Knihovna se dočkala klimatizace. Čtenářům zpříjemní pobyt už o prázdninách

23. července 2020, ostatní, přečteno: 1574×

S teplotami přesahujícími třicet stupňů Celsia se dosud pravidelně potýkali návštěvníci i zaměstnanci Městské knihovny Blansko. Budova zdejší knihovny, jejíž jižní stěna je převážně prosklenná, totiž nemá klimatizaci. Nyní ji dělníci díky investici za zhruba 740 tisíc korun instalují do studovny, čítárny i na dětské oddělení. Hotovo by mělo být už v druhé půli srpna.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„S vysokými teplotami se v knihovně potýkáme dlouhodobě, během parných letních dnů není problém, aby se teplota na oddělení vyšplhala i přes 30 stupňů, rekordy se pohybují kolem 35 stupňů Celsia. Jižní stěna budovy je tvořená skleněnou fasádou a ta ve slunečných dnech bohužel funguje jako skleník, slunce se do ní navíc díky zakřivení budovy opírá od svého východu až do odpoledních hodin,“ popisuje ředitel knihovny Lukáš Dlapa. „Zároveň je velký problém jednotlivá oddělení vyvětrat, protože přes noc musí být z bezpečnostních důvodů okna uzavřena. Mnohdy máme už od rána v knihovně 28 stupňů,“ vysvětluje.
V multifunkční místnosti a studovně s čítárnou je od podzimu vzduchotechnika, nyní ji doplní i klimatizace. FOTO: Městská knihovna Blansko
Nejhorší podmínky dosud panovaly ve studovně a čítárně ve 3. patře, a patro výše ve výstavní místnosti a v ředitelně. Dusné a horké klima znepříjemňovalo pobyt také návštěvníkům dětského oddělení, které se nachází pod střechou a jehož okna směřují na jižní a západní stranu. „Občas se nám stalo, že knihovníci v práci kolabovali a končili v pracovní neschopnosti. Problém pravidelně nastával také v kulturní místnosti na přednáškách, které navštěvují desítky lidí. Po pár minutách už se tam nedalo dýchat,“ dodává Dlapa.
Tropické teploty, které sužovaly knihovníky i návštěvníky, budou již brzy minulostí. FOTO: Městská knihovna Blansko
To by se nyní mělo změnit. Dělníci už v uplynulých dnech nainstalovali tři nové okruhy klimatizace, zprovoznit ji chtějí letos v srpnu. „V letošním roce jsme chtěli realizovat klimatizaci pro celou knihovnu, celkem pět okruhů, kvůli omezenému financování ale aktuálně probíhá instalace jen v nejproblémovějších prostorech -  ve studovně a čítárně ve třetím patře a v kulturní místnosti a na dětském oddělení o patro výše,“ uvedl Jiří Svoboda z investičního odboru, který má projekt na starosti. „Pomohla ale už první fáze projektu, která proběhla loni na podzim. V rámci ní se díky investici ve výši zhruba 360 tisíc korun do studovny a čítárny ve 3. patře a do multifunkční místnosti ve 4. patře nainstalovala vzduchotechnika a provedly se také práce na elektroinstalaci,“ doplnil Svoboda.
Nové jednotky na výměnu čerstvého vzduchu se už osvědčily především při pořádání přednášek pro veřejnost nebo během návštěv škol a školek a ve studovně, nově se díky nim mohou prostory vyvětrat také v noci.
Knihovna se od pondělí 27. července na 14 dní uzavře. Práce na nové klimatizaci by měly být hotové krátce po znovuotevření ještě letos v srpnu. FOTO: Městská knihovna Blansko
Aktuálně probíhající práce na nové klimatizaci provoz knihovny nijak zásadně neovlivnily. Část prací probíhala na střeše, uvnitř budovy pak  montéři pracovali převážně v době, kdy je knihovna pro veřejnost uzavřená. „Ještě nás čeká přeložení nového kabelu v rozvaděči, což způsobí celodenní výpadek elektřiny. Přesné datum zatím neznáme, věříme ale, že hotovo bude vše v druhé polovině srpna,“ dodal Lukáš Dlapa. Vedení knihovny nyní věří, že v příštím roce se podaří dokončit zbývající dva okruhy nové klimatizace – ve výstavní místnosti s ředitelnou a v oddělení pro dospělé.
 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení