Dobrovolní hasiči hlásí rekordní zájem o členství

14. února 2020, ostatní, přečteno: 2456×

V místních částech Blanska stejně jako v řadě obcí na Blanensku se bez nich neobejde žádná větší akce. A zájem o členství ve Sboru dobrovolných hasičů (SDH) roste. „V posledních letech pozorujeme narůst, v okrsku teď máme 550 členů, to je jedno z nejvyšších čísel, co pamatuji,“ říká Milan Křivánek, staronový starosta Sboru dobrovolných hasičů okrsku Blansko, kterého si na valné hromadě SDH dobrovolní hasiči potřetí za sebou zvolili do svého čela.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Dá se říci, že spolupracujeme na všech kulturních a společenských akcích v městských částech. I když je nabídka jiných kroužků veliká, děti do hasiče chtějí chodit, vidí to u svých rodičů, a vidí i to, co všechno se pro děti dělá, velká část akcí je zaměřená právě na ně – od rozsvěcování vánočních stromů až po pálení čarodějnic. Nejvíc dětí máme na Těchově, na Olešné a v Dolní Lhotě, teď se s nimi začíná pracovat i na Klepačově,“ popisuje staronový starosta na prahu své třetí pětiletky ve funkci.

Spolu s ním si dobrovolní hasiči na začátku února na valné hroamdě zhruba třetina patnáctičlenného výboru včetně části volených funkcionářů. Velitelem okrsku na další pětileté volební období byl zvolen Petr Pernica ze SDH Dolní Lhota. Delegátem na VI. sjezd  Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) bude Milan Křivánek. Dobrovolní hasiči při setkání v Olešné hodnotili loňský rok a plánovali akce na ten letošní. Třeba květnovou soutěž 'Lepší jednou zažít než třikrát číst' nebo prověřovací cvičení pro jednotky okrsku. „Mezi největší akce patří i ples dobrovolných hasičů, který chystáme na 29. února do Dělnického domu,“ zve Milan Křivánek.

Plány ale mají i členové Jednotek Sboru dobrovolných hasičů (JSDH). V každé místní části je minimálně devítičlenná skupina těch, kteří při poplachu vyrážejí pomáhat profesionálům při likvidaci požárů, odstraňování spadených stromů nebo třeba při povodních.

„Zatímco loni se například dokončila oprava střechy a její zateplení ve zbrojnici na Těchově za zhruba dvě stě tisíc korun, letos se kromě běžné údržby hasičských zbrojnic chystá třeba vybudování přístupu na střechu těchovské zbrojnice, největší akcí ale bude přístavba sociálního zázemí zbrojnice na Obůrce za téměř tři čtvrtě milionu korun,“ doplňuje Miroslav Peterka, vedoucí odboru hospodářské správy, který má spolupráci s dobrovolnými hasiči na starosti.


Poděkování předali dobrovolným hasičům také zástupci města Blanska

Na valné hromadě se ale také oceňvalo, poděkování či vyznamenání předával starosta Okresního sdružení hasičů Blansko Milan Vykydal, starosta Blanska Jiří Crha, místostarosta František Hasoň I starosta SDH okrsku Blansko Milan Křivánek.

  • Čestné uznání Krajského sdružení hasičů JMK obdržel Jaroslav Procházka ze Spešova.
  • Medaili „Za mimořádné zásluhy“ udělilo SDH ČMS Milanu Křivánkovi.
  • Pamětní plakety od okrsku Blansko v souvislosti s ukončením činnosti v okrskovém výboru a za aktivní práci během minulého volebního období obdrželi Pavel Bezděk st. (Těchov), Jiří Schupkégel (Dolní Lhota), Josef Ševčík (Olešná) a Jaroslav Procházka (Spešov).
  • Poděkování za dosavadní práci v okrsku udělilo vedení města Blansko starostovi okrsku Milanu Křivánkovi, Pavlu Bezděkovi st., Jiřímu Schupkégelovi, Josefu Ševčíkovi a Jaroslavu Procházkovi.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení