Základem je na rodinné farmě Amálka kozí a ovčí mléko

7. června 2020, cestovní ruch, přečteno: 2990×

Kozí a ovčí sýry z rodinné farmy Amálka v Karolíně zřejmě nejsou pro obyvatele a návštěvníky Blanska neznámé. Stánek s jejími produkty pravidelně najdou na farmářských trzích na náměstí Republiky a k dostání jsou také v Crhákovic krámku u železničního nádraží nebo ve Vinotéce a sýrárně u Brázdů na náměstí Svobody.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mléčné výrobky z farmy Amálka nesou označení Moravský kras regionální produkt. Další díl našeho seriálu o držitelích tohoto certifikátu se tak bude věnovat právě tomuto rodinnému podniku z Karolína.

Sýry v minimlékárně Zdrubečtí vyrábí výhradně ručně.

„Jsme rodinná farma, ve které pracujeme tři. Manželka se věnuje  sýrárně, dcera se stará o zvířata a já sám pracuji také částečně v sýrárně, ale hlavně mám na starosti distribuci a prodej výrobků,“ říká Vratislav Zdrubecký.

Stádo na farmě čítá dvacítku ovcí.

Do Karolína se s rodinou přestěhovali z Brna v roce 2008. Cesta k nynější farmě pak byla postupná. Začalo to tím, že si Zdrubečtí kvůli dceři pořídili kozu. Pak přišla otázka, co s nadojeným mlékem. Co se nevypilo, zůstalo pro prase. „Pak nám to ale přišlo škoda dávat mléko praseti a tak jsme se začali zajímat o zpracování mléka. Nejdřív jsme dělali sýry pro rodinnou potřebu. V roce 2017 jsme pak vybudovali minimlékánu a začali prodávat i lidem. V té době už se stáda zvířat rozrostla do podoby, jakou mají dnes,“ vzpomíná farmář.

Kozy se pasou na loukách v Karolíně.

Farma Amálka sídlí uprostřed Karolína, který leží na kopci východně nad Rájcem-Jestřebí. Na zhruba šesti hektarech pastvin její majitelé chovají čtyřicítku koz a dvacítku ovcí. Zvířata jsou venku celoročně, před nepřízní počasí a na noc se mohou schovat do přístřešků.

„Farma znamená každodenní práci od rána do večera. Například dcera teď vstává už ve tři hodiny ráno, kdy musí nakrmit a podojit zvířata. Okolo šesté sedmé hodiny pak přijde s mlékem, které je nutné začít zpracovávat. My s manželkou začínáme kolem šesté hodiny, dělají se sýry nebo jogurty, popřípadě ještě s další dcerou jezdíme na farmářské trhy nebo zavážíme naše produkty do prodejen po okolí. Farma znamená práci od nevidím do nevidím. Nějaká dovolená někde v zahraničí nepřipadá v úvahu, ledaže by nás někdo nahradil, ale my pracujeme sami jako rodina,“ popisuje majitel farmy.

Vratislav Zdrubecký se stará hlavně o distribuci a obchod.

Stádo koz z Amálky každý den nadojí v průměru asi osmdesát litrů mléka. Ovce dají dohromady kolem deseti litrů. Z mléka se na farmě vyrábí kozí a ovčí sýry, jogurty, dezerty a jogurtové nápoje. Specialitou jsou nanuky z kozího mléka. „Největší zájem je o pařené sýry a přírodní sýry s medvědím česnekem. Kromě toho vyrábíme také sýry s dalšími různými příchutěmi, jako jsou chilli, sušené rajče nebo madle a brusinky, a také nakládané sýry,“ vyjmenovává Vratislav Zdrubecký s tím, že kromě už zmíněných v Blansku zájemci výrobky z farmy najdou také v prodejnách v Boskovicích, v Rájci-Jestřebí nebo na trzích v okolí. Lidé mohou ale zazvonit i přímo na farmě a Zdrubečtí jim své sýry či jogurt prodají. „Navíc pouze na farmě je k dostání kozí mléko. Na trhy a do obchodů je nedodáváme,“ podotýká farář.

Mimo značku Moravský kras regionální produkt farma získala také další certifikáty. Od roku 2017 nesou její kozí sýr přírodní pařený a ovčí jogurt bílý označení Regionální potravina Jihomoravského kraje. Většina výrobků z Amálky může používat také značku Chuť jižní Moravy, ovčí jogurt navíc získal i označení Zlatá chuť jižní Moravy.

Výrobky farmy Amálka nesou řadu certifikátů. FOTA Michal Záboj

A jaké mají na farmě Amálka v Karolíně plány do budoucna? „Rozšíření stáda je problematické z důvodu nedostatku pozemků a také obecně sucha, což přináší méně krmení pro zvířata. Pokud by se do budoucna podařilo rozšířit pozemky, tak by to bylo fajn, ale vhodné a cenově přijatelné parcely moc nejsou. Co se týká sortimentu, ta ten bychom rádi rozšiřovali, ale vše je limitováni množstvím mléka a to zase velikostí stáda. A tím se zase vracíme na začátek. V tomto směru jsme omezení pozemky a počasím,“ dodává Vratislav Zdrubecný.

Michal Záboj

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení