První lékaři už dostali respirátory. Vyzvednout si je mohou i v pondělí

22. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2091×

První ordinace na Blanensku už jsou vybavené respirátory typu FFP2. Ambulantní specialisté, pediatři i stomatologové a lékárníci si je dnes začali vyzvedávat na blanenském městském úřadě. Respirátory si lékaři mohou v budově na náměstí Republiky vyzvednout i v pondělí 23. března v době od 6:30 do 12:00 hodin, dostanou je oproti podpisu a razítku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Praktici na úřad nemusejí, těm zásilku ve spolupráci s městem distribuuje oblastní Sdružení praktických lékařů. Městský úřad nyní podle seznamu z kraje rozděluje první dodávku ochranných prostředků. Celkem 1010 respirátorů zaslaných z kraje je určeno pro 101 ordinací a lékáren, krajem určený počet je 10 kusů na ordinaci či lékárenskou prodejnu, nezavísle na tom, kolik zaměstnanců zde pracuje.

Zdravotníci věří, že tento „balíček první pomoci“ budou brzy následovat další. Kvůli nedostatku ochranných pomůcek totiž hrozilo, že někteří už budou nuceni zavřít ordinace. Někteří praktici si už proto před víkendem od města vyžádali alespoň bavlněné roušky šité dobrovolníky, další si je v neděli vyzvedli s respirátory, nebo se se zástupci Krizového štábu města Blanska domluvili, že jim město další bavlněné roušky dodá v průběhu příštího týdne. 

„Jsme rádi za cokoliv, z centra nám zatím nikdo nic neposlal, přitom stále ordinujeme. A pacientům se to špatně vysvětluje,“ potvrdila v neděli blanenská psychiatrička Jana Novosadová.

Dalších 1050 respirátorů putovalo už v sobotu do Nemocnice Blansko, tam dodávka pokryje potřeby zdravotního zařízení zhruba na týden. Nemocnice ale potřebuje zejména respirátory typu FFP3, ty zatím z centra nedorazily žádné. 

„Bohužel nevíme, kdy a jaké respirátory přijdou, ani kolik jich bude. Snad to bude v řádu dnů, nikdo nám to ale neumí potvrdit. Průběžně také s krajem řešíme, že ne všechny seznamy lékařů dodané z kraje jsou kompletní. Lékařům, kteří na nich nejsou, se proto pokusíme zajistit respirátory prioritně a zatím jim nabízíme alespoň roušky šité v rámci projektu Město šije, který jsme spustili,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha.

Aktualizovaný seznam příjemců respirátorů

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení