Crhákovi z Bořitova pěstují výhradně české odrůdy česneku

18. července 2020, cestovní ruch, přečteno: 6206×

Crhákovi hospodaří na polích v okolí Bořitova od roku 1991. Rodinná farma se zaměřuje na produkci zeleniny. Lidem se zřejmě vybaví brambory, zelí, cibule nebo česnek od Crháků. A také blanenský Crhákovic krámek, kde jsou k dostání nejen regionální potraviny. Samotná zelenina z Bořitova nese označení Moravský kras regionální produkt a další díl našeho seriálu se bude věnovat právě jí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Obděláváme kolem 120 hektarů. Konkrétně letos máme 15 hektarů brambor, 7 hektarů česneku, dva hektary cibule, dva hektary zelí a 3 hektary máku. Na zbytku výměry pěstujeme další zeleninu, jako je například červená řepa, dýně hokaidó, mrkev a petržel, a také obilí,“ říká Jaroslav Crhák mladší, který na rodinné farmě představuje druhou generaci. O polnosti se stará se svým otcem a matkou. Pomáhají ale i ostatní členové rodiny.

Manželé Simona a Jaroslav Crhákovi v krámku u vlakového nádraží FOTO Michal Záboj

„Ke konci června začal mladý česnek, jarní cibulka. Brambory jsme začali vybírat začátkem prázdnin. Začátkem července podle počasí se začíná sklízet česnek, vysušený a zpracovaný pak bude někdy v srpnu,“ upřesňuje mladý zemědělec z Bořitova. Úroda by podle něj mohla být letos slušná. „Zatím to vypadá nadějně. Škoda jen toho jara, kdy v dubnu vůbec nepršelo a všechno špatně vzcházelo, ale teď se to s vodou dohnalo. Jestli ještě něco naprší během léta, tak by úroda mohla být slušná,“ hodnotí Jaroslav Crhák mladší.

Značka Moravský kras regionální produkt platí pro veškerou zeleninu, kterou Crhákovi vypěstují. Před lety také získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje pro svoji cibuli a česnek. „Pěstujeme výhradně české odrůdy česneku, jako jsou Dukát, Karel IV, Ivan a Bjetin. Jsou vyšlechtěné v České republice a mají u nás tradici. Je to rozdíl oproti velkým obchodům, kde se také sice prodává český česnek, ale často se jedná třeba o francouzské nebo španělské odrůdy. Ty také nejsou špatné, když se dobře udělají, ale české odrůdy prostě mají něco do sebe,“ podotýká farmář s tím, že koupit si zeleninu přímo od farmáře skýtá ještě další plusy. „Lidé se mohou přímo podívat, kdo jim zeleninu vypěstoval. Asi největší výhoda je, že se jedná o lokální produkci.“

Sklizeň česneku. FOTO archiv Crhákovi

Crhákovi prodávají svou zeleninu přímo ze dvora v Bořitově. Dodávají také do prodejen v Brně. Jejich produkce je k dostání i v Blansku – v Crhákovic krámku, který stojí přímo naproti vlakovému nádraží. Pozorný čtenář Zpravodaje města Blanska určitě ví, že prodejna kromě zeleniny z Bořitova nabízí i další výrobky s označením Moravský kras regionální produkt. K dostání ale jsou i výpěstky a potraviny od dalších maloproducentů.

Česnek připravený k prodeji. FOTO archiv Crhákovi

„Snažíme se nabídnout to nejlepší, co se dá v okolí sehnat, a to od českých a regionálních dodavatelů. Vždy usilujeme o to, aby vše bylo čerstvé,“ popisuje Simona Crháková, která obchod provozuje. Lidé u ní v krámku nakoupí třeba masné a mléčné výrobky, zeleninu, pečivo, vejce z Veselice, luštěniny, nápoje, cukrovinky, ale také ponožky a českou přírodní kosmetiku. „Největší zájem je o zeleninu, uzeniny a mléčné výrobky. Stálí zákazníci již vědí, že ve středu máme pravidelně zabijačku a mohou si tak po jedenácté přijít pro tlačenku, jitrnice a ovar. Lidé jsou zvyklí, že v dané dny máme určité čerstvé produkty, které si u nás navíc mohou dopředu objednat a chodí tak za námi pravidelně,“ dodává Simona Crháková.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení