Město koupí další pozemky nutné ke stavbě přemostění na Staré Blansko

23. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2338×

Blanenští zastupitelé udělali další krok k zahájení stavby nového přemostění na Staré Blansko. Městu se po několika letech jednání podařilo dohodnout s majiteli pozemků v areálu bývalých Uhelných skladů na ulici Svitavská. Právě jejich výkup byl jednou z posledních překážek v zahájení příprav na stavbu přemostění. Smlouvu o prodeji pozemků na svém posledním zasedání schválilo zastupitelstvo.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do majetku města tak nyní přejdou parcely tvořící areál někdejších Uhelných skladů na Svitavské ulici, celkem 3 899 metrů čtverečních pozemků včetně několika staveb, které patřily Janu a Miloši Librovým.

„Šlo o nejdéle domlouvaný odkup pozemku související s přípravami na stavbu přemostění na Staré Blansko. Postupně se řešily nejrůznější možnosti, jak získat potřebné části areálu do vlastnictví, jednali jsme s Librovými postupně o možnosti zřízení věcných břemen, nájmu a podobně. Vedli jsme celou řadu jednání, nakonec se podařilo domluvit prodej celého areálu, tedy všech pozemků a všech staveb na nich,“ popsal místostarosta Blanska Ivo Polák.

Město získá pozemky ve Svitavské ulici. Foto Michal Záboj

Cenu za odkup parcel stanovil znalec na téměř 12,5 milionu korun.  „Díky prodeji ale padla jedna z největších překážek stavby přemostění. Už to začínalo vypadat beznadějně. Kdybychom se nedomluvili, v úvahu připadalo už jen řešení s využitím institut vyvlastnění,“ dodal Ivo Polák.

Město nyní bude mít smluvně ošetřeno drtivou většinu parcel nutných ke stavbě nového přemostění. Jsou buď zapsány v budoucích kupních smlouvách, směnných smlouvách nebo s nimi počítají smlouvy o spolupráci. Poslední jednání nyní Blansko vede s vedením obchodního řetězce Penny.

Nový most vedoucí nad železničním koridorem Brno – Česká Třebová spojí Staré Blansko se zbytkem města a zajistí tak lepší dostupnost místním i záchranářům nebo hasičům. Jediná spojnice obou částí Blanska nyní vede přes úrovňový železniční přejezd Blansko-město, kde jsou ovšem závory ve špičce spuštěné i 40 minut v hodině. Kolony čekajících aut u přejezdu Blansko-město pak blokují kruhový objezd a s ním i hlavní tah městem.

Vedení Blanska dál jedná se Správou železniční a dopravní cesty (SŽDC), Jihomoravským krajem i Státním fondem dopravní infrastruktury kvůli možnému spolufinancování. Současně se připravuje také projekt na bezbariérový podchod, který nahradí stávající úrovňový přejezd Blansko-město. Bezbariérový podchod a uzavření současného přejezdu je podmínkou SŽDC, aby městu s financováním pomohla. Zvýší se tím totiž bezpečnost a zlepší plynulost dopravy.

Stavba stopadesátimetrového mostu i bezbariérového podchodu by měla začít v roce 2022, na kdy je naplánovaná odstávka provozu na železniční trati Brno – Česká Třebová. Přemostění i související projekty by dohromady měly přijít na 350 milionů korun.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení