Do Blanska přivezli první respirátory. Putují do nemocnice a ordinací lékařů

21. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 3780×

První dodávka respirátorů pro zdravotníky dorazila v sobotu do Blanska. Z krajského úřadu Jihomoravského kraje přivezli první ze slibovaných centrálních dodávek hasiči. 1050 respirátorů putuje do Nemocnice Blansko, dalších 1010 respirátorů se podle seznamu z kraje rozdělí mezi praktické lékaře, ambulantní specialisty, pediatry, stomatology a lékárny na Blanensku, v rámci obce s rozšířenou působností (ORP).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zdravotníci uvedení na krajských seznamech nyní v rámci první dodávky získají 10 kusů respirátorů typu FFP2 na jednu ordinaci. Respirátory si mohou vyzvednout v neděli 22. března od 9:00 do 12:00 hodin v budově městského úřadu na náměstí Republiky 1316/1, nebo v pondělí 23. března v době od 6:30 do 12:00 hodin, případně podle domluvy na tel. čísle 777363610. Distribuci zajišťuje Jiří Kovář, vedoucí odboru kanceláře tajemníka, který má krizové řízení na blanenském městském úřadě na starosti. Pro vstup do budovy je nutné zavolat na uvedené číslo.

Aktualizovaný seznam příjemců respirátorů

Jedna krabice: mezi zdravotníky mimo nemoncnici se musí rozdělit 1010 respirátorů

Lékaři dostanou respirátory oproti podpisu a razítku. Na výdejním místě by si je měli vyzvednout ambulantní specialisté, pediatři, stomatologové a zástupci lékáren. Praktickým lékařům budou dodány ve spolupráci s okresním předsedou Sdružení praktických lékařů Ivem Procházkou.

„Zdravotníci jsou v první linii, ta zatím nebyla zabezpečena respirátory vůbec. My jsme se jako město snažili zajišťovat alespoň roušky, spustili jsme projekt Město šije a distribuovali je hlavně do nemocnice, pečovatelské službě i do ordinací lékařů, respirátory jsme ale zdravotníky vybavit nedokázali. Poté, co se centrálně stáhly všechny objednávky, bylo jejich zajištění mimo naše možnosti. Praktičí lékaři i lékárníci se na nás přitom s žádostí o pomoc obrací neustále,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha.

Respirátory FFP2 dorazily z Číny

„První dodávka vydrží na čtyři až pět dní, doufáme, že další budou následovat. A že dorazí i respirátory typu FFP3, bez kterých se neobejdeme, zejména pokud bude nemocnice muset zajistit i nějakou kapacitu pro nemocné s COVID 19,“ dodal starosta.

V to, že v nejbližší době dorazí i další ochranné pomůcky z centra, doufá i vedení blanenské nemocnice. „Tyto respirátory budeme dávat na triáž, což je místo u vstupu do nemocnice, kde dochází k prvnímu kontaktu pacienta s personálem nemocnice a přerozdělování pacientů. Respirátory dostanou také lékaři na urgentním příjmu a ti, kteří zajišťují lékařskou službu první pomoci,“ popsala ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková s tím, že první dodávka respirátorů je schopna pokrýt potřeby nemocnice jen na několik dní.

1050 kusů vystačí Nemocnici Blansko zhruba týden

„V tomto množství nám respirátory vydrží týden. Je to zatím vůbec první dodávka respirátorů, kterou jsme dostali, zásoby vlastních respirátorů, které jsme používali dosud, už se ztenčily na jednotky kusů. Bohužel navíc nejde o respirátory v nejvyšší katergorii FFP3, takže nejsou určené pro kontakt s nakaženými koronavirem,“ dodala Danihelková.

Jaký typ respirátorů a v jakém množství dorazí, zatím není jasné. Další dodávky se podle informací krizového štábu očekávají v úterý. „Zatím jsme k této dodávce nedostali žádnou přesnější informaci. Víme jen, že velkokapacitní letoun, který má přistát v Praze dnes v noci, by měl do ČR přivézt pět milionů respirátorů a sedm milionů roušek,“ dodal Jiří Kovář, který má krizové řízení na blanenském městském úřadě na starosti.

Respirátory se budou vydávat v budově Městského úřadu Blansko na náměstí Republiky 1316/1

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení