Koronavirus v Blansku se nepotvrdil, situaci řešila bezpečnostní rada města

6. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 6922×

Jednání Bezpečnostní rady města Blanska svolal na pátek ráno starosta města Jiří Crha. Na radnici jednalo vedení města se zástupci složek integrovaného záchranného systému i s hygieniky. První podezření na koronavirus u pacientky, které ve čtvrtek lékaři v Blansku odebrali vzorky, se nepotvrdilo. I proto žádná speciální opatření zatím nebyla přijata. Kulturní či sportovní akce se neruší, Nemocnice Blansko zatím pouze odvolala Světový den ledvin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Jednání Bezpečnostní rady města Blanska jsem svolal v souvislosti se situací spojenou s koronavirem nejen v Blansku, ale v celém světě. Byť se včerejší případ podezření na nákazu v Blansku nepotvrdil, považoval jsem za vhodné situaci probrat nejen se všem členy bezpečnostní rady, ale přizval jsem také zástupce Nemocnice Blansko, městské policie a odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy,“ uvedl blanenský starosta Jiří Crha.

Členové bezpečnostní rady se shodli, že v současné situaci není třeba v souvislosti s možnou nákazou koronavirem v Blansku příjímat žádná speciální opatření. Celkem je v České republice aktuálně 12 pacientů s potvrzenou nákazou koronavirem, v Jihomoravském kraji ale ani jediný. U ženy, kterou včera záchranáři preventivně převzeli k hospitalizaci na infekční oddělení Fakultní nemocnice Brno, byly výsledky testu na koronavir negativní.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

„Protože pacientka patřila do rizikové skupiny, rozhodli jsme po konzultaci s ošetřujícím lékařem o její hospitalizaci. Ode dneška ale bude v kraji fungovat ten systém, že k pacientům s podezřením na koronavirus vyjede zdravotnická záchranná služba se zdravotní sestrou, která provede odběry na místě. Pokud lékař v individuálních případech nerozhodne jinak, pacienti budou až do zjištění výsledků ponecháni v domácí karanténě,“ popsala Jana Čevelová z blanenské pobočky Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Kvůli koronovairu zřídili infolinku

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje zřídila kvůli koronaviru novou informační linku. Lidé s podezřením na nákazu se mohou obracet na telefonní číslo 773 768 994. Ta je určená pacientům, kteří mají reálné podezření, že byli nakaženi, projevuje se u nich onemocnění chřipkového charakteru a současně platí, že se v posledních 14 dnech vrátili z některé ze zemí s lokálním výskytem koronaviru. Ti, kteří pouze potřebují zkonzultovat postup, se mohou obrátit na blanenské hygieniky na tel. čísle 516 497 150.

Hygienici se snaží apelovat na veřejnost, aby každý dodržoval základní hygienu, lidé si myli ruce a nemocní zůstávali v domácím léčení. Vypracované mají i podrobné návody, jak si například správně mýt ruce.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Speciální opatření nevyhlásila zatím ani blanenská nemocnice. „V nemocnici jsme zřídili krizový štáb, jsme denně v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví i bezpečnostní radou kraje, která nám průběžně zasílá informace. Žádná omezení nebo například zrušení návštěv ale nyní neplánujeme,“ potvrdila ředitelka Vladimíra Danihelková. Nemocnice nicméně po vzoru dalších pracovišť neuskuteční Světový den ledvin, preventivní akci, která byla připravovaná na příští týden ve čtvrtek 12. března.

Na větších akcích přibudou další možnosti mytí rukou

Speciální opatření hygienici nestanovili ani pro školy a školky, u malých dětí onemocnění zatím nikde ve světě nebylo zaznamenáno, „I pokud se objeví, předpokládáme, že bude mít velmi mírný průběh a nebude nutná jejich hospitalizace,“ uvedla Jana Čevelová. I přes to doporučuje, aby děti po návratu z rizikových oblastí pro jistotu zůstaly 14 dní doma, je-li to možné.

Odjezd do zemí s lokálním výskytem koronaviru, respektive přímo do zasažených oblastí, se nicméně nedoporučuje. Výměnný pobyt v italském Bergamu, kam měli odjet žáci ZŠ Erbenova, proto škola odvolala.

Rušit Blansko ale nebude městem organizované společenské, kulturní ani sportovní akce. „Všechny akce Kulturního střediska města Blanska včetně venkovních ale navýší počet míst, kde bude možné si umýt ruce. Tento pokyn jsme vydali už předminulý týden,“ potvrdila vedoucí blanenského odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

V souvislosti s nebezpečím nákazy koronavirem teď nicméně musejí pořadatelé předem nahlásit krajské hygienické stanici všechny akce, na kterých se předpokládá účast více než pěti tisíc návštěvníků. Na speciální e-mailovou adresu akce5000@khsbrno.cz je nutné oznámit podrobnosti o akci včetně délky trvání, cílové skupině účastníků, jejich národnostního složení, věku a způsobu dopravy. V případě akcí konaných do 18. března včetně tak pořadatelé musejí učinit bezodkladně, u akcí konaných od 19. března nejpozději 10 pracovních dnů přede dnem zahájení akce. Více zde.

„Situaci nadále sledujeme, jsme ve spojení s Bezpečnostní radou kraje, hygieniky i Nemocnicí Blansko. Zatím ale není důvod k panice,“ uklidnil po jednání Bezpečnostní rady města Blanska starosta Blanska Jiří Crha.

Jak se zachovat při podezření na nákazu koronavirem

Stále platí doporučení, že lidé, kteří se vracejí z rizikových oblastí, nebo mají příznaky, jako jsou zvýšená teplota, kašel nebo dušnost, mají zůstat doma a TELEFONICKY kontaktovat svého lékaře nebo krajskou hygienickou stanici. Lékař – epidemiolog příslušné hygienické stanice pak rozhodne o dalším postupu. Více informací zde.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení