Vítání sv. Martina pro děti

6. listopadu 2019, kultura, přečteno: 1851×

Ačkoliv jsou naše čtyřdenní slavnosti určeny pro všechny věkové kategorie návštěvníků, speciální pozornost věnujeme především dětem. Nejenom, že mají již tradičně vstup do zámeckého parku zdarma, ale letos si pro ně organizátoři připravili v rámci programu několik novinek, které jim zábavnou formou přiblíží historii a do připraveného programu je aktivně zapojí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V rámci hlavních oslav jsou v pátek 8. listopadu všechny děti vítány v tradičním světýlkovém průvodu vedoucím ke kostelu sv. Martina, kde se letos jako první budou moci setkat se svatým Martinem. 

V sobotu, zatímco budou dospělí v zámeckém parku ochutnávat Svatomartinské víno, je pro děti v Muzeu Blanenska připravena Svatomartinská družina – bude pro ně otevřena archeologická herna i Pazourkova trasa v expozici Cesta do pravěku Blanenska. Na programu na zámku se podílí i Městská knihovna Blansko, která pro děti připravila malé dílničky. Komu se nebude chtít trávit čas v zámeckém parku, může v sobotu vyrazit za dobrodružstvím do lesa na 39. ročník Pochodu pohádkovým lesem.

Hlavním bodem programu je bezesporu historický průvod městem se sv. Martinem v čele. Do tohoto průvodu se mohou zapojit i děti (a samozřejmě i dospělí) ve vlastním historickém kostýmu. 

Hlavní změny čekají malé návštěvníky v nedělním programu v zámeckém parku. Celý program se ponese v historickém duchu, v zámeckém parku budou rozmístěny historické stany s dobovými atrakcemi, které si děti budou moci přímo vyzkoušet, např. střelbu z luku nebo kuše, obléci si historickou zbroj, podstoupit test na mučicích nástrojích nebo se svézt na oslících.

Připraveny budou také hry pro nejmenší děti. Organizátoři připravili pro děti také celodenní soutěž o ceny. Na pěti stanovištích s historickými soutěžemi (Princezniny podkovy, Věnečky, U královského lovčího, Erbovní soutěž a Král je mrtev, ať žije král!) dostanou za úspěšné splnění úkolů razítka do soutěžní kartičky, kterou obdrží v zámeckém parku u stánku s logem města Blanska a také na jednotlivých stanovištích. Pokud splní minimálně tři úkoly, mohou si u městského stánku vyzvednout některou z odměn v podobě dřevěných hraček, náramků a samozřejmě také čokoládových mincí se svatým Martinem. 

Věříme, že letošní Vítání sv. Martina bude pro děti nezapomenutelným zážitkem a že si mezi nimi svatý Martin získá mnoho dalších příznivců!

red

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor