Řada investičních akcí v listopadu pokračuje nebo jde do finiše

4. listopadu 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 1745×

Během listopadu začíná, pokračuje nebo jde do finiše řada investičních akcí. Podle informací z odboru investičního a územního rozvoje jde třeba o start rekonstrukce budov Zámek 2 a ubytovny na sportovním ostrově, nebo třeba pokračování regenerace sídliště Zborovce či dokončovanou opravu Údolní ulice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na přelomu října a listopadu se začalo s vyklízením budovy Zámek 2 v podzámčí. „Oprava tohoto objektu by měla být dokončena v květnu příštího roku,“ upřesnil starosta Jiří Crha.

investicni-akce-regenerace-zborovcu-kamnarska-ulice-64449-0_550.jpg

V Kamnářské ulici pokračují stavební práce v rámci druhé etapy regenerace sídliště Zborovce. Foto: O. Požár

Ve stejném termínu se podle něj předávalo staveniště ve zchátralé ubytovně u atletického stadionu ASK Blansko, která také projde rekonstrukcí. Po ní by se z ubytovny mělo stát zázemí pro sportovní kluby a spolky a také se tam přestěhují kanceláře Služeb Blansko. „Firma Moravská stavební unie MSU s.r.o. by měla být s realizací této stavby hotová do 30. dubna 2020, přičemž opravy přijdou na zhruba 14,5 milionu korun bez daně,“ říká starosta.

investicni-akce-udolni-ulice-66965-0_550.jpg

Stavební práce finišují také v Údolní ulici, kde vznikne 58 parkovacích míst. Foto: O. Požár

Mezi zajímavé investiční akce patří bezesporu oprava sochy ženy ve dvorním traktu budovy městského úřadu na náměstí Svobody. „Socha, které jsme pracovně říkali Ježkova Venuše, měla popraskaná lýtka, takže se to muselo opravit. Restaurátoři také na soše, která původně v minulosti stála na sloupu před radnicí na náměstí Svobody, dodělali pozlacené prvky,“ vysvětlil investiční referent Jiří Svoboda.

investicni-akce-socha-zeny-na-nadvori-radnice-namesti-svobody-50299-0_550.jpg

Mezi zajímavé investice patří oprava sochy na nádvoří radnice na náměstí Svobody. Foto: O. Požár

Ten má na starosti také druhou etapu regenerace sídliště Zborovce, konkrétně kompletní revitalizaci Kamnářské ulice. „Už se tam začínají rýsovat základy chodníků, komunikace i nových parkovacích míst. Hotové už jsou přeložky plynovodu a elektřiny, přepojený je i vodovod. Budou se stavět krajnice a také opěrné gabionové zídky. Tato etapa regenerace přijde na zhruba 19 milionů korun, přičemž se městu podařilo získat státní dotaci šest milionů korun,“ vypočítává starosta Jiří Crha s tím, že dokončení této akce se předpokládá v prosinci.

investicni-akce-ulice-9.-kvetna-18895-0_550.jpg

Dokončuje se i rozšíření ulice 9. května o nová podélná parkovací stání směrem do města. Foto: O. Požár

V prvních listopadových dnech se také počítalo s dokončením oprav necelých 700 metrů komunikace mezi Olešnou a Hořicemi. Tato akce přijde podle starosty na 5,9 milionu korun.

Další významnou investiční akcí je oprava komunikace, nový mostek a vybudování parkovacích míst v lokalitě za Salmovým mlýnem. Už v říjnu začaly práce spojené s vybudováním nového mostu u Salmova mlýna a na přelomu října a listopadu se stavbaři pustili do úpravy komunikace mezi zimním stadionem a Salmovým mlýnem. Podle informací z investičního odboru se také pracuje na betonování základů budoucího parkoviště. „Vznikne tam celkem dvaaosmdesát parkovacích míst včetně čtyř míst pro invalidy a také osmi míst pro větší dodávky a autobusy. Když vše dobře půjde a bude nám přát počasí, tak je dokončení této stavby naplánováno na 25. ledna 2020. Náklady na akci jsou vyčísleny na zhruba 22 milionů korun,“ uvedl starosta.

investicni-akce-komunikace-most-a-parkovani-za-salmovym-mlynem-14006-0_550.jpg

V plném proudu jsou i stavební práce na komunikaci, mostku a parkování v lokalitě za Salmovým mlýnem. Foto: O. Požár

Do 12. listopadu by měl být hotový nový chodník a podélná parkovací stání na rozšířené ulici 9. května, v jejíž dolní části se navíc stavěla opěrná zeď. Finanční objem této investice je celkem 3,8 milionu korun.

investicni-akce-budova-zamek-2-83993-0_550.jpg

Začátkem listopadu se rozjelo vyklízení a následné opravy budovy Zámek 2 v podzámčí. Foto: O. Požár

A finišuje se také v Údolní ulici, kde už byl v závěru října položený asfaltový povrch komunikace a dodělávalo se osmapadesát parkovacích míst, včetně tří stání pro ZTP. „Do parkovacích míst se bude couvat z důvodu vytvoření větší kapacity parkování a také z důvodu bezpečnosti provozu v jednosměrné ulici,“ zdůraznil starosta Jiří Crha.

investicni-akce-ubytovna-na-sportovnim-ostrove-38129-0_550.jpg

Opravy ubytovny na sportovním ostrově přijdou na 14,5 milionu korun bez daně. Foto: O. Požár

A v druhé polovině října a začátkem listopadu se dokončovaly odborné učebny na několika základních školách. Například v ZŠ Erbenova se na konci října montoval nový nábytek (celkem se do něj na školách investovaly tři miliony korun), v ZŠ Dvorská se instalovala nová plošina pro vozíčkáře a na „Erbence“ budou mít pro postižené žáky a osoby tzv. schodolez. V ZŠ Salmova se měla začátkem listopadu spustit oprava střechy za zhruba 900 tisíc korun. Celkový objem investic do modernizace základních a mateřských škol se pohybuje kolem 30 milionů korun, přičemž 23 milionů korun tvoří dotace.

Ondřej Požár

 

   vložil: Ondřej Požár, tiskový mluvčí / sekretariát starosty