Novorozenec z babyboxu už našel náhradní rodinu

13. ledna 2020, ostatní, přečteno: 4478×

Novorozený chlapeček, kterého v sobotu 4. ledna večer někdo vložil do blanenského babyboxu, už je v náhradní rodině. Honzík, jak novorozence pojmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess, v pondělí opustil boskovickou nemocnici. Na tamní novorozenecké oddělení chlapečka převezli hned první lednovou sobotu večer blanenští záchranáři. Podle lékařů byl dva až tři dny starý chlapec, kterého našli zabaleného jen do ručníku, zdravotně zcela v pořádku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Sociální pracovnice nyní Honzíkovi vybraly novou vhodnou rodinu z jihomoravského registru žadatelů o osvojení. Chlapečka získal bezdětný manželský pár. Ten už v minulosti splnil všechny zákonem stanovené podmínky předepsané pro žadatele o svěření dítěte. Náhradním rodičům chlapce předběžným opatřením svěřil blanenský okresní soud.


Novorozený chlapec byl ihned předán do péče lékařů v boskovické nemocnici. Foto: archiv ČT

 „Zdravotní stav chlapečka už umožnil jeho propuštění z nemocnice. Podali jsme proto soudu návrh na vydání předběžného opatření, aby dítě mohlo být bez dalších průtahů předáno do náhradní rodiny,“ potvrdila vedoucí blanenského odboru sociálních věcí Jana Fadrná.

Noví rodiče, jejichž totožnost zůstane utajena, nyní rozhodnou, jak novorozeného chlapečka skutečně pojmenují. Jméno Honzík totiž nemá úředně stanoveno, dítě tak symbolicky pojmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess podle ředitele jedné z bank, která babyboxy dlouhodobě podporuje.


Záchranář Petr Chlup u vnitřních dvířek babyboxu. Foto: Pavla Komárková

Pro blanenské záchranáře jde o první dítě umístěné ve zdejším babyboxu od března 2018, kdy inkubátor pro odložení nechtěných dětí v Blansku umístili. Honzík je celkově 200. dítětem, které se v některém ze 76 babyboxů v České republice ocitlo. Celkově je 89. chlapečkem a vůbec prvním odloženým novorozencem v roce 2020. 

Babybox umístěný přímo na vnější straně budovy výjezdové základy Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje je na příjem dítěte, o něž se rodiče nemohou nebo nechtějí postarat, připravený neustále.

„V babyboxu udržujeme stabilní teplotu a každý týden provádíme zkoušku, při které simulujeme uložení nemluvněte do babyboxu. Vše je napojeno na centrální dispečink v Brně, že se něco děje, vidíme i na monitoru přímo u nás na základně,“ popsal blanenský záchranář Petr Chlup. „Spustí se alarm v podobě červeného pruhu na monitoru, v babyboxu se zapne kamera a světlo a my vidíme jeho obsah na monitoru,“ popsal blanenský záchranář.


Babybox je nepřetržitě monitorován v krajském dispečinku i na základně blanenských záchranářů. Foto: Pavla Komárková

Inkubátor je umístěný u vjezdu do blanenské nemocnice, záchranáři ale odložené dítě ihned transportují do nemocnice do Boskovic, kde na rozdíl od Blanska mají novorozenecké oddělení. „Obě nemocnice se doplňují. Jsme rádi, že i když v Blansku novorozenecké oddělení není, je zde možnost využít babybox a pomoci tímto způsobem dítě zachránit. Že to má smysl, se nyní potvrdilo,“ shrnul starosta Blanska Jiří Crha (ODS).