Tisíce roušek od dobrovolníků z materiálu od města. Blansko je rozdává v obchodech i na ulicích

23. března 2020, tiskové zprávy, přečteno: 3049×

Téměř čtyři tisíce roušek od začátku minulého týdne vyrobily desítky dobrovolníků, kterým město zajišťuje materiál. Původně se vedení Blanska rozhodlo nečekat na centrální zásoby ochranných prostředků, zejména proto, aby zajistilo chod nemocnice. K dodávkám od dobrovolníků koordinovaných farností, dobrovolných hasičů a blanenského Pyroteku se nyní přidávají další lidé díky projektu Město šije. Roušky už se díky tomu rozdávají i v ulicích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Je úžasné, jak se to rozběhlo. Když se ukázalo, že roušky budou potřeba zřejmě déle, než jsme si na začátku mysleli, vyhlásili jsme, že zajistíme další materiál a vyzvali veřejnost, ať se zapojí. Jen od pátečního večera přibylo přes osmdesát dalších zájemců, kteří nabízejí, že budou šít roušky, když jim město zajistí bavlnu, gumičky a nitě. Polovina z toho jsou zaměstnanci městského úřadu, kterým v neúřední dny umožňujeme šít roušky i v pracovní době, pokud jim to pracovní zařazení dovolí,“ popsal starosta Jiří Crha.

Město minulý týden dodalo většinu roušek do blanenské nemocnice a zaměstnancům pečovatelské služby, kteří jsou v každodenním kontaktu se seniory. „Městské roušky“ ale dostali také sami klienti, za kterými pečovatelky chodí, praktičtí lékaři, lékárníci, zaměstnanci městské policie nebo technických služeb, řidiči MHD, která v Blansku jezdí v době nouzového stavu zdarma, ale také zaměstnanci několika blanenských obchodů.

FOTO: Michal Záboj

Desítky dobrovolníků, kteří šijí roušky z vlastního materiálu, pak zásobily sousedy, kamarády a příbuzné nebo například klienty Senior centra. Lidem, kteří si u nich vyzvedávají obědy, šili roušky sami zaměstnanci Městského klubu důchodců, své klilenty vybavila i Charita, která ode dneška otevřela Noclehárnu pro muže v režimu nonstop provozu. Řadě z těch, kteří doma našli zásoby bavlny, ale materiál dochází.

Roušky rozdávali na benzinkách i v ulicích

Zájem o dobrovolnickou výrobu roušek z materiálu města překvapil i samotnou radnici. Látkové čtverce o rozměrech 20x20 centimetrů, které původně chtěla dnes rozvézt zájemcům, nakonec spotřebují k výrobě sami zaměstnanci města. Dobrovolníci z řad veřejnosti, kteří se do projektu Město šije na portálu www.pomahameblansku.cz nebo na čísle 777 485 565 přihlásili, se proto dodávky materiálu dočkají až v úterý. Řidič jim ho přiveze, zatelefonuje, že zásilku nechává za dveřmi a stejným způsobem si poté vyzvedne i hotové roušky. Ty pak město dodá tam, kde jsou zrovna nejvíc potřeba.

„Nakoupili jsme dnes proto dalších několik set metrů 100% bavlny i nedostatkových gumiček, aby bylo pro zájemce dost materiálu. Díky množství dobrovolníků, kteří se nám přihlásili, si postupně můžeme dovolit roušky nabízet i mimo „první linii“ zdravotníků a sociálních pracovníků. Domluvili jsme se proto s městskou policií, že bude roušky rozdávat ve všech provozovnách, které jsou otevřené, ale i lidem na ulicích, kteří vlastní roušky ještě nemají,“ uvedl Jiří Crha.

FOTO: Michal Záboj

Městští strážníci dnes obcházeli i menší provozovny nejen v centru města, zejména prodejny potravin, pekařství, ale i květinářství nebo čerpací stanice. „Vyrazili jsme i do menších prodejen potravin v místních částech, kde zaměstnanci také denně přicházejí do kontaktu s desítkami zákazníků,“ popsal místostarosta Blanska František Hasoň.

FOTO: Michal Záboj

I přes to, že celé město už druhý týden roušky vyrábí svými silami, o ně byl mezi veřejností ale i obchodníky velký zájem. Někteří stáli za pultem vybaveni pouze šátkem. Jinde neměli náhradní roušky, když by bylo potřeba ty původní vyvařit. „Sami jsme dnes roušky rozdávali, měli jsme jich přes šedesát, zmizely ale za necelé čtyři minuty,“ popisovala jedna z prodavaček v centru města.

Další roušky město vyčlenilo pro základní i mateřskou školu na Rodkovského ulici, které zajišťují hlídání dětí zaměstnanců záchranných a bezpečnostních sborů. Radnice je bude také znovu rozdávat lékařům, podobně jako v neděli, když si vyzvedávali první centrální dodávku respirátorů. Další respirátory by totiž snad měly dorazit v průběhu zítřka. Roušky ale budou dál rozdávat i strážníci.

„Lidé jsou většinou rádi, že jim něco podobného nabízíme. Zatím jsme nezaznamenali ani to, že by porušovali zákaz vycházení bez roušky, i když je pravda, že ne všichni už mají přímo roušku. Měli jsme jeden případ, kdy hlídka narazila na muže, který neměl zakrytý obličej, po upozornění si ale dýchací cesty zakryl šálou,“ potvrdil ředitel městské policie Martin Lepka.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení