Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2020. Investice se vyšplhají téměř na 190 milionů korun.

17. prosince 2019, zprávy z MěÚ, přečteno: 1600×

Rozpočet pro rok 2020, ve kterém se příjmy rovnají výdajům, schválili na svém posledním letošním zasedáním blanenští zastupitelé. Město bude v novém roce hospodařit s 587 miliony korun. Téměř 33 procent z této částky, okolo 190 milionů korun, přitom budou tvořit investice. Pro hlasovali všichni přítomní zastupitelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

,,Rozpočet je sestavený tak, aby byl proinvestiční. Třetina výdajů jde na investice, tedy do obnovy města, což je výjimečně vysoké číslo. U většiny měst se investice pohybují ve výši okolo 20, maximálně 25 procent. My na příští rok připravujeme řadu projektů, které by měly nastartovaný rozvoj města dále akcelerovat,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Mezi největší projekty hrazené z městské kasy se v roce 2020 zařadí přístavba nové budovy jídelny a kuchyně na ZŠ T. G. M., pokračování v regeneraci sídliště Zborovce nebo pokračování už zahájené rekonstrukce podzámčí, na kterou pak v roce 2021 naváže výstavba nové hasičky. Připravena je také přestavba někdejší ubytovny na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka na zázemí sportovních aktivit.  

„Další z větších investic, na kterou město získalo dotaci téměř 24 milionů korun, je například rekonstrukce azylového domu, u něhož dojde k zateplení, opravě střechy či výměně oken, vzniknou zde také čtyři nové byty pro opuštěné matky s dětmi,“ popsal plány za 32 milionů korun  starosta Blanska. 

Chátrající městské lázně nahradí zbrusu nové

Ještě větší projekt se díky rozhodnutí zastupitelstva začne příští rok připravovat. Namísto postupné rekonstrukce krytých lázní totiž zastupitelé odhlasovali plán na demolici stávající budovy a výstavbu nového bazénu na jejím místě. Zastupitelé přitom vybírali ze tří variant řešení. Analýza, kterou si město nechalo zpracovat, nabízela postupnou rekonstrukci nefunkčních částí stávajících krytých lázní i generální opravu s rozšířením wellness ve dvou variantách, která by přišla na 220 až 360 milionů korun.  

Vedení města se v uplynulých měsících vypravilo sbírat zkušenosti i do jiných měst, Znojma, Svitav, Brna, či Litomyšle, kde projekty na opravu či stavbu nových městských bazénů řeší. Nakonec zvítězil plán na zbrusu nové plavecké zázemí, podpořili jej, stejně jako při hlasování o novém rozpočtu, všichni přítomní zastupitelé.

„Při posuzování rekonstrukce jsme postupně došli k částce, za kterou lze vlastně postavit lázně nové. Díky tomu bude možné získat soudobé architektonické řešení, vybudovat bezbariérový prostor, snížit celkový objem budovy a tím zásadně také náklady na provoz.“ uvedl vedoucí investičního odboru Marek Štefan.

„Generální oprava stávajících lázní nebo postupné odstraňování věcí, které nejsou v pořádku, by navíc byly velice rizikové, nevíme totiž, co by se mohlo objevit za skryté vady,“ doplnil Jiří Crha. 

V roce 2020 by se měla začít připravovat projektová dokumentace, poté přijde na řadu demolice, jejíž náklady se mohou vyšplhat až na 40 milionů korun, stavět by se mohlo začít na podzim roku 2021. „Bonusem u stavby nových věcí na rozdíl od rekonstrukcí je možnost využití dotací, zde by mohla být podpora od sportovní agentury zřízené vládou i z krajského rozpočtu,“ připomněl zastupitel za KSČM Stanislav Navrkal. Celkem by podle něj město mohlo získat dotace v řádu několika desítek milionů korun.

red

Podrobnosti o schváleném rozpočtu najdete v lednovém Zpravodaji města Blansko.

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor