Kvůli kůrovci se musí pokácet některé stromy v parku u ZŠ Erbenova, nahradí je nové

2. října 2019, ostatní, přečteno: 1550×

Kůrovcem a dalšími škůdci byly bohužel napadeny některé stromy v parku u ZŠ Erbenova v Blansku, které se kvůli tomu musí pokácet. Na základě doporučení odborníků o tom rozhodl odbor životního prostředí s tím, že kácení má zabránit tomu, aby se škůdci dále nešířili a nenapadli další stromy. Usychající stromy navíc můžou ohrožovat bezpečnost lidí. Místo skácených jehličnanů budou samozřejmě vysazeny jiné stromy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Kůrovec, který decimuje především smrkové porosty v celé republice, se podle odborníků bohužel dostal i do Blanska. A zejména do smrků se škůdci pustili také ve zmíněné lokalitě. Na zdravotním stavu stromů se podle vedoucího odboru životního prostředí Pavla Konečného také v uplynulých letech podepsalo i sucho.

Dobrá zpráva je, že se místo pokácených jehličnanů a lípy vysadí nové stromy. „Náhradní výsadba se předepisuje ve stejném místě. Když to není možné, tak se nové stromy zasadí o kus dál. Navíc se přidává i další zeleň, především keře,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Pavel Konečný.

(red)

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty