Sběr potravin pokračuje, zatím se vybralo 440 kg. První potřební už dostali balíčky

14. května 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2272×

Díky Sběru potravin, který město a charita organizují v rámci projektu Pomáháme Blansku, se už vybralo 440 kilogramů potravin. K jednotlivcům, kteří trvanlivé potraviny nosili do informační kanceláře, se připojily i školy. Ty Charitě darovaly dalších téměř 400 kilogramů potravin, které se nespotřebovaly ve školních jídelnách. Balíčky s pomocí dnes zamířily k nejpotřebnějším rodinám.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přesně dva týdny už dárci nosí trvanlivé potraviny, které mají pomoci sociálně slabým rodinám v nouzi. Nahrazují tak zrušenou národní potravinovou sbírku, kterou Oblastní charita Blansko nemohla na jaře vyhlásit kvůli nouzovému stavu. Ročně se v ní přitom vybere na 800 kilogramů trvanlivých potravin, které pak míří k sociálně slabým rodinám, obyvatelkám azylových domů nebo lidem bez domova. Letos k tradičním skupinám potřebných přibyly i rodiny, které se potýkají s ekonomickými dopady koronakrize. Právě ty nyní sociální pracovnice spolu s Charitou určily jako nejpotřebnější. Dnes k nim zamířily první balíčky s pomocí.

Pracovníci charity připravují balíčky pomoci po dohodě se sociálními pracovnicemi města.

„Vytipovali jsme ty nejpotřebnější, rodiny, které jsou závislé na sociálních dávkách, samoživitelky s více dětmi i jednotlivce, lidi, kteří se ocitli na úřadu práce a podobně. Část z nich je na tom po výpadku příjmů opravdu tak špatně, že jim akutně chybí prostředky i na nákup základních potravin a takovou pomoc ocení. Dalším rodinám, které máme v péči, budeme ještě předávat kontakt na koordinátora humanitární pomoci, aby se s ním spojily,“ potvrdila vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková.

Pracovníci Oblastní charity Blansko, kteří distribuci potravin zajišťují, dnes rozvezli balíčky s potravinovou pomocí po Blansku ale i do okolních obcí v regionu, bedny s potravinami putovaly například do Vilémovic Šebrova, Šošůvky, do Lipovce, Vratíkova nebo Letovic. Dostalo se na jednotlivce ale také třeba čtrnáctičlennou rodinu. Pomoc jim díky sbírce vyhlášené v rámci projektu Pomáháme Blansku, na kterém se podílí město, farnost i blanenští skauti, putovala vůbec poprvé.

První balíčky s trvanlivými potravinami dnes zamířily za nejpotřebnějšími rodinami.

Sběr potravin pokračuje, chybí cukr, konzervy i jídlo pro děti

Na mnohé z těch, kterým blanenská charita potravinovou pomoc zajišťuje tradičně, se tak ještě nedostalo. I proto Sběr potravin zatím až do odvolání v Informační kanceláři Blanka pokračuje. Nejčastěji zatím lidé přinášeli olej, mouku a těstoviny. „Pokud by ještě někdo chtěl přispět, pomohly by nám masové i zeleninové konzervy, cukr, kečupy i nejrůznější trvanlivé potraviny pro děti – dětské výživy, sušené mléko, marmelády, müsli. Budeme ale rádi za cokoliv, co je trvanlivé a vydrží,“ popsal František Jahoda, koordinátor humanitární pomoci Oblastní charity Blansko.

Akutní pomoc putovala k potřebným po celém okrese.

K dárcům se připojily i blanenské školy, ty charitě nabídly potraviny, které s ohledem na uzavření nespotřebují. „Blanenské školy jsme oslovili už v den vyhlášení Sběru potravin. Zapojila se MŠ a ZŠ Dvorská 26, ZŠ Erbenova, MŠ Blansko, Dvorská 96 a MŠ. Charitě nabídly například 300 kilogramů brambor, vajíčka, ale také mix dalších potravin, například sušené mléko, koření, marmeládu, konzervy nebo vývar,“ vyjmenovala vedoucí školského odboru Petra Skotáková. Protože šlo o potraviny, které je třeba spotřebovat, charita je nabídla do kuchyně Azylového domu Betany. Další klienti zatím na pomoc čekají.

„Jsme v kontaktu se sociálními pracovníky města a průběžně budeme vyhodnocovat, kdo je aktuálně nejpotřebnější a komu půjde další várka pomoci. Rádi bychom také Sběr potravin rozšířili do regionu a využít místní kontakty, například na farnosti nebo obce. Vše by probíhalo v jeden den, podobně jako když organizujeme sběr šatstva,“ doplnil zástupce ředitele Oblastní charity Blansko Miroslav Doležel.

Další balíčky k potřebným dovezou příští týden. Darovat lze hlavně masové i zeleninové konzervy, cukr či nejrůznější trvanlivé potraviny pro děti.  FOTA: Michal Záboj

Rada města Blanska už charitě schválila také okamžitou finanční pomoc ve výši 15 tisíc korun. Čtvrtinu ze 440 kilogramů, které se zatím podařilo mezi jednotlivými dárci vybrat, darovali hned první den vyhlášení Sběru potravin přímo zaměstnanci městského úřadu. „Budeme ve spolupráci s charitou průběžně vyhodnocovat, jakou má Sběr potravin odezvu. Na základě toho posoudíme, zda je třeba ještě nějak pomoci,“ ujistil starosta Blanska Jiří Crha.

Dárci mohou potraviny dál nosit do Informační kanceláře Blanka od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00 hodin, v sobotu od 9:00 do 12:00 hodin. Polední a sanitační přestávka je vždy od 12:00 do 13:00 hodin.

Lidé, kteří se ocitli v tíživé situaci a nemají dostatek finančních prostředků na zajištění základní obživy, se mohou obrátit na číslo +420 603 291 388.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení