Mateřské školy fungují dál. Nemocnice prosí: nevstupujte do areálu, pokud nemusíte

13. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2564×

Vedení Blanska dnes na svém mimořádném jednání upřesnilo dopady opatření, která ve čtvrtek vydala vláda v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru. Starosta Blanska Jiří Crha na ně svolal vedení města i garanty oblastí, kterých se mimořádná opatření týkají. V pondělí zasedne krizový štáb města.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mateřské školy v Blansku zůstanou prozatím otevřené, platí v nich ale zpřísněné podmínky provozu. Vnitřní sportoviště se uzavřela, venkovní jsou i nadále veřejnosti k dispozici, platí pro ně ale limit maximálně třiceti osob.

„Mateřské školy jsme ponechali zatím v provozu i po dohodě s jejich řediteli. Vše je ale podmíněno tím, že rodiče budou dodržovat opatření, která jsme zavedli od čtvrtka 12. března – učitelé mohou vykázat děti, u nichž se projevují známky akutního respiračního onemocnění, do budov mateřských škol také nejsou vpouštěny osoby, které nejsou přímo doprovodem dětí,“ potvrdil starosta Blanska po jednání Jiří Crha.

Mateřinky tak ruší nejrůznější doprovodné a kulturní akce či výlety. Všechny rodiče učitelé upozorňují na nová opatření a zejména na fakt, že do zařízení nemají posílat nemocné či nachlazené děti. Navyšuje se také zásobení dezinfekčními prostředky a učitelů důsledně dbají na dodržování hygieny.

Mimořádná opatření v mateřských školách

Venkovní sportoviště zatím zůstávají pro veřejnost otevřena, v činnosti tak mohou pokračovat i sportovní kluby, které mají venkovní tréninky. I pro ně ale platí limit maximálně 30 osob. Toto omezení platí také pro sportoviště, která nepatří do majetku města Blanska, jako je například baseballové hřiště, Orel či RC klubu Blansko.

„Vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena, týká se to také tělocvičen základních škol, v nichž probíhá komerční pronájem,“ upozornila vedoucí odboru školství Petra Skotáková.

Nemocnice prosí, omezte pohyb v areálu

O omezení pohybu lidí nově požádala také blanenská nemocnice, v níž platí už od úterý 10. března zákaz návštěv. Nově by do areálu nemocnice a zejména do prostor lůžkové části neměla veřejnost vstupovat vůbec. „Prosíme všechny, aby nevstupovali do areálu nemocnice, pokud nemusejí. Chrání tím nejzranitelnější skupinu občanů i sami sebe,“ uvedla ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Výzva Nemocnice Blansko

Rodiny by neměly svým nemocným příbuzným nosit ani osobní potřeby. „Základní potřeby jako jsou toaletní prostředky nebo potraviny je schopna nabídnout naše roznášková služba. Nemocným dodáváme naše ručníky i prádlo. Pokud by byly potřeba speciální kompenzační pomůcky – brýle, naslouchadla a podobně, personál bude kontaktovat rodinné příslušníky a vše vyřešíme naší cestou," uvedla náměstkyně pro nelékařskou péči Jana Klesková.

Kraj ve spolupráci s městem zajistí v nejbližších dnech distribuci ochranných pomůcek pro praktické i odborné lékaře a stomatology, s jejich dodávkou se počítá také do Nemocnice Blansko. Přímo kraj zajišťuje také distribuci ochranných pomůcek do zařízení sociálních služeb.

MHD jezdí bez omezení

Městská hromadná doprava zatím jezdí podle běžných jízdních řádů. „Dle doporučení z KORDISu jsme posílili úklid a navyšujeme zásoby dezinfekčních prostředků, žádná omezení dopravy jsme ale zatím neprovedli a ani je neplánujeme, byť cestujících jezdí méně, než je běžné," popsal náměstek osobní přepravy Maňoušek.

V souvislosti s mimořádbou situací vedení města také rozhodlo, že poplatek za svoz odpadu a poplatek za psa bude možné bez jakýchkoliv sankcí zaplatit až do konce června. Město nyní vyzývá občany, aby platby prováděli pouze bezhotovostně, složenky pro platbu v hotovosti začne úřad rozesílat až po ukončení nouzového stavu. 

„Situaci budeme nadále sledovat, opatření budeme upravovat dle aktuálních rozhodnutí centrálních orgánů, bude-li to třeba, svoláme bezpečnostní radu. Na pondělí už jsem svolal také krizový štáb, který bude koordinovat další postup a prověří účinnost přijatých opatření,“ dodal starosta Blanska Jiří Crha.

Z rozhodnutí biskupství budou za zavřenými dveřmi probíhat nově také bohoslužby, zájemci je ale budou moci sledovat online na webových stránkách blanenské farnosti.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení