Velikonoce s koronavirem? Buďme kreativní, říká farář Jiří Kaňa

10. dubna 2020, ostatní, přečteno: 2898×

Tak trochu jiné Velikonoce letos čekají každého, obzvláště věřící, pro které jsou tyto svátky jedny z nejdůležitějších v roce. Namísto klasických setkání v kostele mohou už téměř měsíc sledovat bohoslužby pouze online na webu blanenské farnosti. „Velikonoce jsou svátky života, obnovy vztahů a úcty k životu, to si můžeme připomínat i během omezení souvisejících s koronavirem,“ vysvětluje blanenský farář Jiří Kaňa.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jaké to pro vás letos budou Velikonoce bez věřících v kostele?

Velikonoce sice připomínají život jednotlivce i komunit, jsou to ale i svátky těch, kteří potřebují chránit, jako jsou děti, staří a nemocní i bezmocní, nebo těch, kteří chrání, jako jsou třeba rodiče. Karanténa nás jen učí tyto hodnoty vnímat ještě jinak než skrze obřady. Teď můžeme hledat jiné cesty, jak si svátky života a obnovy vztahů připomenout. Karanténní opatření jsou jakýmsi nakopnutím k větší kreativitě. Byla by škoda toho nevyužít.

Blanenský farář Jiří Kaňa. Foto: archiv města

Ano, lidé si pomáhají, spousta z nich dělá nezištně věci pro druhé, šijí roušky, nabízí pomoc seniorům i dalším, to máte na mysli?

Ano, to vše perfektně zapadá do charakteru Velikonoc. Šití roušek je původně spontánní akce, kdy lidé dělají něco ve svém volném čase pro druhé. Díky portálu Pomáháme Blansku se myslí zejména na seniory, kteří jsou izolovaní od zbytku světa. Dobrovolníci se snaží je přesvědčit, že opravdu mají vydržet doma, že jim zajistí vše potřebné. A obrázky od dětí také nejsou samoúčelné, mají hlavně povzbudit a potěšit, ale připomínají i dětem, že zde jsou staří lidé, na které by se nemělo zapomenout, že pomáhají nějakému abstraktnímu druhému. To je zrovna hodnota, která přetrvá, bylo by hezké podobnou věc udržet i poté, co omezení opadnou a udělat z toho klidně každoroční tradici.

Máte radost z toho, co vše se v Blansku daří?

Určitě. A je třeba v této souvislosti pochválit vedení města. Jako velice prozíravé se totiž ukázalo, že před několika lety posílilo podporu občanských aktivit a uvolnilo více prostředků pro činnost spolků a další zájmové aktivity. Díky tomu se podpořila občanská iniciativa a zodpovědnost. A v době nouze nebylo tak těžké něco rozjet, nezačínalo se z bodu nula, navazovalo se na něco, co už tu existovalo. A to bylo klíčové.

Pavla Komárková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení