Hokejisté Blanska si play-off nezahrají

25. února 2020, sport, přečteno: 1740×

Ani v letošním roce si Blansko nezahraje play-off krajské hokejové ligy. S Hodonínem sice po výhře 5:3 hokejisté Dynamiters bodovali, z Uničova si však přivezli ostudnou prohru 1:7. Závěrečný duel soutěže odehráli doma proti Uherskému Brodu, se kterým předvedli dobrý výkon a zvítězili 5:4 v prodloužení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ačkoli dokážou Dynamiters potrápit většinu týmů z předních pater tabulky, bohužel neumějí sbírat body s tabulkovými sousedy a stejně jako v předchozích letech na to tým okolo kapitána Marka Antoňů výrazně doplácí. 

Blansko – Uherský Brod

Duel s Uherským Brodem začalo Blansko dobře. Po osmi minutách hry se protáhl podél levé strany hrazení Marek Antoňů a přesnou střelou do horních pater branky Uherského Brodu poslal svůj tým do vedení. Blansko si vypracovalo i další šance, ale gólu nedosáhlo. První třetina tak skončila těsným vedením 1:0.

Prostřední část přinesla nauvěřitelnou přestřelku. Nejprve využil Zdeněk Němec svého postavení za brankou soupeře, obkroužil ji a překvapil Karla Málka. Odpověď hostí byla rychle na místě. Během 130 vteřin dokázali hráči Spartaku Uherský Brod rychle obrátit stav duelu a rázem vedli 3:2. S hráči Blanska to však nezamávalo a během dalších necelých dvou minut bylo vyrovnáno. Krásnou individuální akci zakončil Jiří Šmahel a pověsil kotouč pod víko – 3:3. Čtyři minuty před koncem druhé třetiny se do akce dostala dvojice Jakubec – Berka a druhý jmenovaný poslal domácí opět do vedení.

V závěrečné třetině se rychle prosadili hosté, kteří využili trestného střílení, ke kterému se postavil Radim Budil a dostal puk za Šenka. Ve třetí části navíc Blansko inkasovalo dva tresty do konce zápasu a dohrávat tak muselo bez dvou opor. Tomáše Jílka a Stanislava Sedláčka. „Nebyla to úplně sranda, kyslíkový dluh se projevil (smích). Naštěstí to vzadu Fana (Zdeněk Němec, pozn. red.) a Mára (Marek Antoňů, pozn. red.) udýchali a přežili jsme to,“ hodnotil hru ve výrazném oslabení Hanzlík.

V poslední periodě také Blansko přežilo klinickou smrt. Po úniku jednoho z hostujících hráčů zívala na dalšího z hráčů Spartaku prázdná branka. Letící puk však zastavila fantasticky vytrčená hůl Martina Šenka, který tak podržel své mužstvo a udržel naděje na bodový zisk. „To je tak, když tam člověk omylem spadne. Ale né, byla to prostě záchranná brzda v rychlíku. Nic jinýho už dělat nešlo a podařilo se (úsměv),“ rozpovídal se o zázračném zákroku gólman Šenk.

Utkání tak dospělo do prodloužení, které trvalo pouhých 66 sekund, než na modré čáře napřáhl Jaroslav Hanzlík a poslal kotouč za záda hostujícího gólmana a rozradostnil poměrně zaplněné ochozy blanenského zimáku. „Kluci to dobře uhráli v rohu, Šmahy (Jiří Šmahel, pozn. red.) mi to poslal a já už jen trefoval branku. Navíc dobře zaclonil Hynek a tím se to zúročilo,“ popisoval rozhodující moment zápasu Hanzlík.

Blansko – Hodonín 5:3

V zápase s Hodonínem byl favorit jasný. Hodonín přijížděl do Blanska jako čtvrtý tým tabulky, což Dynamiters, jak se později ukázalo, evidentně vyhovovalo. Tým z pohraničního města šel na blanenském zimním stadionu rychle do vedení a 150 diváků mohlo sledovat, jak se s tím domácí celek vypořádá.

A vypořádal se skutečně elegantně. Patnáct vteřin po úvodní brance Hodonína se za bránou hostí zmocnil puku Matouš Král a poslal jej před branku, kde stál Jiří Šmahel a se štěstím touš propasíroval do sítě. „Dostal jsem puk od Matouše zpoza branky, byl jsem tam sám a dokázal jsem do toho plácnout, naštěstí to gólmanovi propadlo a byl z toho gól,“ rozebíral svůj první zásah Jiří Šmahel. Po vstřelené brance převzalo Blansko aktivitu a postupně si vypracovávalo další šance – ty však v první třetině brankou bohužel neskončily.

Ve druhé části předvedli domácí galapředstavení, které odstartoval už po necelé minutě Matouš Král. Opět předvedl perfektní přehled o hře a nádherným pasem vyzval Šmahela k druhému zásahu v utkání. „Podařilo se nám udělat pořádný tlak do brány, celkem jsme si je tam zamotali a povedlo se mi uvolnit se na levé straně hřiště. Nakonec jsem tam dostal krásnou přihrávku a o moc lépe to trefit nešlo. Jsem rád, že to tam spadlo,“ hodnotil svůj druhý zásah v duelu Šmahel.

Blanska byl rázem plný led a Luner měl co dělat, aby udržel akcie Hodonína nad vodou. 

Těsnou ztrátu dokázal Hodonín držet až do 34. minuty. Poté napřáhl na modré čáře Stanislav Sedláček a jeho dělový projektil posunul ukazatel skóre na průběžných 3:1. Čtyři minuty před koncem přišla další chvíle hrdiny večera – Jiřího Šmahela. Tomu se povedlo ujet po pravé straně hřiště a poslat kotouč pod víko branky hostujících a zkompletovat hattrick. „Ani si nepamatuju, kdy jsem naposledy dal hattrick. Myslím si, že to gólman trochu podcenil a šel dolů trošku dřív, než asi měl,“ culil se po zápase hrdina domácího celku Šmahel. 

V závěrečné části ještě zvýšil vedení Blanska Marek Antal a snížení Dufka nemělo vliv na konečnou dělbu bodů. Blansko přehrálo Hodonín poměrem 5:3 a zaslouženě si připsalo tři body.

Uničov – Blansko 1:7

O týden později zajížděli Dynamiters na led Uničova, kde bojovali o teoretickou naději na účast ve vyřazovacích bojích. Na půdě soupeře z Olomouckého kraje se však Blanenským příliš nedařilo. Domácí v první třetině získali dvoubrankový náskok a vypadalo to, že mají duel pevně ve svých rukou. To zpochybnil po třech minutách druhé části Tomáš Jílek, jenž z mezikruží snížil na rozdíl jediné branky. „Měli jsme delší tlak v útočné třetině, Jarda (Hanzlík, pozn. red.) vystřelil od modré a zblokovaný puk se odrazil mezi kruhy. Tam jsem do toho plácl a puk zaletěl do branky,“ popisoval snížení na rozdíl jediné branky Jílek.

To bylo bohužel vše, co Dynamiters směrem kupředu dokázali. Od poloviny zápasu se rozjel v domácím podání neuvěřitelný gólostroj a ještě do konce druhé části vedl Uničov už 4:1, a to navíc Šenk chytil několik tutovek domácích hráčů. V závěrečné části domácí navýšili vedení na konečných 7:1 a jasně tak poslali Blansko mimo play-off. „Do stavu 4:1 to bylo ještě hratelné. Na obou stranách byly podobné šance ke skórování. Bohužel Uničov má dost zkušené hráče, kteří tyto situace umějí lépe využít. Zbytek gólů už potom pramenil z toho, že jsme za každou cenu chtěli snížit a tolik jsme se nekoncentrovali na obranou fázi,“ hodnotil Jílek druhou část střetnutí.

Text a foto Kryštof Severa

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor