Přemostění na Staré Blansko: město bude dále jednat se SŽDC a krajem

16. září 2019, tiskové zprávy, přečteno: 3184×

Projekt přemostění železničního přejezdu v lokalitě na Starém Blansku pokračuje výkupem pozemků a dalšími jednáními, která však zřejmě budou ještě hodně náročná a složitá. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) totiž podmiňuje případnou účast na financování přemostění uzavřením železničního přejezdu. Nejen tato podmínka, ale i další náležitosti projektu tak budou ještě letos předmětem dalších vyjednávání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

zavory-na-zeleznicnim-prejezdu-na-starem-blansku-jsou-stazene-35-minut-z-kazde-hodiny-99507-0_550.jpg

Závory na železničním přejezdu na Starém Blansku jsou ve špičkových časech stažené asi 35 minut z každé hodiny. I proto je chystané přemostění důležité pro plynulost dopravy v Blansku. Foto: O. Požár

Podle starosty Jiřího Crhy město podepsalo memorandum o spolupráci při projektu s Jihomoravským krajem. Původní dohoda zněla, že celá komunikace s přemostěním bude krajskou silnicí třetí třídy, na jejímž vybudování by se z většiny finančně podílel právě kraj. Ten vynakládá ročně na silnice v regionu asi 300 milionů korun, což by při odhadovaných nákladech na přemostění zhruba 350 milionů korun znamenalo spolufinancování projektu z dalších zdrojů – tedy z města a SŽDC, potažmo SFDI. V roce 2016 se náklady odhadovaly na 280 milionů a během tří let se odhady ceny zvýšily o dalších 70 milionů.

graficke-znazorneni-planovaneho-premosteni-na-stare-blansko-na-mape-44251-0_550.png

Grafické znázornění stávající situace. Foto: odbor INV

„Při jednání se SŽDC padlo, že by se na tom finančně podíleli třeba tím, že by získali prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Dali si však podmínku, že se zruší železniční přejezd na Starém Blansku. V územním plánu se však s přejezdem i nadále počítá. Stavba přemostění by se přitom dala zkoordinovat s výlukou na daném železničním koridoru v roce 2022,“ uvedl starosta Jiří Crha.

dopravni-situace-na-kruhovem-objezdu-u-prejezdu-na-starem-blansku-byva-ve-spicce-kriticka-94588-0_550.png

Dopravní situace ve špičkách bývá na kruhovém objezdu u železničního přejezdu Blansko-město kritická. Foto: odbor INV

Výluka má podle vedoucího odboru investičního a územního rozvoje Marka Štefana trvat tři měsíce. Během této doby by se mělo přemostění na Staré Blansko postavit. Vedení města by uvítalo, kdyby se podařilo vybudovat přemostění a zároveň zůstal zachovaný přejezd. Pokud to nebude možné, tak je třeba vybudovat komfortní podchod, přičemž na financování by se mohlo podílet město.

nakres-mostu-zamysleneho-premosteni-na-stare-blansko-57143-0_550.png

Nákres konstrukce mostu plánovaného přemostění na Staré Blansko. Foto: odbor INV

Přemostění je pro dopravu v Blansku důležité s ohledem na složitou dopravní situaci v uvedené lokalitě. Už teď jsou závory na železničním přejezdu spuštěné přes den 35 minut z každé hodiny a v budoucnu se tato doba má prodloužit až na 50 minut. Přemostění je důležité i s ohledem na bezpečnost obyvatelstva a průmyslu a s ohledem právě na plynulost a bezpečnost dopravy. Město proto vykupuje pozemky, aby byl projekt připraven k realizaci. Při výstavbě se podle Štefana počítá například s dočasnými parkovišti pro osobní a nákladní auta.

Ondřej Požár

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty