Děti pomáhají seniorům. Obrázkové město hladí na duši

9. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1830×

Neměli by vůbec vycházet ven. Řada seniorů omezení kvůli koronaviru beze zbytku dodržuje, v nedobrovolné izolaci tak žijí jen v Blansku minimálně stovky z nich už téměř měsíc. Povzbudit se je snaží projekt Obrázkové město, do kterého se zapojily desítky dětí. Jejich obrázky dostávají klienti pečovatelské služby a další senioři jako pozdrav i povzbuzení.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Nejdřív se pomáhalo se zajištěním základních životních potřeb, nákupy jídla a léků, distribucí roušek a podobně. To už je v Blansku nastaveno a funguje to. Teď, i s ohledem na blížící se Velikonoce, se zejména seniory, kteří jsou izolovaní od zbytku světa, pečovatelky spolu s dobrovolníky snaží přesvědčit, že opravdu mají vydržet a zůstávat doma, že jim zajistí vše potřebné. A snažíme se je teď hlavně povzbudit a potěšit. Proto vzniklo Obrázkové město, v něm vyzýváme všechny děti, aby se zapojily, protože každý může a má pomáhat, když je to zapotřebí,“ popsal Martin Dyčka, jeden z koordinátorů týmu Pomáháme Blansku, v němž na zastřešení dobrovolnické pomoci spolupracují skauti, blanenská farnost i město.

Město oslovilo všechny školy, které jsou se žáky ve spojení online, aby nakreslili obrázkový pozdrav, do projektu Obrázkové město se zapojily i děti z výtvarného oboru Lidové školy umění pod vedením Evy Juračkové, knihovna, nebo třídy, které jsou v provozu a zajišťují hlídání pro děti zdravotníků, záchranářů a hasičů či policistů.

Ve schránce blanenské knihovny už se sešly desítky obrázků a další stále přibývají. Velkou část z nich už se podařilo předat seniorům.

„Všichni, kteří obrázky dostali, mají obrovskou radost. Vše je umocněno i tou dlouho izolovaností. Většina obrázků má nějakou jarní tematiku, klienti to vnímají, radost, jakou měli třeba z papírových květináčků s tulipány ani neumím vyjádřit. Je to úžasné, moc děkujeme,“ popsala vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková.

Obrázky dostávají klienti v domech s pečovatelskou službou i ti, kterým sociální pracovnice vozí obědy. Těšit se na ně mohou i další senioři po celém městě. Snahou bylo povzbuzení spojit s velikonočnímu svátky, projekt bude ale pokračovat i po nich.

„Velikonoce jsou svátky života, obnovy vztahů a úcty k životu. Obrázek, který děti nakreslí a myslí při tom na druhé, má charakter osobního dárku. Zejména pokud je osobně předaný a dostává ho člověk od člověka. Pomůže také vzpomenout si, že starší lidé, kteří třeba nejsou tolik vidět, jsou tu pořád s námi. A jim k tomu, aby se necítili tak sami. Navzájem se povzbudit, to patří k charakteru Velikonoc,“ uvedl blanenský farář Jiří Kaňa.

Všechno přitom začalo jen jako snaha zaplnit prázdnou vývěsku před blanenskou radnicí, kam organizátoři běžně dodávají plakáty k plánovaným akcím. „Všechny kulturní akce jsou zrušené, úřední deska zela prázdnotou, vypadalo to moc smutně. Chtěli jsme občany potěšit, proto jsme se skauty a farností vymysleli, že by všechny mohly potěšit obrázky od dětí. Postupně se zapojila umělecká škola a knihovna a obrázků začalo přibývat,“ vysvětluje Hana Kolmačková z blanenské radnice, která stála u zrodu projektu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení