Školy se od pondělí otevřou žákům 9. tříd. První stupeň ZŠ a mateřské školy obnoví provoz od 25. května

6. května 2020, tiskové zprávy, přečteno: 3099×

Základní školy v Blansku se už příští týden znovu otevřou. Zatím ale pouze pro žáky devátých tříd. Těm totiž od pondělí 11. května začne společná příprava na přijímací zkoušky na střední školy. O dva týdny později, v pondělí 25. května, se do tříd všech čtyř blanenských základních škol budou moci vrátit žáci prvního stupně, provoz obnoví také mateřské školy. Žáci druhého stupně zůstávají doma, výuka bude dál probíhat distančně.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Žáci devátých tříd se mohou těšit na zkrácenou výuku, probíhat bude jen tři hodiny děnně, učit se bude čeština, matematika a cizí jazyk. Omezené bude i to, co stihnou probrat školáci na prvním stupni.

Podrobnosti o tom, jak bude výuka nastavená, se rodiče školáků dozvědí přímo od učitelů. „Všechny základní i mateřské školy budou v tomto týdnu samy informovat jednotlivé zákonné zástupce žáků telefonicky nebo e-mailem. Rodiče dostanou veškeré informace o obnovení provozu přímo ze své školy, učitelé zase zpětnou vazbu o tom, kolik rodičů své děti do školy pošle,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy Petra Skotáková.

Ve školách ale budou platit zpřísněná hygienická opatření. Školáci budou muset mít dvě roušky na den, igelitový sáček na jejich uschování, sedět budou v lavici po jednom a učit se budou ve skupinkách o maximálně 15 dětech.

Na největší škole v Blansku, ZŠ TGM, budou mít žáci 9. tříd různý čas začátku výuky, podle třídy od 8:20 do 8:50 hodin, tak aby se nepotkávali ve velkých skupinách.    FOTO: Michal Záboj

Účast na výuce je dobrovolná. Jakmile však rodiče svoje dítě přihlásí, stává se pro ně povinnou. Dítě pak sice mohou z výuky kdykoliv odhlásit, své rozhodnutí už ale nebudou moci znovu změnit. Stejně tak rodiče, kteří nevyužijí nabídku pro žáky 9. tříd hned od pondělí 11. května a pro další školáčky od 25. května, nebudou moci děti k výuce přihlásit později. Složení skupin totiž není možné v průběhu tohoto školního roku měnit. Dál poběží také online výuka pro děti, které rodiče do školy nepošlou.

Město nakoupí dezinfekce i teploměry

Vybavení škol tak, aby splnily požadavky na zvýšená hygienická opatření, zajistí město. „Školám nakoupíme dezinfekci na plošný úklid i Anti-COVID na mytí rukou, pořizovat budeme 47 stojanů na bezdotykovou dezinfekci ke všem vstupům, dodáme i jednorázové rukavice či roušky pro potřeby personálu, nebo bezdotykové teploměry tak, aby bylo možné žákům v případě potřeby změřit teplotu. Očekáváme, že celkem tato opatření přijdou na 400 až 450 tisíc korun,“ popsal starosta Blanska Jiří Crha s tím, že město nákupy zaplatí ze speciální položky, kterou rada vyčlenila na boj s koronavirem.

Školáci nebudou muset mít roušku na ústech po celou dobu výuky, tedy pokud budou rozesazeni v lavicích. Mimo třídu ji budou muset nosit. Když děti hygienická pravidla opakovaně poruší, škola je může z výuky vyloučit.

Školáci by se také měli co nejméně potkávat se spolužáky, kteří nebudou v jejich patnáctičlenné skupině. Každá škola také bude mít nastavený postup, jak budou žáci přicházet či odcházet z výuky, či jak bude fungovat vydávání obědů. „Nebude to standardní výuka tak, jak ji děti znají, nebudou klasické hodiny a přestávky a zvonění v jednom čase. Aby se jednotlivé skupiny co nejméně potkávaly, bude vše nastaveno individuálně, někdo vyhlásí přestávku po 30 minutách, někdo o pět minut později, jinde budou mít různé časy zahájení výuky,“ vysvětlila Skotáková.

Ve školkách bez roušek, rozšíří provoz o prázdninách

Roušky během dne nebudou muset mít děti v mateřských školách. I ty se otevřou od 25. května, na kdy ministerstvo původně avizovalo uvolnění mimořádných opatření týkajících se výuky dětí. Školky se totiž pustily do investic nebo údržbových prací, tak, aby mohly rodičům nabídnout rozšířený provoz přes prázdniny.

Zatím ředitelé zjišťují, jaký budou mít rodiče o výuku zájem. Prověřují také, kolik vyučujících se bude moci do mateřinek vrátit. Řada zaměstnanců totiž patří do rizikové skupiny. „Jsme si samozřejmě vědomi komplikací, které uzavření škol rodičům a dětem přináší, přesto není reálné otevřít mateřské školy dříve. Probíhají zde investiční akce a údržba – maluje se, upravovaly se venkovní hřiště, spravuje se elektroinstalace, někde probíhá i výměna nábytku. Až příští týden bude také jasno, kolik tříd budeme schopni otevřít. Zhruba 20 procent zaměstnanců totiž patří do rizikové skupiny – ať už věkově, nebo s ohledem na to, že jsou diabetici, mají po onkologické léčbě a podobně. Navíc řada učitelů má sama malé děti a čeká tak na otevření základních škol,“ uvedla Petra Skotáková.

Mateřské školy dokončují údržbu i investice. Děti v MŠ Dvorská 96 se například mohou těšit na nové hřiště pro dopraví výuku.    FOTO: Michal Záboj

Jednou z možností tak je i to, že se do školek budou moci vrátit pouze děti pracujících rodičů. Jasno bude ale až v průběhu příštího týdne. Rodiče se ale mohou těšit na to, že mateřinky, které jsou o prázdninách běžně v provozu dva týdny a střídají se, nabídnou letos rozšířený provoz. „Domluva s řediteli je taková, že prvních pět týdnů prázdnin budou v provozu všechny mateřské školy. Poté se v týdnových intervalech prostřídají tak, aby vždy byla některá v provozu a hlídání dětí bylo zajištěné,“ potvrdil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení