Fotbalisté doufají v postup. S druhou ligou by přišlo také stěhování na Sportovní ostrov

25. dubna 2020, sport, přečteno: 3515×

Blanenští fotbalisté hrají své zápasy tradičně na hřišti na ulici Údolní, které je již mnoho let spjato s působením Spartaku ČKD, a od svého založení tam působí i FK Blansko. V následujícím ročníku však může dojít k zásadní změně. V případě postupu do Fortuna:Národní ligy (F:NL) se blanenští fotbalisté přesunou na hřiště na Sportovním ostrově.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Hřiště na Údolní hned z několika důvodů nevyhovuje zápasům F:NL, které řídí Ligová fotbalová asociace (LFA) a FK Blansko společně s městem by muselo řešit nákladnou a složitou rekonstrukci tohoto hřiště, respektive jeho zázemí. Naopak hřišti v ulici Mlýnské by stačilo několik drobných úprav.

Zatím se utkání konala na stadionu na Údolní. FOTO: archiv města

„Ani stadion na Sportovním ostrově není z tohoto pohledu bez úprav využitelný, ale jeho nezbytné úpravy si vyžádají daleko menší náklady, než by tomu bylo na Údolní. Navíc většinou to budou úpravy, které zvýší celkový vzhled a hodnotu tohoto sportovního stánku. Nebude z nich mít tedy prospěch pouze fotbal, ale celá sportovní veřejnost. Naplánováno je například vybudování nového oplocení kolem části areálu, úprava betonových stupňů kolem oválu a na tribuně, osazení sedaček na tribuně, vybudování dvou nových vstupů na stadion a odděleného sektoru fanoušků hostů,“ uvedl předseda FK Blansko Zdeněk Veselý.

Otázka přesunu na Sportovní ostrov je zajímavá i pro fanoušky. Výměna útulného stánku na Údolní za víceúčelový stadion má své pro i proti. „Jestli chce Blansko do druhé ligy, tak to asi jinak nepůjde. Profi soutěži musí odpovídat podmínky, zázemí, stadion, práce lidí kolem fotbalu a tak dále. Všichni asi cítíme, že fotbalové prostředí je nahoře na Údolní. Návštěvy v této sezóně byly fantastické. S případným postupem bychom se museli doufat, že si diváci najdou cestu i tam,“ prohlásil kouč fotbalistů Blanska Zbyněk Zbořil.

Stadion na Údolní. FOTO: Kryštof Severa

„Trošku nás zasáhlo, když jsme zjistili, že v druhé lize nebudeme hrát na Údolní. Je to ideální stadion pro fotbal, ale jsme si vědomi, že případná investice by byla obrovská, takže chápeme případný přesun. Jediné co si přejeme, je skutečnost, aby se na stadion na Údolní nezapomnělo, a pokud by to šlo a našly se peníze, tak bychom byli rádi, kdybychom mohli vidět druholigové zápasy i tam. Na naší podpoře Blanska to však nic nemění. Forza Blansko!,“ podotkl Ralph Davis, jeden z členů britské fotbalové skupiny The Blansko Klobása.

„Je nám to líto, stadion na Údolní je daleko útulnější, lidé jsou blíž, což nám hráčům vyhovuje. Ale stěhování v případě postupu je pochopitelné. Je to jediná možná varianta,“ komentoval změnu hřiště kapitán FK Blansko Jiří Huška.

A jak je reálné, že FK Blansko postoupí do vyšší soutěže? V první řadě by se musel tento ročník F:NL dohrát. „Pokud dojde ze strany LFA k dohrání profesionálních soutěží, bude zachována směrem k ČFL a MSFL, prostupnost týmů,“ píše se v oficiální komuniké FAČR. V praxi to znamená, že v případě dohrání F:NL budou určeni dva sestupující.

Další otázka je, kdo vlastně bude sestupovat. V případě sestupu dvou týmů z Čech se bude postupovat jen z ČFL, nikoli z MSFL. Tudíž pro svůj postup potřebuje Blansko, aby na posledních dvou příčkách skončil tým patřící geograficky na Moravu. Otázka postupu je tak více než komplikovaná.

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor