Společně PRO Blansko: návrhy je možné podávat do půlky září

6. srpna 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 1522×

Máte nápady na úpravy zeleně? Chtěli byste pořídit, upravit nebo naopak odstranit mobiliář jako lavičky, odpadkové koše, stojany na kola? Máte nápad na vytvoření či opravu menších dětských hřišť s herními prvky nebo pískovištěm? Nebo byste chtěli upravit veřejné prostranství – například předláždit staré chodníky, umístit tzv. šlapákové chodníčky na vyšlapané stezky nebo by se vám líbila úprava parku?

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pak  máte ještě stále dost času na podání svých návrhů do participativního rozpočtu (PRO) města Společně PRO Blansko. Lhůta totiž končí 13. září. Stačí kliknout na webu města na logo Společně PRO Blansko, kde se dozvíte podmínky a pravidla pro podávání návrhů. jNa projekty participativního rozpočtu byla vyčleněna částka 600 tisíc korun.

Participativní rozpočtování je postup, jak se občané města mohou částečně zapojit do rozpočtového procesu a ovlivnit tak, na co bude vynaložena část veřejných financí. Obecně je možno popsat participativní rozpočet jako část peněz z rozpočtu města, o jejímž využití obyvatelé spolurozhodují se svými volenými zastupiteli.

„V rámci tohoto projektu jsme se inspirovali zejména u Žďáru nad Sázavou, kde participativní rozpočet probíhá již čtvrtým rokem. Více než padesát obcí si již participativní rozpočet vyzkoušelo,“ říká vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Zvolený postup PRO lze popsat tak, že obyvatelé podávají návrhy, co by se za vyčleněné peníze v rámci PRO mělo ve městě v následujícím období vylepšit. PRO slouží především pro menší úpravy veřejného prostranství. Při tvorbě projektů jsou jim k dispozici odborní zaměstnanci města. Předložené projekty se posuzují z hlediska splnění pravidel (formální správnost) a z hlediska realizovatelnosti. Vyvrcholením procesu je hlasování, ve kterém všichni obyvatelé města rozhodnou, který návrh (nebo návrhy) má město realizovat.

Pokud máte nápad na projekt a nevíte si rady se zpracováním návrhu, můžete se obrátit na pracovníky městského úřadu, kteří vám s tím pomůžou:

  • Ing. Milan Vítek (odbor komunální údržby), tel. 516 775 196
  • Ing. Jiří Svoboda (odbor investičního a územního rozvoje), tel. 516 775 157

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty