Nebezpečné stromy v zámeckém parku půjdou k zemi

3. dubna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 1884×

Tři stromy, které jsou podle znaleckého posudku nebezpečné, začnou v pondělí kácet odborníci v parku u blanenského zámku. Jejich odstranění doporučil dendrolog. Město zvažuje, že stromy v budoucnu připomenou sochy nebo knihobudka vyrobená z jejich kmene.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pokácet se musí trnovník akát, který stojí před vchodem do zámku a dvojice jasanů, které jsou v blízkosti zámeckého rybníčku.

„Z trnovníku akát se při bouři Sabina ulomila větev, celý strom je nestabilní s hnilobou v patě stromu, je nutné jej asanovat a vysadit náhradní výsadbu,“ uvádí posudek.

Z hlediska provozní bezpečnosti a zdravotního stavu je podle něj nutné pokácet také jasan ztepilý, který se nachází poblíž schodů vedoucích k zámecké Sýpce. Ten je napadený houbovým onemocněním, viditelné je to zejména na postupném odumírání větví. I na jeho místě se po kácení zasadí náhradní strom. Z části jeho kmene by navíc mohla vzniknout knihobudka, kde si lidé budou moci vybrat knížku ke čtení. Její podobu i umístění bude ale nutné projednat s památkáři.

Odstraňovat se bude také další jasan ztepilý stojící mezi budovou zámku a zámeckým rybníčkem. „Strom je bezprostředně ohrožen při nárazových větrech a je nakloněn tak, že hrozí jeho pád na zámek. Těžiště stromu je v horní třetině stromu, což jeho stav ještě zhoršuje,“ vysvětlil dendrolog ve svém posudku.

Právě místo tohoto stomu by na místě mohla vzniknout dřevěná socha, její podoba by měla být jasná po konzultacích s architekty, kteří připravují projekt úpravy okolí zámeckého rybníčku. Ten už revitalizací prošel, při ní se zbavil nánosů a vrátil se do původní podoby. V pondělí se proto začne znovu napouštět.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení