Základem je na rodinné farmě Amálka kozí a ovčí mléko
7. června 2020, cestovní ruch, přečteno: 943×
Kozí a ovčí sýry z rodinné farmy Amálka v Karolíně zřejmě nejsou pro obyvatele a návštěvníky Blanska neznámé. Stánek s jejími produkty pravidelně najdou na farmářských trzích na náměstí Republiky a k dostání jsou také v Crhákovic krámku u železničního nádraží nebo ve Vinotéce a sýrárně u Brázdů na náměstí Svobody.
Mléčné výrobky z farmy Amálka nesou označení Moravský kras regionální produkt. Další díl našeho seriálu o držitelích tohoto certifikátu se tak bude věnovat právě tomuto rodinnému podniku z Karolína.
Sýry v minimlékárně Zdrubečtí vyrábí výhradně ručně.
„Jsme rodinná farma, ve které pracujeme tři. Manželka se věnuje sýrárně, dcera se stará o zvířata a já sám pracuji také částečně v sýrárně, ale hlavně mám na starosti distribuci a prodej výrobků,“ říká Vratislav Zdrubecký.
Stádo na farmě čítá dvacítku ovcí.
Do Karolína se s rodinou přestěhovali z Brna v roce 2008. Cesta k nynější farmě pak byla postupná. Začalo to tím, že si Zdrubečtí kvůli dceři pořídili kozu. Pak přišla otázka, co s nadojeným mlékem. Co se nevypilo, zůstalo pro prase. „Pak nám to ale přišlo škoda dávat mléko praseti a tak jsme se začali zajímat o zpracování mléka. Nejdřív jsme dělali sýry pro rodinnou potřebu. V roce 2017 jsme pak vybudovali minimlékánu a začali prodávat i lidem. V té době už se stáda zvířat rozrostla do podoby, jakou mají dnes,“ vzpomíná farmář.
Kozy se pasou na loukách v Karolíně.
Farma Amálka sídlí uprostřed Karolína, který leží na kopci východně nad Rájcem-Jestřebí. Na zhruba šesti hektarech pastvin její majitelé chovají čtyřicítku koz a dvacítku ovcí. Zvířata jsou venku celoročně, před nepřízní počasí a na noc se mohou schovat do přístřešků.
„Farma znamená každodenní práci od rána do večera. Například dcera teď vstává už ve tři hodiny ráno, kdy musí nakrmit a podojit zvířata. Okolo šesté sedmé hodiny pak přijde s mlékem, které je nutné začít zpracovávat. My s manželkou začínáme kolem šesté hodiny, dělají se sýry nebo jogurty, popřípadě ještě s další dcerou jezdíme na farmářské trhy nebo zavážíme naše produkty do prodejen po okolí. Farma znamená práci od nevidím do nevidím. Nějaká dovolená někde v zahraničí nepřipadá v úvahu, ledaže by nás někdo nahradil, ale my pracujeme sami jako rodina,“ popisuje majitel farmy.
Vratislav Zdrubecký se stará hlavně o distribuci a obchod.
Stádo koz z Amálky každý den nadojí v průměru asi osmdesát litrů mléka. Ovce dají dohromady kolem deseti litrů. Z mléka se na farmě vyrábí kozí a ovčí sýry, jogurty, dezerty a jogurtové nápoje. Specialitou jsou nanuky z kozího mléka. „Největší zájem je o pařené sýry a přírodní sýry s medvědím česnekem. Kromě toho vyrábíme také sýry s dalšími různými příchutěmi, jako jsou chilli, sušené rajče nebo madle a brusinky, a také nakládané sýry,“ vyjmenovává Vratislav Zdrubecký s tím, že kromě už zmíněných v Blansku zájemci výrobky z farmy najdou také v prodejnách v Boskovicích, v Rájci-Jestřebí nebo na trzích v okolí. Lidé mohou ale zazvonit i přímo na farmě a Zdrubečtí jim své sýry či jogurt prodají. „Navíc pouze na farmě je k dostání kozí mléko. Na trhy a do obchodů je nedodáváme,“ podotýká farář.
Mimo značku Moravský kras regionální produkt farma získala také další certifikáty. Od roku 2017 nesou její kozí sýr přírodní pařený a ovčí jogurt bílý označení Regionální potravina Jihomoravského kraje. Většina výrobků z Amálky může používat také značku Chuť jižní Moravy, ovčí jogurt navíc získal i označení Zlatá chuť jižní Moravy.
Výrobky farmy Amálka nesou řadu certifikátů. FOTA Michal Záboj
A jaké mají na farmě Amálka v Karolíně plány do budoucna? „Rozšíření stáda je problematické z důvodu nedostatku pozemků a také obecně sucha, což přináší méně krmení pro zvířata. Pokud by se do budoucna podařilo rozšířit pozemky, tak by to bylo fajn, ale vhodné a cenově přijatelné parcely moc nejsou. Co se týká sortimentu, ta ten bychom rádi rozšiřovali, ale vše je limitováni množstvím mléka a to zase velikostí stáda. A tím se zase vracíme na začátek. V tomto směru jsme omezení pozemky a počasím,“ dodává Vratislav Zdrubecný.
Michal Záboj
vložil: Michal Záboj, redaktor / odbor vnějších vztahů
Další články v kategorii „cestovní ruch“
16. ledna 2021
Umělé květiny z Olešnice se vyvážejí do celého světa. Počátky výroby sahají do roku 1869
2. ledna 2021
Značka podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme, říká farmář Jan Sedlák
17. prosince 2020
Vánoční dárky můžete pořídit také v informační kanceláři Blanka
22. listopadu 2020
Krmivo pro zvířata máme z luk v Moravském krasu, říká farmářka
7. listopadu 2020
Vítání svatého Martina v Blansku je certifikovaným zážitkem z Moravského krasu
25. října 2020
V Otinovsi zpracovávají mléko z Moravského krasu, sýr Niva se tam vyrábí od roku 1963
11. října 2020
Jedovnický kapr dorůstá na přirozené stravě, výlov Olšovce se plánuje na začátek listopadu
10. října 2020
Tip na výlet: Srdcem Moravského krasu, ze Skalního mlýna k Macoše a Punkevním jeskyním
29. září 2020
Svatební koláče ve Sloupu pečou podle sto let starého receptu
27. září 2020
Tip na výlet: Nedaleko Obory objevíte pískovcové sochy a oceníte výhled z rozhledny