Brána do Moravského krasu se otevírá na výstavě v Muzeu Blanenska

8. července 2019, ostatní, přečteno: 2085×

Poutavou výstavu o Moravském krasu, přírodě a speleologii nabízí na zámku návštěvníkům Muzeum Blanenska. Výstava je rozdělená na dvě části. Sklepní instalace výstavy představí objev Amatérské jeskyně a práci jeskyňářů. Na ochranu přírody se pak zaměřuje část výstavy, instalovaná v nově opravené multimediální síni muzea. Výstava Moravský kras pod zemí a nad zemí je otevřená do 27. října.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-92436-0_550.jpg

V expozici v multimediální síni muzea uvidí návštěvníci i rysa, zapůjčeného z jihu Čech. Foto: O. Požár

Chráněná krajinná oblasti Moravský kras je nejstarší CHKO v České republice, ale zároveň také nejmladší, protože letos v dubnu byla vyhlášena znovu s upravenými hranicemi. Živou přírodu v „nadzemní výstavě“ reprezentuje například rys, který do muzea přicestoval z jihu Čech, sokol zapůjčený ze sbírek Moravského zemského muzea nebo netopýr, kterých žije v Moravském krasu více jak dvacet druhů.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-59796-0_550.jpg

Návštěvníci uvidí i kostru československého jeskynního lva. Foto: O. Požár

„Zajímavostí, kterou návštěvníci uvidí v části věnované ochraně přírody, je Kruhatka Mattioliho vylisovaná v herbáři, která byla v přírodě utržena bez jednoho dne přesně před sto lety,“ upozorňuje vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka na raritní květinu, která dnes roste na dně Macochy.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-58546-0_550.jpg

Model hradu Blansek. Foto: O. Požár

Kurátorem výstavy je přírodovědec muzea Vlastislav Káňa, dlouholetý praktikující jeskyňář, který se věnuje také speleopaleontologii a výzkumu života netopýrů. Na výstavě i publikaci spolupracovala také Správa CHKO Moravský kras, Česká speleologická společnost a mnoho individuálních odborníků. Jen díky propojení se podařilo vytvořit tak pestrý celek.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-67700-0_550.jpg

Návštěvníci na výstavě uvidí i ukázku dávných šperků. Foto: O. Požár

Letos se navíc slaví padesát let od objevu nejdelšího jeskynního systému ve střední Evropě, Amatérské jeskyně, a zároveň čtyřicet let od založení České speleologické společnosti. Sklepní prostory zámku jsou proto po celou sezonu až do konce října věnovány právě jeskyňářům, především těm amatérským, díky jejichž činnosti byla objevena Amatérská jeskyně.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-95249-0_550.jpg

Výstava o Moravském krasu nabízí k vidění pestrou škálu exponátů. Foto: O. Požár

„Amatér jako označení pro jeskyňáře znamená, že se této činnosti nevěnují jako svému povolání, ale přitom zajišťují vysoce profesionální přístup,“ říká Marek Audy, předseda České speleologické společnosti, jejíž činnost sahá daleko za hranice regionu. Kromě toho, že ČSS sdružuje Základní organizace po celé republice, kterých je na území Moravského krasu více jak 20, podniká také expedice do zahraničí, kde dosahuje úchvatných výsledků. Zajímavá a velice důležitá je také činnost jeskynních záchranářů.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-50179-0_550.jpg

Na některé exponáty si můžete sáhnout a hádat, co zrovna držíte v ruce. Foto: O. Požár

K výstavě byla vydána stejnojmenná kniha, která je spíš obrazovým průřezem Moravským krasem než typickým katalogem k výstavě a láká k návštěvě přírodních i kulturních zajímavostí v regionu. Obě části výstavy potrvají až do 27. října. Kniha bude k dostání pouze v pokladně muzea a v Domě přírody Moravského krasu.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-56437-0_550.jpg

Výstava o Moravském krasu nabízí k vidění pestrou škálu exponátů. Foto: O. Požár

Na podzim se pak v rámci výstavy chystají přednášky zaměřené na Amatérskou jeskyni, ochranu krasu, výzkumy v regionu i expedice do zahraničí. První přednášky věnované Amatérské jeskyni proběhnou 13. září v Multimediální síni zámku. V rámci výstavy bude možné se také přihlásit na mimořádné prohlídky Amatérské jeskyně.

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-23525-0_550.jpg

Činnost jeskyňářů přibližuje expozice ve sklepení blanenského zámku. Foto: O. Požár

vystava-moravsky-kras-v-muzeu-blanenska-72861-0_550.jpg

Činnost jeskyňářů přibližuje expozice ve sklepení blanenského zámku. Foto: O. Požár

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty