Město plánuje obnovu sportovišť, kde získat peníze se radí i s hokejistou Milanem Hniličkou

12. června 2020, sport, přečteno: 2029×

Na svém kontě má bývalý hokejový brankář zlatou a bronzovou olympijskou medaili, s národním týmem vybojoval také tři zlaté, tři bronzové a jednu stříbrnou medaili na Mistrovství světa. Na zimní stadion v Blansku ale nepřijel v roli brankáře, bývalý reprezentant se se sportovištěm seznamoval coby předseda Národní sportovní agentury. Právě přes ni totiž stát přerozděluje všechny sportovní dotace, Blansko by na některé z nich rádo dosáhlo.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Národní sportovní agentura bude vypisovat výzvy na investiční programy, provádíme teď jakousi rešerši těchto programů, upravujeme například některá kritéria, jako je doba realizace nebo spoluúčast, s ohledem na koronavirovou dobu, která nastala. Snažím se načíst potřeby měst i klubů a sportovních organizací, abychom to mohli promítnout do našich investičních ale také neinvestičních programů,“ vysvětlil Milan Hnilička, který na Sportovní ostrov zamířil v doprovodu starosty Jiřího Crhy a své kolegyně z poslaneckého klubu ANO 2011 Lenky Dražilové.

Milan Hnilička si v doprovodu poslankyně Lenky Dražilové, starosty Jiřího Crhy a jednatele Služeb Blansko Zdeňka Grünwalda prohlédl areál ASK na Sportovním ostrově.

„Pořádali jsme road show a jezdili jsme po krajích a starosty i zástupce sportovních organizací jsme seznamovali s naší vizí, koronavirem se to zastavilo. Teď jsem na první cestě po koronavirové pauze,“ popsal Milan Hnilička s tím, že nyní agentura bude řešit i program „COVID Sport“, který má zmírnit dopad karantény na sportovní kluby.

„Blansko má celou řadu sportovišť, myslíme si, že spojení většiny z nich na jednom místě na Sportovním ostrově je unikátní. Všechna ale byla vybudována už před několika desítkami let a vyžadují už zásadnější investice. Ty jsou v řádech milionů či desítek milionů. Vidíte, že se zde pracuje, i když se snažíme vše postupně opravovat a obnovovat, jen rozpočet města na to nestačí,“ popisoval Hniličkovi starosta Blanska Jiří Crha u právě rekonstruované ubytovny, která má sloužit jako zázemí pro sportovce. „Z rozpočtu města nyní chystáme obnovu tribuny a další práce. Na druhou etapu, která obnoví tartan a rozšíří kabiny sportovců, bychom rádi využili dotaci,“ dodal Crha.

Nechyběla ani návštěva zimního stadionu.

Řada oprav se plánuje i na zimním stadionu, který během nucené odstávky kvůli koronaviru získal alespoň novou výmalbu či nové tartanové povrchy – od sociálního zázemí přes úpravnu ledu až po střechu, obnovy by se v nejbližších letech měla dočkat i celá podkladová plocha kluziště. Zázemí šaten si nyní opravují i blanenští hokejisti z HC Rytíři Blansko. „Snažíme se shánět peníze, jak se dá, daří se to díky podpoře města, pomáhají nám i rodiče dětí, za podporu z Agentury bychom určitě byli rádi, chystáme se prověřit všechny dotační možnosti,“ popisoval při prohlídce zimního stadionu Hniličkovi předseda Rytířů Jozef Regec. Jeho svěřenci v té chvíli prostory ve vstupní části stadionu i na ochozech využívali coby improvizovanou tělocvičnu, pozemní hokej se hrál i v okolí stadionu, tenisový balón mířící do autu dětem pohotově nahrál i sám Hnilička.

Malí hokejisté se vyfotografovali s legendou.

Většina peněz by jeho agentura měla směřovat právě na činnost sportovních svazů a organizací, které pořádají soutěže a­ spravují sportoviště či zaměstnávají trenéry. Peníze mají jít i na přípravy reprezentantů nebo pořádání významných akcí a na další neinvestiční věci. Vedení města ale věří, že se podaří získat i nějakou podporu na investice. Dotace jsou v Blansku potřeba na více místech, kromě zázemí kluziště si proto Milan Hnilička ve středu odpoledne prohlédl i další sportoviště na ostrově Ludvíka Daňka.

„Požádat bychom určitě chtěli o podporu projektu týkajícího se obnovy atletického oválu na ASK,“ upozornil starosta Jiří Crha. „Atleti by potřebovali zejména nový tartanový povrch na běžeckém oválu a rekonstrukci zábradlí, to je teď nejzásadnější,“ tlumočila prosbu trenéra Atletického klubu ASK Martina Bezdíčka Lenka Dražilová, která Milana Hniličku doprovodila i do Boskovic, Kunštátu či Senetářova.

Milan Hnilička si prošel část Sportovního ostrova. FOTA Michal Záboj

O dotace bude možné žádat letos na podzim, peníze bude agentura vyplácet ale až příští rok. „Zatím nevíme, s jakým rozpočtem budeme pracovat. Pro rok 2020 jsme původně navrhovali 10,2 miliardy korun, které by měli jít ze státního rozpočtu do sportu, uvidíme, jaká bude realita po koronaviru, jasno bude v srpnu,“ dodal předseda Národní sportovní agentury.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení