Nosnice si vychovávají od jednodenních kuřátek. Rodinná drůbežárna z Veselice produkuje vejce z volného chovu

18. dubna 2020, ostatní, přečteno: 4595×

Občas se říká, že nejchutnější vejce jsou ta od slepic z babiččina dvorku. Barvou žloutku a chutí se jim totiž prý nic nevyrovná. Jako od babičky chutnají i Vejce z Veselice, které představíme v tomto díle našeho seriálu o držitelích certifikátu Moravský kras – regionální produkt.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Když se z Veselice, která je jednou z místních částí Vavřince, vydáte z kopce po cestě do Petrovic, po asi po dvou stech metrech uvidíte vlevo budovu drůbežárny rodiny Jarůškových. Chovají v ní na pět stovek slepic plemen Dekalb White, Isa Dual, Isa Sussex, Moravia Barred. Ty každý den snáší v průměru na tři stovky vajec,  které nesou označení z volného chovu, a které jsou k dostání v řadě obchodů a pochutnávají si na nich také lidé v několika v hotelech.

Zdenka Jarůšková kontroluje a razítkuje vejce- FOTO: Michal Záboj

„Vznikli jsme úplně nečekaně a neplánovaně. Že se to takto vyvine, to jsme na začátku vůbec netušili,“ vzpomíná paní Zdenka Jarůšková na rok 2013, kdy v obchodech náhle skokově zdražila vejce. Coby matka malých dětí se tehdy proto rozhodla, že si raději pořídí svůj domácí chov slepic. Rodina zakoupila padesát jednodenních kuřátek a za pár měsíců si mohla pochutnat na prvních domácích vejcích. Zbylo také na sousedy a známé. „Pak se v nás objevila touha hospodařit. Na pozemku jsme postavili větší kurník. Jenomže jednou přišla liška a všechny slepičky nám zadávila. A byli jsme opět na začátku. Rozhodli jsme se ale, že chceme slepičky chovat dál a postavíme něco pořádného a většího. To už se čím dál víc lidi se začalo ozývat, že by chtěli domácí vajíčka, takže jsme zavedli prodej ze dvora,“ popisuje chovatelka slepic.

Vejce z Veselice jsou z volného chovu. FOTO: Štěpán Jarůšek

Další zlom přišel, když se pravidelným odběratelem stal hotel Panorama. Chov se tak mohl dál rozšiřovat. Postupně se Vejce z Veselice začala prodávat v obchodech, v Blansku třeba v Crhákovic krámku, ale také v Brně i jinde. Lidé se ale mohou pro vejce zastavit přímo na farmu. Pokud budou nějaká k dispozici, Jarůškovi jim je rádi prodají.

Nosnice si ve Veselici vychovávají od jednodenních kuřátek . FOTO Štěpán Jarůšek

„Mladé nosnice si vychováváme sami od jednodenních kuřátek. Slepice se nacházejí v prostoru asi dva tisíce metrů čtverečních s venkovním výběhem po celý rok. Krmíme převážně pšenicí. Za krásné žluté žloutky vděčíme sluníčku a trávě. Máme extra čerstvá vejce, a to díky uskladňování v chladicím boxu a brzkému odvozu vajec přímo ke spotřebiteli,“ zdůrazňuje Zdenka Jarůšková.

Nosnice z Veselice. FOTO Štěpán Jarůšek

Na chodu drůbežárny se podílí spolu s manželem. Do práce ale zapojují také děti. Na farmě paní Jarůšková tráví každý den. Ráno je třeba pustit slepice do výběhu a dát jim krmení. Večer zase zavřít. A mezitím přichází sběr vajec, která slepice snesou. „Tím to ale nekončí. Vejce je třeba důkladně očistit, protože zákazníci to vyžadují. Každé je třeba prosvítit, čímž se zjistí, jestli nejsou třeba nakřáplá nebo zkažená. Pak už se dá jen ručně razítko, kde je číslo jedna, tedy že je vejce z volného výběhu, dále zkratka CZ, což označuje zemi původu a pak jen číslo našeho chovu,“ říká Zdenka Jarůšková, která pak každé jedno vejce vlastníma rukama ukládá na plata nebo do krabiček s logem firmy. Pro pozorné zákazníky navíc na jedno z vajec přidává tužkou nakreslený smajlík nebo jinou ozdobu. Práce na rodinné farmě jí baví. Odmítá také předsudek o tom, že slepice jsou hloupá stvoření. „Podle mne slepice zas tak hloupá není. Ona ví, kam má jít snášet, kam má zalézt, do kterých dvířek se večer schovat, a taky kdy to všechno udělat. Všechno, co potřebuje, to ona ví,“ popisuje chovatelka.

Zdenka Jarůšková. FOTO: Michal Záboj

V podnikání firmě pomáhá Místní akční skupina Moravský kras. Díky její finanční podpoře si Jarůškovi pořídili třeba chladicí box, traktor nebo sila na krmivo. V nejbližší obě plánují nákup auta s chladicí nástavbou pro rozvoz vajec. Rozšíření chovu nosnic a produkce vajec zatím prý není na pořadu dne. „O vejce od našich slepiček je velký zájem a asi by nebyl problém ji udat víc než teď. Ale s dalším rozšířením chovu bychom se dostali do jiné kategorie podle zákona, což by pro nás znamenalo řadu změn. Hlavně bychom ale museli slepičkám věnovat ještě více prostoru a především času, kterého už teď moc není,“ dodává Zdenka Jarůšková.

Michal Záboj

Vejce z Veselice. FOTO:Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení