Projekt Zvládneme to pokračuje na Blanensku dalšími aktivitami

24. srpna 2019, ostatní, přečteno: 1336×

Projekt „Zvládneme to“ je zaměřený na mladé lidi ve věku 15-25 let s psychickými problémy, kteří bydlí na území MAS Moravský kras. V rámci projektu podpoříme mladé lidi při zvládání psychických potíží, aby se udrželi ve vzdělávacím procesu, případně jim pomůžeme při přechodu do zaměstnání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Součástí práce našeho týmu je také podpora jejich blízkých (rodiče, sourozence) prostřednictvím podpůrných a vzdělávacích aktivit. Jako užitečné se nám jeví rozvíjet spolupracující síť profesionálů (pedagogů, psychologů, pediatrů, praktických lékařů), kteří by se spolu s námi zaměřili na vyhledání potřebných mladých lidí a nabídnutí jim komplexní podpory. Součástí našeho týmu je také psycholog a peer konzultant – člověk s vlastní zkušeností duševní nemoci.

Průběžně organizujeme workshopy na středních a základních školách, které probíhají formou besedy v rámci dvou vyučovacích hodin, přítomni jsou sociální pracovníci, psycholožka a peer konzultant (osoba s vlastní zkušeností), studenti se zajímají o dané téma a sami se mohou zapojit prostřednictvím jednoduchého kvízu. Probíhá společná diskuse, studenti se doptávají a zajímavý je pro ně příběh peer konzultantky. Zpětná vazba je velmi pozitivní, studenti například uváděli, že konečně ví, co je to schizofrenie a ocenili by, kdyby byl program delší.

Nově vznikají i FB stránky k projektu pod názvem Práh – TT Blanensko, kde studenti mohou anonymně psát o svých zkušenostech z oblasti duševního zdraví (ať už negativních nebo naopak pozitivních, povzbudivých), nebo zhlédnout příspěvky a videa.

Koncem října začnou pobíhat podpůrné a edukační skupiny pro rodiče a osoby blízké, cyklus 10 setkání začne 30. 10. 2019. Přihlásit se můžete na mailu blanensko@prah-brno.cz.

Více informací se můžete dozvědět přímo na pracovišti Práh jižní Morava z.ú., Terénní tým Blanensko, Svitavská 1b, Blansko 678 01 nebo na tel.: 605 992 243, e-mail: blanensko@prah-brno.cz

Romana Jelínková

vedoucí Terénního týmu Blanensko

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty