Velký sběr potravin – ve středu se akce rozšíří na dalších devět míst v regionu

8. června 2020, ostatní, přečteno: 2042×

Sběr potravin pro potřebné se ve středu 10. června rozšíří z Blanska do celého regionu. Darovat jídlo a další věci budou moci lidé na dalších devíti místech. Sběrná místa se otevřou v charitních zařízeních napříč okresem. Jen v Blansku se zatím od soukromých dárců a za peněžní dar města podařilo vybrat 935 kilogramů potravin, dalších 400 kilogramů věnovaly školy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ve středu se sběr potravin pro potřebné, který v Blansku trvá už od začátku května, na jeden den rozšíří nejen regionálně. Dárci budou moci přinést také další druhy pomoci – hygienické potřeby a oblečení pro děti.

„Sbírku zaměřujeme jen na trvanlivé potraviny, ale také dětské oblečení a drogerii, příjemci jsou totiž často rodiny s více dětmi. Z potravin budeme rádi za trvanlivé potraviny, jako jsou piškoty, masové a zeleninové konzervy, těstoviny, olej, rýže, mléko, dětské výživy a další,“ upřesnila Vladěna Jarůšková z blanenské Charity.

Lidé už věnovali stovky kilogramů potravin. FOTO archiv města

Sběr se uskuteční v Blansku na Staré Fabrice, na faře a v informační kanceláři Blanka, v Boskovicích v zařzení Betany, v Doubravici nad Svitavou v Pěkné modré. Lidé mohou potraviny a další věci nosit i na fary v Lipovci, v Jedovnicích, v Olešnici a ve Sloupě, v Rájci-Jestřebí pak bude sběrné místo v tamním Informačním centru.

Tradičně přitom Charita na začátku června vyhlašuje sběr šatstva. Kvůli dopadům koronakrize se ale místo oblečení rozhodla poprosit dárce o trvanlivé potraviny. Peníze na ně totiž chybí čím dál více rodinám i jednotlivcům v regionu. Charitním pracovníkům tak narůstají počty potřebných, další lidé se hlásí pracovníkům sociálního odboru.

„Sbírku jsme se tentokrát rozhodli omezit hlavně na potraviny, máme jich velký nedostatek i kvůli zrušené celonárdoní potravinové sbírce pro lidi v nouzi a naše klienty, ta se letos v tradinčím jarním termínu nemohla uskutečnit,“ podotkl vedoucí humanitární pomoci Oblastní charity Blansko František Jahoda.

Sběr potravin, který pořádá město Blansko ve spolupráci s Charitou v rámci projektu Pomáháme Blansku, začal 30. dubna. Jako sběrná místa fungoval v den vyhlášení stánek na farmářských trzích, poté v Informační kanceláři Blanka. Zapojili se také zaměstnanci blanenské radnice, asi 400 kilogramů potravin věnovaly školy ve městě.

Během akce se dosud podařilo shromáždit ke 400 kilogramům od škol dalších 935 kilogramů potravin. Metrák surovin pořídili pracovníci díky finanční pomoci města. Jídlo a další věci již putovaly potřebným napříč celým regionem nejenom v Blansku. Sběr pokračuje až do odvolání v Informační kanceláři Blanka v Rožmitálově ulici. „Jsme ve spojení s Charitou, termín ukončení sběru potravin bude stanovený podle toho, jak se podaří vyřešit akutní pomoc pro potřebné a současně vytvořit rezervy v charitních skladech,“ dodal starosta Blanska Jiří Crha.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení