Zámecký park čekají další úpravy. Město se zeptá i obyvatel, co by v něm chtěli

1. června 2020, tiskové zprávy, přečteno: 3125×

Zámecký rybníček, který letos na jaře prošel revitalizací a vrátil se do podoby ze začátku 19. století, by mělo v dohledné době následovat i jeho okolí. Město chystá studii, která navrhne proměnu celého zámeckého parku. Studii připraví ateliér autorizovaného krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ten stojí za obnovou řady veřejných prostranství včetně částí Lednicko-valtického areálu, zámeckého parku v Buchlovicích apod. a parkem v okolí blanenského zámku se zabývá dlouhodobě. Na to, co by v parku uvítali místní, se jich nyní radnice zeptá v anketě.

„Chceme ucelenou studii, která vyřeší revitalizaci zámeckého parku jako celku a určí vizi do budoucna. V závislosti na možnostech rozpočtu by pak obnova parku mohla probíhat po dílčích etapách. První z nich by se měla týkat bezprostředního okolí rybníčku, realizovat ji chceme ještě letos,“ vysvětlil starosta Blanska Jiří Crha. „Chceme, aby do podoby parku promluvila i veřejnost, aby si obyvatelé města řekli, co by v parku uvítali,“ dodal starosta.

Z torza pokáceného jasanu by měla vzniknout socha.

Anketu chce vedení města vyhlásit přes mobilní rozhlas. Informaci o hlasování najdou lidé i ve Zpravodaji města Blanska, který vychází v polovině června. Lidé v online anketě budou moci hlasovat do konce června, s hlasováním jim pomohou i v Informační kanceláři Blanka a na obou podatelnách. Ve studii, která bude hotová na konci prázdnin, by se jejich připomínky měly promítnout stejně jako požadavky památkářů. Ti nyní řeší například podobu zadní brány, kterou se uzavře zadní vstup do parku. Kopírovat má vstup do zámku.

Úprav se dočkají i plochy v okolí zámku.

„Chceme dát park do pořádku. Chtěli bychom reagovat na původní podobu zámeckého parku, doplnit cestičky i mobiliář, vytvořit dostatek míst k odpočinku, zachovat současné komunikační trasy a najít také prostor na to, jak je nyní park veřejností využíván. Chceme vše pojmout tak, aby to působilo jednotně a dávalo to smysl,“ popsal Přemysl Krejčiřík, který se obnovou blanenského zámeckého parku zabývá už od roku 1998. Zatím se ale park spíše udržoval a postupně byly odstraňovány stárnoucí nebezpečné stromy. Poslední tři před pár týdny nahradily nové. Dřevo z nich by se ale po parku mělo vrátit, torzo jasanu, který ohrožoval přímo zámeckou budovu, bude připomínat socha. Dřevo z dalších stromů se do parku vrátí v podobě laviček.

Obnova by měla vycházet z historické podoby zámeckého parku, současně by ale měla reagovat na to, jak je park v současnosti využívaný. Nynější mobiliář a cesty by mohly doplnit i další prvky. Nový park by například mohl připomenout objekty, které zde kdysi stávaly, třeba místo nedaleko rybníčku, kde kdysi bývala oranžerie.

Nedaleko rybníčku stávala oranžerie.

Zahradnickým pracím bude na některých místech předcházet i průzkum. „Jak napovídají katastrální mapy, v horní části zámeckého parku kdysi býval park francouzského typu, v jednom období zde byl ortogonální typ zahrady, v jiném měly záhony kosočtvercový půdorys. Každá z těchto zahrad vypadala jinak, jejich přesnější podobu i dataci by mohl odhalit geofyzikální průzkum, byli bychom rádi, kdyby předcházel zahradním úpravám v této části parku,“ uvedla například referentka státní památkové péče blanenského stavebního úřadu Bohdana Šlanhofová.

Za pokácený akát před zámkem byl vysazen nový strom. FOTA Pavla Komárková

Studie by měla obsáhnout také prostor před samotným zámkem. Zde probíhá rekonstrukce budov předzámčí, na ně má v příštím roce navázat také přestavba objektu bývalé hasičky a nového schodiště, které se stane novou spojnicí zámku přímo s pěší zónou a centrem města.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení