Ze Sloupu do světa míří ponožky netopýří. MiPon vyrábí ponožky pro zdraví, sport i parádu

15. března 2020, ostatní, přečteno: 3608×

Možná je máte na nohou i vy, aniž znáte jejich původ. Ponožek různých vzorů, materiálů a barevných kombinací totiž ve sloupském MiPonu vyrobí tisíce ročně, většina z nich však vzniká především na zakázku pro větší oděvní značky nebo pro sportovní kluby či instituce. Etiketu s názvem MiPon tak najdete jen na některých výrobcích, například na ponožkách s netopýrem, které si jako suvenýr odnášejí návštěvníci Moravského krasu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na sídlo firmy MiPon – Ponožky z Moravského krasu míří v jedné ze sloupských ulic svou špičkou jen nenápadná cedule umístěná na sloupu veřejného osvětlení naproti přes silnici. Šedý rodinný domek z řady staveb ničím nevyčnívá, přesto je v mnohém jedinečný. Nejenže se v jeho přízemí nachází malá prodejna, ale v suterénu hučí též pletací stroje, přetékají regály s vlákny a krabice s páry ponožek. Vše od výroby po odbyt v současnosti zajišťují (s občasnou výpomocí) pouze dva lidé – majitelé firmy Leona a Karel Bartoňovi.


„Obyčejné se vzorem, froté, zdravotní, sportovní, funkční, kompresní i thermo ponožky...“ vyjmenovává Leona Bartoňová současnou nabídku firmy MiPon

Rodinný stroj plete už 30 let

U zrodu firmy však stál v roce 1993 někdo jiný – otec paní Leony, Josef Mikulášek. Svůj odkaz zakladatel koneckonců vtiskl i do jména podniku, které tvoří počáteční písmena dvojice slov „Mikuláškovy Ponožky“.

„Po revoluci chtěl tatínek začít podnikat. Zajímal se hlavně o rychloobrátkové zboží, což ponožky se spotřebou až desítek párů ročně jsou,“ vypráví Leona Bartoňová. „V Lažanech tehdy zahlédl pletací stroj, zaujalo ho to a o rok později už měl sklep přestavěný na dílnu a v ní první pletací stroje. V roce 1993 z nich pak vypadla první ponožka.“

Podnik se velmi rychle rozběhl a záhy zaměstnal celou rodinu. „Po revoluci bylo jakéhokoli zboží málo, lidi tak brali všechno. Skoro jsme se nezastavili. Maminka a sourozenci pracovali ve výrobě. Tatínek jezdil a prodával. Podařilo se mu uzavřít smlouvu s velkoobchodem Jednota (dnešní COOP, pozn. red.), dovážel ponožky do jednotlivých prodejen a po cestě nazpátek se pak stavoval k drobným podnikatelům, obuvníkům a podobně,“ líčí dnešní majitelka prodejní boom v devadesátých letech.

S rostoucí globalizací trhu však po zlaté éře přišel útlum. Pomyslnou brzdou byla zejména konkurence levných výrobků z Číny a později v roce 2008 také ekonomická krize. Přesto se Leona Bartoňová společně s manželem rozhodla v rodinném podnikání pokračovat. „Firma už měla jméno a svoje zákazníky. Taky by byla škoda zahodit všechny zkušenosti, které jsme za léta podnikání získali,“ objasňuje.

Noví majitelé však museli reagovat na měnící se podmínky na trhu a nové trendy. Staré ruční pletací stroje už nestačily a bylo potřeba investovat do automatizovaných elektronických zařízení. Díky novým strojům dnes v MiPonu uspoří čas, ale také mohou pracovat s novými materiály a designy a nabídnout tak zákazníkům sofistikovanější (např. funkční, thermo) zboží.

Počítačová ponožkologie

Obsluha elektronických pletacích strojů vyžaduje nejen manuální zručnost, ale i „počítačové“ znalosti. „Zákazníci nám posílají návrhy, co by na ponožkách chtěli mít za vzor, obvykle se jedná o loga, nápisy, ale i složitější tvary. Jejich představy musím zpracovat v grafickém bitmapovém editoru a data pak přes speciální program zadat stroje,“ vysvětluje Karel Bartoň, který se stará o provoz a údržbu „pletačů“ a coby bývalý informatik zvládá i jejich programování. Právě zpracování návrhu, přeložení obrazu do řeči strojů, je nejzdlouhavější etapou procesu vzniku ponožky.


O zpracování návrhů v počítači, programování, provoz a údržbu pletacích strojů se stará Karel Bartoň

Než hotové páry doputují ke svým novým majitelů, musejí ještě učinit několik nezbytných kroků. Jelikož čerstvě upletená ponožka vypadne ze stroje dutá, musí se tzv. dokončit – na speciálním stroji zevnitř sešít její prstová část – a potom, aby získala ten správný tvar, rozehřát na fixovací formě. „Všechny dokončovací práce dělám já,“ upřesňuje Leona Bartoňová a dodává: „A protože jsem vystudovala ekonomii, přirozeně na mě připadla starost o papírování a odbyt.“

Čtyřicet párů se jménem

Možnosti odbytu jsou nyní díky pořízení elektrických zařízení a následnému rozšíření nabídky – o funkční materiály se stříbrem, sportovní ponožky z vlákna Coolmax, termoponožky, nebo i kompresní návleky – značně vyšší než dříve. Ponožky si u MiPonu objednávají jak větší firmy, tak sportovní kluby, nemocnice, spolky či instituce.

„Lidé ale chodí i přímo k nám, často na doporučení od známého. Hodně děláme ponožky se jménem, třeba i čtyřicet pro jednoho zákazníka. Pro hospodyňky je to praktické, po vyprání se totiž snadno vytřídí, zvlášť pokud máte doma třeba tři potomky,“ usmívá se paní Leona.


V MiPonu vám na objednávku vyrobí ponožky s vlastním vzorem, ale i nápisem, třeba se jménem

Přímo na značku MiPon narazíte v Blansku a okolí v prodejnách s pracovními oděvy, drogeriích, zdravotních potřebách. Ale nerozlučně spjata je, jakožto držitel značky MAS – regionální produkt, také s Moravským krasem. V obchodech se suvenýry na návštěvníky z černého úpletu mávají křídly různobarevní netopýři. Na líci praktického dárkové předmětu si turisté mohou odnést jak znak firmy MiPon, tak symbol jeskynní oblasti.


Poté co stroj ponožku uplete, je třeba její špici sešít na dokončovacím stroji


Hned vedle dílny se nachází sklad s nejrůznějším materiálem, od obyčejného polyamidu až po drahá luxusní vlákna


Staré manuální pletací stroje (v popředí) postupně nahradily moderní elektronická zařízení