit i pro ty méně zdatné. „Hrozně se mi líbí, jak organizátoři dbají na bezpečnost. Na každé křižovatce někdo čeká, po celý průběh dohlíží, aby se nikomu nic nestalo. Do terénu tak může vyrazit prakticky každý,“ myslí si další z účastníků Zuzana Šedrlová, které se letošní trasa velmi líbila. „Bylo to zase něco jiného než v minulém roce. Člověk alespoň vidí, jak se investovalo do infrastruktury a zajištění kvalitní vody. Vodárenské objekty jsou na kopci, a to pro mě bylo ze sportovního hlediska potěšující,“ dodala. Pochvalu si akce ale vysloužila i od dalších sportovců. „V minulých letech jsem si projela objekty na Boskovicku a teď jsem si ráda prohlédla i infrastrukturu v okolí Blanska. Líbí se mi, jakou formou pořadatelé ukazují, jak se voda čistí, jak pracují čerpací stanice nebo čistírny odpadních vod, kam se normálně veřejnost nedostane,“ myslí si Darja Macková.

Mezi účastníky tradičně nechyběl ani ředitel boskovické divize Vodárenské společnosti Petr Fiala. „Jsem rád, že si tuto akci lidé oblíbili. Dokazují to každoročně vysoké počty cyklistů, kteří s námi vyráží. I tentokrát jsme se snažili zábavným způsobem trochu přiblížit, jak funguje naše práce s vodou. A z jejich reakcí bylo vidět, že je toto téma zajímá. Všem, kteří se na organizaci podíleli, patří velké poděkování a věřím, že nás v dalších letech čekají další povedené vyjížďky“, uvedl Fiala.

Devátý ročník cyklovýletu je sice ještě hodně daleko, pořadatelé však již přemýšlí, kterým směrem se vydají tentokrát. „Bavíme se o tom, že jsme dlouho neměli trasu v okolí Letovic. Ale zatím jsou to jenom plány, definitivně budeme vybírat až na začátku příštího roku,“ uvedl Kaluža. To by pro některé dlouhodobé účastníky byla vítaná varianta. „Pro mě by to bylo určitě zajímavé, jelikož právě v Letovicích bydlím. I z toho důvodu bych byla jedině pro,“ zakončila Macková.

Foto: archiv VAS a.s.

Iva Librová

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor