V uzavřené blanenské knihovně se pracuje dál, jen trochu jinak

13. dubna 2020, kultura, přečteno: 1403×

Je to již několik týdnů, co se české knihovny uzavřely veřejnosti. Nacházíme se v situaci, která je pro nás všechny nová, a proto jsme se rozhodli, že se jí postavíme čelem a nucené uzavírky využijeme, jak nejlépe je to jen možné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na začátku nás nejvíc času stála administrativa spojená s rušením akcí a omezením provozu. Prodloužili jsme vám všechny vaše výpůjčky a budeme tak činit, dokud nebudeme mít opět otevřeno. Každé z oddělení si vytvořilo svůj rozvrh toho, co bychom rádi stihli, když máme aktuálně dostatek času a prostoru. A tak doděláváme resty, na které během běžného provozu nebyl čas, vymýšlíme nové kulturní a vzdělávací akce, děláme pořádek v knižním fondu, odepisujeme knihy, které se nepůjčují a nejsou čtenářsky atraktivní a zároveň neustále vybíráme nové knihy, které nakoupíme do našeho fondu, abyste měli po otevření dostatečný výběr novinek. Věnujeme se také našemu dalšímu vzdělávání, pečlivě zapisujeme všechny aktuální události do kroniky, řadíme a třídíme její starší ročníky a v neposlední řadě se také zabýváme koncepčními záležitostmi. Práce tu máme „jak na kostele“.

Foto: archiv knihovny

Na našem Facebookovém profilu a webových stránkách jsme zveřejnili seznam on-line zdrojů pro výuku a zábavu, který pravidelně doplňujeme.

Po dohodě s blanenskými skauty a městem jsme se aktivně zapojili do projektu Pomáháme Blansku a zřídili infolinku, na kterou nám denně volají senioři s prosbou o výpomoc s donáškou, nákupem, léky apod. Stáli jsme také u zrodu další dobrovolnické akce Město šije a obvolali jsme již více než 80 švadlen, které z materiálu města neúnavně šijí roušky. Do akce se zapojilo i několik našich knihovnic včetně jediného knihovníka. Aktuálně nejnovějším projektem je zapojení dětí a mládeže do kreslení veselých obrázků určeným pro potěchu především blanenským seniorům, ale i dobrovolným švadlenám, lékařům, sestřičkám, pečovatelkám a všem, kteří se starají o staré a nemocné a pomáhají, kde se dá.

Tímto bychom jim všem také rádi ze srdce poděkovali. Obrázky je možné vhazovat do poštovní schránky u knihovny.

 

Foto: archiv knihovny

Mějte se dobře, dávejte na sebe pozor, noste roušky, udržujte si zdravý odstup od všech informací, které se na nás každý den valí a snad se už brzy zase všichni sejdeme v knihovně. Stýská se nám.

Vaši knihovníci

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení