Vypuštěný zámecký rybník obsadí stroje. Vrátí ho do podoby z počátku 18. století

20. ledna 2020, ostatní, přečteno: 3653×

Zámecký rybníček a jeho okolí čeká revitalizace. Dělníci zítra zahájí jeho odbahňování, chystá se vyztužení břehů, rekonstrukce ostrůvku i oprava výpustného zařízení. Rybníček se vrátí do své původní podoby ze začátku 18. století. Úpravy se dočká i okolní zeleň a chodníčky. Do původně chovného rybníku pak budou vysazeny okrasné ryby. V plánu je také obnova historické vstupní brány do areálu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rybník v parku u blanenského zámku je už od podzimu vypuštěný. Zatím jeho okolí zkoumali nejrůznější odborníci a dělníci čekali na potřebná povolení i vhodné počasí. Teď už dorazila i těžká technika. Ta začne rybníček odbahňovat, práce jsou naplánované nejméně na dva měsíce. Dojde ale i na opravy. Výměny se dočká výpustné zařízení, tzv. požerák, který je už poškozený a rozpraskaný.

„Pak po celém obvodu rybníčku dosypeme lomový kámen, který nyní v mnoha místech kvůli erozi chybí nebo se sesunul na dno rybníčku,“ líčí průběh prací vedoucí odboru komunální údržby Martin Sklář. Úpravami projde také ostrůvek uprostřed rybníčku. „Na mnoha místech už je ostrůvek rozplavený, proto jeho obvod doplníme lomovým kamenem a ornicí a vyztužíme modřínovými kůly, jejichž zbytky se v části našly v rámci památkového průzkumu,“ přibližuje původní podobu Sklář.

 
Zámecký rybníček je dočasně vypuštěný. Bagrista už pracuje na úpravě dna

Revitalizaci už v prosinci schválili památkáři, opravy poté odsouhlasil také stavební úřad. Stroje ale kvůli nebývale teplému lednu zatím k rybníčku vyrazit nemohly. To se nyní změnilo. „Potřebovali jsme, aby několik dní v řadě za sebou mrzlo, aby byl zásah technikou do travnatých ploch a cesty co nejmenší. Teď předpověď slibuje desetistupňový mráz, tak toho chceme využít,“ vysvětluje vedoucí odboru komunální údržby. 

V další etapě dojde na úpravy celého prostranství okolo rybníčku, včetně chodníčků a zeleně. „Projekt této fáze opravy nyní zpracovává Ateliér docenta Krejčiříka ve Valticích," upřesňuje Martin Sklář. Výsledkem by měla být nová odpočinková zóna zakomponovaná právě do travnatých ploch kolem rybníčku.


Výpustné zařízení je v dezolátním stavu a téměř nefunkční

Se souhlasem památkářů se v průběhu stavby dočasně odstraní pilíř u zadního vjezdu do zámeckého parku, kde kdysi bývala vstupní brána, aby se k rybníčku mohla dostat těžká technika. Po skončení prací se pak do rybníčku vrátí sazenice leknínů, které jsou od podzimu uschovány. A rybníček samozřejmě znovu naplní voda. Místo kaprovitých ryb, které měly na svědomí zvýšenou kalnost nádrže, však do něj nejspíš budou vypuštěny ryby okrasných druhů.

„Jsem ráda, že se město snaží zaměřit na park a věřím, že ho budou místní hojně využívat k procházkám a relaxaci," uvedla ředitelka Muzea Blanenska, které v zámku sídlí, Pavlína Komínková.

Pokud to milionový rozpočet dovolí, na řadu by po revitalizaci rybníčku mohla přijít také obnova vstupní brány u zadní části parku. Podobat by se mohla té u hlavního vstupu do zámeckého parku. „Všechny akce jsou však závislé na tom, jak finančně náročná bude samotná revitaliazce,“ dodal Martin Sklář s tím, že už nyní se ve spolupráci s památkáři připravuje oprava zámecké zdi.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení