Zažít Blansko jinak. Blíží se sousedská slavnost, zapojte se i vy

20. června 2020, kultura, přečteno: 4477×

Slibují akci, jakou Blansko nezažilo, střed města – náměstí Svobody, náměstí Republiky a Rožmitálova ulice – bude na den bez automobilové dopravy. Silnice zaplní umělci, sportovci i náhodní kolemjdoucí. Díky akci Zažít Blansko jinak. Sousedskou slavnost by si výhledově měli organizovat místní sami. Nultý ročník, který je naplánovaný na letošní 12. září, zatím ale připravuje koordinační tým.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rozhovor nám poskytli tři jeho členové, ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková, dramaturg KSMB a vedoucí Kina Blansko Jan Mach a ředitel blanenské knihovny Lukáš Dlapa. „Chceme oživit střed města, pomocí Zažítu místní pobavit ale hlavně je inspirovat a motivovat, aby se na centrum města dívali jinak a aby se podobné akce nebáli připravovat do budoucna sami, klidně jen pro své kamarády či sousedy v místě bydliště,“ říkají shodně.

Sousedskou slavnost Zažít Blansko jinak má na starosti koordinační tým (zleva) Eva Juříčková, Pavlína Komínková, Jan Mach a Lukáš Dlapa. FOTO Michal Záboj

Co je to Zažít, jak byste ho představili?

Pavlína Komínková (PK): Celá akce je inspirovaná iniciativou Zažít město jinak, která vznikla v Praze, a kterou založil spolek Automat, v rámci ní lidé využívají prostor ve městě jinak než tradičním způsobem. Tím jsme se inspirovali. Naším cílem je oživení centra a posílení občanských aktivit a pospolitosti.

Jan Mach (JM): Zažít je především sousedská slavnost, není to klasický festival, nejsou to farmářské trhy, není to veletrh, nic takového. Má to být akce, kterou si vytvoří Blanenšťáci sami pro sebe. Chceme, aby lidé přišli do centra města a zjistili, že se tady může dít něco zajímavého, představit aktivity, které lze ve městě dělat a které se po Zažítu mohou přesunout také někam mimo centrum, na periferie. Akce, které posílí pospolitost. V Praze je něco podobného organizované pro dvě ulice, pro vnitroblok, my jsme to chtěli přenést na celé město.

Lukáš Dlapa (LD): Na většině akcí v Blansku mají příchozí vše připraveno, zorganizováno, lidé jsou zvyklí spíše jen konzumovat. A možná jim zatím nebyl nabídnut prostor, aby si udělali i něco sami pro sebe.

Nemá to být akce, kam lidé přijdou, a je hotovo. Přípravný tým ale tvoří ředitelka Muzea Blanenska, dramaturg KSMB, ředitel knihovny, zástupci institucí, které připravují velkou část akcí ve městě. Neodporuje si to?

JM: Úkolem našeho koordinačního týmu pro tento nultý ročník je zajistit technickou podporu a propojení. My jako KSMB domlouváme to, že v centru nepojedou auta, vyřizujeme objížďky, zábory veřejného prostranství, propagaci, zajistíme, že jednotliví účastníci o sebe nebudou zakopávat prostorově ani časově. 

PK: Chceme propojit lidi, kteří by se normálně nepropojili, nyní fungují pro nějakou omezenou cílovou skupinu. Chceme také upozornit na šikovné místní lidi, kteří v Blansku žijí nebo se tu pohybují, kdo jsou, co dělají, co jsou schopní zorganizovat a zajistit. Chceme ukázat, co všechno lze společnými silami zajistit. Že spojením různých lidí a různých skupin může vzniknout velká akce, která zaplní celé centrum. A která poté může mít přesahy do dalších lokalit města.

LD: Vzniká tu něco, na co lidé v Blansku nejsou zvyklí, i proto nultý ročník stavíme na spolupráci s institucemi, skupinami, které tu už fungují a jsou zvyklí něco připravovat – oslovili jsme zástupce různých komunit, poprosili je, aby oslovili lidi ze svého okolí, kteří mají co nabídnout druhým a mohou jim ukázat, jak se co dělá.

Na jaký typ programu nebo aktivit se veřejnost může těšit a kde přesně Zažít bude, co je pro vás tím centrem?

JM: Srdcem centra je náměstí Svobody, Poduklí, severní část náměstí Republiky, s výběžkem na Rožmitálovu ulici a komunikace přiléhající k náměstí.

PK: Počítáme třeba se spoluprací se ZUŠ a s jedním pódiem v blízkosti jejich budovy, nebude ale jeden středobod hlavního pódia s programem. Spíš to bude o rozmístění, vzniknou nejrůznější hudební zákoutí a minipódia, po celém středu města budou ohniska zaměřená na různé aktivity, vše se ale současně bude prolínat. Gastro zónu s občerstvením tak plánujeme na Poduklí, současně ale domlouváme grilování, které by mohl zaštítit Steinhauser před svou vlastní prodejnou na náměstí Svobody. Zapojení těch, kteří přímo v místě akce mají svou prodejnu, je jedním z cílů. Všechno by mělo být vzájemně propojené.

Logo sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak vytvořila Jolana Chalupová z Galerie města Blanska.

Kdo se do Zažítu zapojí?

LD: Zapojí se skauti, Ulita, Gauč, zástupci iniciativy Kultura BKA, blanenská farnost například chystá výměnu receptů domácích moučníků spojenou s ochutnávkou. Máme kontakt na lidi, kteří si vyrábí vyvýšené záhonky – na Zažítu díky tomu plánujeme celodenní workshop, jak se dá udělat vyvýšený záhonek, co je k tomu potřeba – od materiálu až po informaci, jak vyřídit zábor zeleně, aby na ní vyvýšený záhonek mohl být.

JM: Zapojených ale bude celá řada, Drakaťák chystá improvizační divadlo, soukromá ZUŠ chce představit Vesmírný muzikál, který nemohli uvést kvůli koronaviru, Kolárka chystá nejrůznější aktivity od improvizace až po vlastní hru, Denisa Pazderová představí své malování na tašky a s tím spojené dílničky, ZUŠ bude malovat na velká plátna, vystoupí Roman Kyzlink s kapelou, do Zažítu se zapojují blanenští floorbalisté, biatlonisté, účast přislíbily ikony blanenského rapu Flegma T a deny OWL, chybět nebude Ulita, S-Pecka. Chceme představit místní a s jejich pomocí i nejrůznější aktivity, třeba keramička Klára Turková ukáže techniku marockého štuku, Libor Bartoš bude připravovat velká plátna a podobně. Ve spolupráci s galerií a ZUŠ se plánuje například i vyzdobení hasičky.

Jak moc budou jednotlivé aktivity navázány na konkrétní místo právě ve středu města?

LD: Zásadně. Prostor středu města bude ten den bez aut. Lidé budou mít možnost užít si jej jinak, než jsou zvyklí. Půjdou přes město a nebudou se muset neustále rozhlížet kolem sebe, aby je něco nepřejelo, budou se moci v klidu podívat na budovy nebo třeba stromy v parku na náměstí Svobody z úhlů, odkud to běžně nejde, budou si moci udělat selfie fotku sebe a radnice, hasičky nebo třeba ZUŠ z prostředku křižovatky, uprostřed silnice si zahrát na klavír a podobně. Současně půjde o to, aby ti, kteří se zapojí, využili potenciál té lokality, ukázali ostatním, že mezi vzrostlými stromy u radnice lze například natáhnout slack line a chodit po ní, ve fontáně pouštět papírové lodičky, na Poduklí se mohou hrát kuličky a podobně – a že když to jde v rámci Zažítu, stejně tak je možné to udělat na stejném místě o týden později, nebo někde úplně jinde. Ale to už mohou udělat klidně sami. Věříme, že přesah Zažítu je právě v tom, ukázat nejrůznější aktivity, které lze potom přenést do jiných lokací. Na Starém Blansku třeba fungují uliční komunity, cílem Zažítu je, aby podobné komunity vznikly na více místech města, ulicích ale klidně i na sídlištích, aby se propojili místní, aby měli tipy na nejrůznější aktivity, které společně mohou dělat – třeba že se sousedi z bytovky domluví a společně si u domu vybudují už zmíněné vyvýšené záhonky.

Trochu to vypadá, že Zažít už je naplánovaný od A do Z. Je to tak? Nebo stále hledáte ty, kteří se zapojí? JM: Určitě chceme, aby se zájemci hlásili, největší ambicí Zažítu je místní aktivovat. Zapojit se může kdokoliv, kdo si chce na silnici namalovat skákacího panáka nebo předvést něco, co doma dělá. Máme zájem o osobnosti umělecké sféry ale také jakékoliv aktivní jednotlivce, kohokoliv, kdo chce ukázat jakoukoliv pozitivní aktivitu nebo prostě jen oživit na daný den centrum města, nejlépe společně s kamarády nebo sousedy, to je jedno.

Nemusí se vám tedy hlásit jen zavedené instituce, spolky nebo umělci?

PK: Vůbec ne. Na Zažítu je důležitý ten aktivizační moment, hodně lidí říká, co by v Blansku uvítali, co by se jim zde líbilo, málokdo ale opravdu něco udělá a zařídí si všechno, co je k tomu třeba. Nultý ročník Zažítu je o tom, že si ty lidi, o kterých si myslíme, že by mohli a chtěli být aktivní, vytypováváme a oslovujeme je, s tím, že jim zajistíme zázemí. Do budoucna bychom ale chtěli, aby se lidé aktivovali sami. Zažít by měl přinést změnu pohledu, chceme, aby se návštěvníci pobavili a současně inspirovali, zjistili, co město skýtá.

Zapojí se i místní podnikatelé, mají o akci zájem?

LD: Určitě, část zapojených by měli být místní podnikatelé a prodejci, zejména ti, kteří přímo v centru města sídlí. Chceme ale vytáhnout jejich provozovny do ulic, postupně všechny obcházíme a vysvětlujeme jim, co se připravuje. Na náměstí Svobody se zapojí třeba restaurace U Slunce, vinotéka Brázda, CoCo Café i okénko nabízející pizzu. Zahradnictví Koupý by kromě květin mohlo přestavit třeba pštrosí speciality, na chodníku by měl vzniknout improvizovaný barber shop. Kousek dál na Rožmitálově ulici bude blešák a podobně.

JM: Není to ale festival, na kterém mají účastníci vydělat, neplatíme nikomu honoráře, snahou zúčastněných by mělo být udělat něco pro lidi a maximálně si pokrýt náklady, ne to vzít jako tradiční komerční záležitost.

Slavnost Zažít Blansko jinak v září oživí centrum města. FOTO Michal Záboj

Pro koho přesně je Zažít určený, jaké návštěvníky chcete oslovit?

LD: V programu bychom chtěli oslovit průřezově všechny věkové skupiny, od malých dětí, přes dospělé až po starší generaci. Příchozí dostanou mapu a v ní naznačené, jaké aktivity kde najdou. A pak už si budou jen procházet centrum a vybírat z nabídky.

PK: Vše je zaměřené na to, aby návštěvníci Zažítu v centru strávili delší dobu, prošli se, občerstvili, odpočinuli si v parku, poslechli koncert. Část programu je vázána na konkrétní čas, část bude probíhat celý den.

JM: Část programu budou aktivity, které budou otevřené návštěvníkům, bude prostor třeba pro improvizovaná sportovní klání, vědomostní kvízy nebo hru na kytaru u ohně, do které se může zapojit kdokoliv z příchozích.

Vnitřní variantu asi nemáte, že?

JM: Ne, pokud bude pršet, budou jen aktivity, které mohou být i za nepříznivého počasí.  Uvidíme, co vše z plánovaného programu by to bylo. V polovině prázdnin už chceme mít jasno v tom, kdo všechno se zapojí, jaké bude geografické rozložení akce a podobně. Zatím ale oslovujeme pořád další a další účastníky.

Nevadí, že se zažít termínově kryje s Blanenskou desítkou?

LD: Nevadí, jde jen o vhodné načasování, například že aktivity pro děti na Zažítu se nebudou časově krýt s dětskými běhy, ale budou před nimi nebo po nich. Od začátku v tom vidíme spíš výhodu, nabídneme další program nejen místním ale i návštěvníkům Blanenské desítky, kteří by jinak třeba do Blanska nepřijeli.

PK: Na zámku se také akce spojuje s další akcí, kterou jsou Dny evropského dědictví. Je pravda, že ty začínají už pátečním programem, kdy bude komentovaná prohlídka a workshop k pravěkému textilu, jinak se ale obě akce také propojují a doplňují, díky spojení s Dny evropského dědictví ale budou návštěvníci Zažítu moci využít prohlídky zdarma po celý víkend, připravený je večerní catering, o který se postará Gauč, sobotní program na zámku a vlastně i celého Zažítu ukončí večírek na nádvoří, vyvrcholením večera bude koncert Funky Plane Band.

Pavla Komárková

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení