Město šije: Blansko nakoupilo materiál a hledá další dobrovolníky na šití roušek

20. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 5328×

Materiál pro kohokoliv, kdo je ochotný šít roušky pro nemocnici, praktické lékaře či pracovníky pečovatelské služby, teď nakoupilo město Blansko. To už týden nakupuje materiál a spolupracuje s blanenskými firmami, které roušky pro město dodávají. Ve spolupráci s blanenskou farností funguje také koordinace pomoci dobrovolníků a podpora pečovatelek v péči o seniory i domácí výroba roušek. Na tu město hledá další síly a spouští projekt Město šije.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Původně to vypadalo, že pomoc, kterou jsme domluvili s blanenskými firmami, a dodávky roušek pro nemocnici nebo pečovatelskou službu budou potřebné na překlenutí pouze několika dnů, než vláda dodá ochranné pomůcky. Ty měly dorazit už minulý týden. Materiál jsme zajistili i dobrovolníkům, jejichž šití koordinuje blanenská farnost. Ukazuje se ale, že nedostatek roušek bude dlouhodobější záležitost. Proto spouštíme projekt Město šije, sháníme vhodný materiál a hledáme další dobrovolníky, kteří by byli ochotní roušky pro nejpotřebnější profese šít,“ vysvětlil starosta Jiří Crha.

„Roušky jsou potřeba všude, obrátili se na nás praktičtí lékaři, lékárníci, prodavači, nikdo zatím nic nedostal, mnozí jsou zoufalí a hrozilo, že se zavřou ordinace,“ dodal starosta.

Na webovém portálu pomahameblansku.cz se může zaregistrovat každý, kdo má možnost s šitím roušek pomoci. Stačí vyplnit formulář, nebo zavolat na číslo 777 485 565, kde pracovníci blanenské knihovny s vyplňováním formulářů pomohou. Město zájemcům rozveze balíčky 50 bavlněných čtverců o rozměrech 20x20 cm. Pracovník městského úřadu pak vyzvedne i hotové roušky. „Stačí, když každý dodá zpět alespoň 40 kusů, aby si ti, kdo šijí, mohli v první fázi ponechat i roušky pro vlastní potřebu nebo vlastní rodinu a blízké, pokud je ještě nemají,“ uvedl Jiří Crha.

Předávka materiálu a roušek bude probíhat bezkontaktně, aby se minimalizovalo riziko šíření koronaviru. „Balíček materiálu a poté i ten s hotovými rouškami se bude nechávat po telefonické domluvě za dveřmi, aby se dobrovolníci se zaměstnancem města osobně vůbec nemuseli potkat,“ popsal místostarosta Blanska Ivo Polák s tím, že město pak bude hotové roušky předávat podle aktuální potřeby zejména blanenské nemocnici, pracovníkům pečovatelské služby, kteří denně vypomáhají seniorům, roušky půjdou ale také policistům, dobrovolným hasičům nebo praktickým lékařům, lékárníkům, řidičům MHD či prodavačům.

FOTO: Michal Záboj

Šít budou i úředníci, roušky dostane i veřejnost

Do šití se v neúřední dny aktivně zapojí také pracovníci Městského úřadu, kteří podobně jako řada dobrovolníků ve městě roušky šili zatím pouze po večerech a o víkendech. „Vyzvali jsme ty, kterým to jejich povinnosti a pracovní náplň dovolí, aby se do šití zapojili i během pracovní doby a vykázali si to jako výkon zaměstnání,“ potvrdil tajemník městského úřadu Josef Kupčík. 

„Za první den máme přímo mezi zaměstnanci úřadu zhruba dvě desítky zájemců a další se hlásí,“ dodal Kupčík. Do šití se takto zapojí i zaměstnanci knihovny, Kulturního střediska města Blanska a další.

Dobrovolníky bude město hledat i ve spolupráci s občanskými iniciativami v místních částech Blanska. „Informaci o možnosti zapojit se do šití roušek i o tom, že město dodá materiál, tam bude hlásit i místní rozhlas. Stejně jako to, kde se lidé mohou přihlásit, když potřebují s něčím pomoci. Nebo upozornění, že by starší lidé vůbec neměli vycházet ven,“ popsal místostarosta František Hasoň.

FOTO: Michal Záboj

Dál fungují i desítky dobrovolníků po celém Blansku i okolí, kteří šijí roušky z vlastních zásob. Mnohým ale postupně dochází zásoby látek, nití či gumiček. I těm by mělo město pomoci, pokud bude třeba, stačí, když se na portálu www.pomahameblansku.cz zaregistrují. 

„Od pondělí máme ušito přes 600 kusů roušek, máme dva stroje, většinou jeden člověk šije, zbytek stříhá, kreslí, obrací, navlíká. Už docházejí gumičky, fixy na střihy, nitě i jehly do overlocků,“ popisuje jedna z dobrovolnic, které roušky vyrábějí na vlastní pěst, Natália Golitková ze spolku „S-pecka“. Ten už dodal roušky do domova pro seniory v Černé hoře, do lékáren a na požádání i lidem, kteří nemají možnost si roušky sami ušít.

Město dodalo roušky lékařům, lékárníkům i prodavačům

Stovky roušek denně míří i z blanenských firem a od dobrovolníků z farnosti, kterým materiál dodává od začátku týdne město. „Jen dnes máme 200 kusů roušek z Pyroteku, přes 500 roušek od dobrovolných hasičů z Těchova, dalších 200 kusů od dobrovolníků z blanenské farnosti. Domluvili jsme se s Nemocnicí Blansko, která díky našim dodávkám z předchozích dnů do pondělí vydrží, že tyto roušky dodáme na další potřebná místa,“ potvrdil Miroslav Peterka, vedoucí odboru hospodářské správy, který dodávky materiálu za město koordinuje.

Blansko díky tomu v pátek mohlo začít rozdávat roušky městské policii, řidičům MHD, lékárníkům, dodávku vyčlenilo i pro zásahové jednotky dobrovolných hasičů nebo blanenské prodavače.

FOTO: Michal Záboj

Vedení města věří, že nová iniciativa Město šije pomůže dál zajišťovat potřebnou dodávku zdravotníkům i pečovatelům. A pokud bude nabídka dobrovolnického šití dostatečná, město by pak postupně mohlo uvolnit rozdávání bavlněných, pratelných, a tím pádem i opakovaně použitelných roušek i pro širokou veřejnost.

Portál pomahameblansku.cz mohou využít i ti, kteří chtějí nabídnout dobrovolnickou pomoc seniorům a všem, kdo potřebují obstarat nákup potravin, léků či další výpomoc. Nabídnout přes něj lze ale i dodávku materiálu na šití roušek, zejména nedostatkových gumiček, jehel či nití.

Nemocnice Blansko zoufale shání respirátory a jednorázové roušky, podobně jsou na tom stomatologové. Stále nedostatková je také desinfekce. 

„Na centrální dodávky se bohužel stále nemůžeme spoléhat, velmi si proto vážím pomoci, kterou nám se zajištěním materiálu na roušky i jejich výrobou nabídla společnost Pyrotek a další firmy. Ocenili jsme také například dodávku 100 litrů desinfekce od společnosti Synthon. Samozřejmě, že uvítáme jakoukoliv další pomoc, stále se na nás obracejí soukromí lékaři, profesionální řidiči či místní prodejci, s tím, že nikdo jiný jim pomoc nezajistí,“ dodal Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení