Chrámová schola oslavila padesát let existence

31. října 2019, ostatní, přečteno: 1564×

V neděli 20. října se v Katolickém domě uskutečnilo přátelské setkání k výročí padesáti let blanenské scholy, která nyní funguje pod názvem Martini Band. Na akci byli zvaní nejen bývalí vedoucí a členové, ale všichni, kteří si rádi Martini Band poslechnou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

koncert-martini-bandu-k-50.vyroci-chramove-scholy-91595-0_550.jpg

Martini Band připomenul 50. výročí chrámové scholy průřezovým koncertem v Katolickém domě. Foto: J. Forbelský

Hlavním bodem programu byl koncert, koncipovaný jako průřez celou dosavadní historií scholy. Schéma koncertu se rozdělilo na jednotlivá desetiletí, zastoupená vždy třemi až čtyřmi písněmi, které se v dané době často zpívaly, což ocenili především pamětníci. Pro aktuální členy sboru to znamenalo především naučit se znovu staré a bohužel i zapomenuté písně. Toho se však mladí zpěváci chopili s grácií.

Celý koncert se snažil připomenout jednotlivé časové úseky nejen výběrem písní, ale i stylem doprovodu. První desetiletí tedy doprovázel zvuk varhan a klavíru, v dalších dvou desetiletích se přidaly kytary, na ně po přestávce navázala dobře známá kapela, jenž doprovází Martini Band již téměř dvacet let. Na závěr koncertu se předvedla i nová kapela, která se scholou naopak předvedla dvě písně, jež v Blansku dosud nezazněly.

koncert-martini-bandu-k-50.vyroci-chramove-scholy-51649-0_550.jpg

Na koncertu zazněly písně zpívané během celého půl století existence chrámové scholy. Foto: J. Forbelský

Programem provázely dvě šikovné moderátorky, zpěvačky a muzikantky Anička Sedláková a Štěpánka Zachovalová. Spolu s nimi se na podiu u mikrofonu vystřídali i bývalí vedoucí a pan farář Jiří Kaňa, kteří se podělili o svoje vzpomínky a odnesli si malý dárek.

Všichni přítomní se také mohli zapsat do kroniky, nebo si prohlédnout fotky od samého počátku scholy. A nechybělo ani občerstvení nachystané přímo členy Martini Bandu. Akce byla sice dlouhá, ale podle přítomných účinkujících i posluchačů se vydařila. Plná emocí, vzpomínek a radostného zpěvu. Díky patří všem, kteří přišli oslavit toto významné jubileum.

koncert-martini-bandu-k-50.vyroci-chramove-scholy-99643-0_550.jpg

Martini Band připomenul 50. výročí chrámové scholy průřezovým koncertem v Katolickém domě. Foto: J. Forbelský

Závěrem nezbývá nic jiného než Martini Bandu popřát dalších úspěšných 50 let plných přátelství, radosti a zpěvu k Boží chvále.

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty