Chátrající městské lázně nahradí zbrusu nové. Stavba má začít do dvou let

14. ledna 2020, ostatní, přečteno: 5028×

Bude to jeden z největších a nejdražších projektů města za poslední roky. Původně přitom mělo jít jen o rekonstrukci bazénové vany místních krytých lázní. Nakonec se jako nejvýhodnější ukázalo stávající budovu zbourat a na jejím místě vybudovat moderní krytý bazén. Přesně takový postup schválili na konci minulého roku blanenští zastupitelé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zastaralé vybavení a nevyhovující technický stav lázní trápí provozovatele krytého bazénu, městem vlastněnou společnost Služby Blansko, i samotné plavce. Za rok jich lázně využije na 75 tisíc, většinu tvoří děti ze škol, které blanenské lázně využívají pro plaveckou výuku. Technologické vybavení více než čtyři desítky let starých lázní přitom postupně dosluhuje a vyžaduje neustálé opravy. Zvedací dno, vůbec první svého druhu v zemi a jedno z pouhých tří, která v zemi zbudovali, už dávno nefunguje, na hraně životnosti jsou rozvody, ale třeba také střešní izolace. Na generální opravu čekal bazén fungující od roku 1976 zatím marně. To se nyní změní.


Stavbu nového plaveckého bazénu zastupitelé podpořili namísto složité rekonstrukce současných lázní. Zamezit by se tím mělo vrůstajícím nákladům na provoz

Nová stavba je výhodnější než nákladná rekonstrukce

„Nejdříve jsme chtěli opravit jen zvedací dno, poté z toho vznikla i potřeba doplnění nerezové vany, následně se ukázalo, že s tím je spojený nutný zásah do konstrukcí budovy a fakticky celé bazénové haly. Při posuzování rekonstrukce jsme postupně došli k částce, za kterou lze vlastně postavit lázně nové,“ popsal vedoucí investičního odboru Marek Štefan.

Analýza, kterou si město nechalo zpracovat, nabízela postupnou rekonstrukci nefunkčních částí stávajících krytých lázní i generální opravu s rozšířením wellness ve dvou variantách, ta by přišla na 221 až 365 milionů korun. Za podobnou částku teď Blansko plánuje lázně zbourat a postavit úplně nové. Pro byli všichni zastupitelé přítomní na prosincovém zasedání. 


Občerstvení a posezení ve druhém patře. Rodiče s malými dětmi i handicapovaní musejí zdolat schodiště, výtah v lázních není

Sami zastupitelé připustili, že nikdo netuší, jaké nečekané problémy by pouhá rekonstrukce krytých lázní přinesla. „Generální oprava stávajících lázní nebo postupné odstraňování věcí, které nejsou v pořádku, by byly velice rizikové, nevíme totiž, co by se mohlo objevit za skryté vady,“ doplnil Jiří Crha (ODS). Odborníci poukazovali mimo jiné i na to, že objekt lázní stojí na navážkách a nemá takzvané hlubinné základy, budova proto postupně sedá, někde i o 10 centimetrů za posledních 20 let. To by zvýšilo nároky na částečnou rekonstrukci a omezilo také záruky těch, kdo by opravy prováděli. Pokles budovy se sice zpomaluje, záruky, že se úplně zastaví, ale chybí.

Provoz nových lázní bude podstatně levnější

„Myslíme, že stavba nových lázní je tou nejlepší variantou. Jen za minulý rok nám například dosloužila čerpadla i automatická úpravna vody. V současnosti jen udržujeme lázně, aby byly provozuschopné. Nový bazén umožní nové využití moderní technologie i nové dispoziční řešení, bezbariérový vstup, ale také propojení s dalšími provozy. Zatímco nyní dopouštíme vodu z vodovodního řádu a velké množství jí naopak odpouštíme do kanalizace, nově budeme moci využít nedalekou studnu nebo třeba zužitkovat odpadní teplo,“ popisuje ředitel společnosti Služby Blansko Zdeněk Grünwald.


V části bazénu s vyvýšeným dnem se naučilo plavat několik generaci dětí, nyní už zůstává trvale v horní poloze

Nová budova postavená z moderních materiálů slibuje také úsporu provozních nákladů. „Ty budou určitě nesrovnatelně nižší, nyní stále stoupají, loni přišly asi na 10 milionů korun, byly tak zhruba o milion korun vyšší než v roce 2018. A s ohledem na nárůst cen energií by provoz vyžadoval stále větší dotace,“ dodává Grünwald. 

Zastupitelé věří, že úspory by město mohlo získat i při výstavbě. „Bonusem u stavby nových věcí, na rozdíl od rekonstrukcí, je možnost využití dotací. Zde by mohla být podpora například od sportovní agentury zřízené vládou nebo z krajského rozpočtu,“ doufá Stanislav Navrkal (KSČM). Celkem by podle něj město mohlo získat dotace v řádu několika desítek milionů korun. 

Letos projekt, plavat se bude ještě příští rok

Obavy z toho, že si lidé už nezaplavou, zatím ale nejsou na místě. V letošním roce by se měla začít připravovat projektová dokumentace, poté přijde na řadu demolice, stavět by se mohlo začít nejdřív na sklonku roku 2021.

S plaveckou výukou tak zatím mohou počítat nejen blanenští plavci, ale i školy. Denně se tu za dopoledne vystřídají čtyři autobusy dětí. Kde bude výuka probíhat po dobu výstavby nových lázní, zatím není jasné. Vedení města bude jednat s provozovateli bazénů v Kuřimi i Boskovicích, aby plavecké školy měly alespoň dočasně alternativu.

„Je to pro nás komplikace a nejsme z toho nadšení, ale na druhou stranu chápeme, že k omezení je důvod. Že je oprava potřeba, vidí každý, kdo sem chodí plavat,“ popsala Helena Vašková z klubu Sportík, který v lázních pořádá kurzy pro děti.

Služby Blansko teď doufají, že stávající bazén vydrží v provozu nejméně do podzimu příštího roku. „Je to pro nás výzva, udržet provoz další dva roky. Věříme, že se to podaří,“ doplnil ředitel společnosti Zdeněk Grünwald.

> text: Pavla Komárková | foto: Helena Vyplelová


Po schodech… Stoupat se musí do strojovny i k bazénu. Nově by měl být společný vstup s turnikety a otevřený prostor spojující všechny části provozu


Ročně lázně navštíví až 75 tisíc plavkyň a plavců


Renovaci by si zasloužilo také okolí bazénové vany, včetně původní dlažby


Střechou do bazénové haly pravidelně zatéká, opravy se řeší ale pouze lokálně


Zatékání je pouze jeden z problémů současných lázní. Nevyhovují technologie ani třeba stav toalet

Po tomto žebříku musejí šplhat údržbáři na střechu lázní


Vstup do strojovny městských lázní. Nerovnost jen napovídá, že celá budova kvůli špatnému podložení a chybě při výstavbě klesá




Kuriozita z minulých dob. Přenosná laboratoř měří kvalitu vody už je výjimečně


Strojník Zdeněk Nehyba ukazuje, kde začíná zvýšené dno bazénu


V dohledné době by musela být vyměněna i rozvodna elektrické sítě


V minulosti se voda v bazénové vaně doplňovala ze studny. Dnes už nevyužívané potrubí připomíná
muzejní exponáty


Novější zařízení budou využita i v novém plaveckém bazénu