Fara hostila největší slavnost roku. Svou první mši sloužil blanenský rodák Martin Mokrý

29. června 2020, ostatní, přečteno: 3228×

Zhruba tisícovku lidí hostilo o víkendu nádvoří blanenské fary. Největší letošní setkání věřících v Blansku doplnily desítky kněží z celé Moravy. Kostel sv. Martina se kvůli tomu proměnil na zákristii, areál Správy a údržby silnic na parkoviště. Kvůli takzvané primici, první mši, kterou po svém vysvěcení na kněze samostatně sloužil blanenský rodák Martin Mokrý.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„První mše svatá, takzvaná primice, kterou slouží novosvěcený kněz, to je velká a poměrně vzácná událost. Martin je za posledních třicet let pátým knězem, který z blanenské farnosti vyšel. Stát se knězem je poměrně neobvyklý krok, v žebříčcích popularity nejsou kněží na předních místech, člověk musí mít velmi silnou motivaci, aby se na tuto cestu vydal a této službě zasvětil celý život. Kdo se k tomu rozhodne, ten si zaslouží minimálně velkou pozornost,“ vysvětlil blanenský farář Jiří Kaňa. „Dnešní slavnost by se dala přirovnat k něčemu podobnému, jako když jdete na svatbu,“ dodal.

Svou první mši po vysvěcení na kněze sloužil Martin Mokrý. FOTO: Jan Forbelský

Areál se na sobotní setkání stovek věřících z celé Moravy připravoval celý týden, farní nádvoří zaplnily desítky laviček, navigační systém se objevil v ulicích i na webových stránkách farnosti, akci zajišťovaly desítky dobrovolníků. Místní věřící si navíc pro požehnání od nově vysvěceného kněze přišli už o týden dříve, aby po první mši mohli dostat prostor přespolní věřící. Ti přijeli například ze Znojma, kde teprve sedmadvacetiletý kněz Martin Mokrý sloužil v uplynulém roce jako jáhen, nechyběli ani věřící z Hodonína, kde se nyní chystá strávit první rok v roli kaplana. Nádvoří fary zaplnili také věřící z celého okresu, nechyběla široká rodina nového kněze, kamarádi, spolužáci, nebo zhruba pět desítek budoucích kolegů – knězů, pro které byl vyhrazený celý kostel svatého Martina.

Nádvoří zaplnily stovky věřících. FOTO: Jan Forbelský

„Většina mých vrstevníků a kamarádů tomu nerozumí a nechápou, proč jsem se rozhodl stát knězem,  ale většinou mě v tom i přes to podporují. Klíčové asi bylo, že jsem se ve svém životě potkal s dobrými kněžími, kteří se mi stali vzorem, pak sehrálo roli také určité vnitřní napětí a přesvědčení, které příliš nelze popsat,“ vysvětlil sedmadvacetiletý Martin Mokrý. „Jinak jsem ale, abych tak řekl, úplně normální, dlouhé roky jsem byl skautem, mám rád přírodu, rád jezdím na kole,“  vyjmenovává své koníčky.

Primici si nenechaly ujít desítky kněží nejen z Moravy. FOTO: Pavla Komárková

Tomu, že se absolvent blanenského gymnázia vydá na dráhu kněze, přitom ještě po maturitě, kdy začal studovat politologii a psychologii na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, mnoho nenasvědčovalo. Po roce už ale následovala přihláška do kněžského semináře v Olomouci, před čtyřmi lety stěhování do Papežské koleje Nepomucenum v Římě a tři roky studia na tamní Laretánské univerzitě.

Bouře, kterou meteorologové předpovídali, nepřišla.Věřící spíše potrápilo ostré sluníčko a velké teplo. FOTO: Pavla Komárková

„Po dokončení studií a vysvěcení na jáhna mě loni pan biskup poslal do farnosti do Znojma, teď půjdu do Hodonína. Moc to tam neznám, byl jsem tam asi dvakrát, ale letmo se znám s mým budoucím nadřízeným, panem děkanem Zouharem, který také pochází z Blanenska, konkrétně ze Senetářova. Těším se,“ dodal Martin Mokrý. „V Blansku jsem ještě pořád tak trochu doma, ale do budoucna zde už budu víc a víc spíš jen na návštěvě,“ odhaduje.

Po mši udílel novokněz věřícím požehnání v kostele. FOTO: Jan Forbelský

Rodiče, kteří při sobotní bohoslužbě nechyběli, přesto působili spokojeně. „Jsem šťastná, je to pro mě radostný den. Vím, že Bůh Martina nikdy nezklame, tak, jako by někoho mohl zklamat třeba manžel nebo manželka, kterou si vyberou na celý život,“ vysvětlila Anna Mokrá. Právě jí dal novokněz Martin Mokrý po mši první požehnání. Jako teprve pátý kněz, který po roce 1990 vyšel z blanenské farnosti.

Páter Martin Mokrý se nyní přestěhuje do Hodonína. Na slavnosti se symbolicky rozloučil i se svými rodiči. FOTO: Jan Forbelský

Jeho předchůdci teď působí nejen na Moravě. První porevoluční blanenský kněz, Jan Němec, řeholním jménem Damián, vyučuje na univerzitě v Olomouci, druhý Mirek Matějka, řeholním jménem Pacifik, pracuje jako historik v Brně u Kapucínů, další, Petr Beneš, slouží v brněnských Židenicích, Antonín Sedlák slouží v litoměřické oblasti. A vypadá to, že dlouhé roky místní věřící na podobnou slavnost nebudou muset čekat.

„Podobnou událost očekáváme už příští rok, kdy by mělo proběhnout svěcení Jiřího Dyčky na kněze. A máme ještě jedno želízko v ohni, ale uvidíme, jak vše vyjde časově,“ naznačil Jiří Kaňa.

Dalším knězem z blanenské farnosti by mohl být Jiří Dyčka (vlevo), nově vysvěcený na jáhna. FOTO: Pavla Komárková

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení