Blansko a jeho proměny – kašna před radnicí

12. dubna 2020, historie, přečteno: 2697×

Maloval jeho dominanty, obyčejné domy i mizející zákoutí. V novém seiálu vám přinášíme Blansko na obrázcích Zdeňka Táborského, jím zachycená místa budeme fotografovat v jejich dnešní podobě. Ve spolupráci se znalcem blanenské novodobé historie Pavlem Svobodou také dohledáváme dobové fotografie. V tomto díle přinášíme zvěčnění kašny před blanenskou radnicí. Za spolupráce děkujeme dědicům Zdeňka Táborského.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Blansko nemělo nikdy nouzi o pitnou vodu. Novoblanenské domy včetně dvora se zásobovaly z kašny na náměstí. Potrubí bylo dřevěné a skládalo se z borových kmenů. Vodovod sbíral své prameny „Na sádkách“, na konci dnešní Krátké ulice v Kolonii (Jiráskova ulice). Do té doby dožíval v parku na náměstí poslední rybníček, do kterého se vlévala přebytečná voda. Tento rybníček nebyl již domovem ryb, ale rejdištěm kachen a hus, které jinak popásal obecní pasáček Josífek na Trávníkách (dnešní konec ulic Vodní, Žalkovského a Mlýnské).

Kašna před radnicí na obraze Zdeňka Táborského. Foto Helena Vyplelová

Opodál tohoto rybníčku stávala první litinová kašna, která byla přenesena do Hájíčku na Starém Blansku (Komenského ulice) a nahradila tak původní dřevěnou, když začátkem června 1898 pořídilo obecní zastupitelstvo na zasypaném rybníčku novou kašnu s nádrží.

Historická kašna před radnicí. Foto archiv Pavla Svobody

Kameninová kašna byla ozdobena litinovou sochou dívky, litinovým reliefem Františka Palackého a sochařskými pracemi Františka Voleského, kameníka z České Třebové. I tato kašna byla napájena oním historickým vodovodem až do připojení na novoblanenský vodovod budovaný od roku 1931. 

Současná podoba kašny. Foto Helena Vyplelová

V roce 1960 byla instalována na náměstí současná kruhová kašna. Plastika představuje párek dvořících se labutí. Autorem kašny je akademický sochař Josef Špaček, materiál tvoří mramor.

Pavel Svoboda

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení