Do babyboxu v Blansku někdo odložil novorozeného chlapečka

5. ledna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2828×

První dítě zachráněné v roce 2020 díky babyboxu našli záchranáři v sobotu večer v babyboxu v Blansku. „Je to novorozený klučík a na první pohled je zdravý,“ uvedla ředitelka Jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová. Chlapeček dostal jméno Jan podle jednoho z hlavních podporovatelů babyboxů. Nyní je v péči lékařů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Malého chlapce někdo do inkubátoru umístěného na ulici K. H. Máchy u výjezdové základny  jihomoravských záchranářů vložil v sobotu 4. ledna ve 21:19 hod. Dítě bylo zabalené jen ve fialovém ručníku. Záchranáři chlapečka ihned převezli na novorozenecké oddělení nemocnice v Boskovicích.

Babybox v Blansku

„Jde o 200. děťátko odložené do babyboxu, celkem se takto podařilo od roku 2005 zachránit 111 holčiček, Jan je 89. chlapečkem,“ uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. 

Blanenský babybox u vjezdu do Nemocnice Blansko funguje zatím rok a  deset měsíců, malý Jan je prvním zde odloženým dítětem. Zdejší babybox jako 73. v zemi zprovoznili 8. března 2018. Zhruba desetinu nákladů na jeho spuštění pokrylo město.

„Jsme moc rádi, že lidé, kteří se ocitnou v krajní nouzi a nevidí jiné řešení, mají i v Blansku možnost zachránit své dítě tímto způsobem,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Babyboxy jsou vlastně novorozenecké inkubátory přístupné veřejnosti z ulice tak, aby byla zachována anonymita. Po vložení dítěte spustí vyhřívání a ventilaci a aktivují alarm napojený na záchranáře. Slouží pro rodiče, kteří se ocitli v tíživé situaci a nemohou či nechtějí se dítěte vzdát jinou cestou. Mají zabránit případům, kdy se nechtěných novorozenců lidé zbavují s tragickými následky.

Pavla Komárková
tisková mluvčí města Blansko