Charitativní běh You Dream We Run zrušili. Pomoci lze ale i letos. Koupí speciálního trička pomůžete postiženému záchranáři

20. srpna 2020, ostatní, přečteno: 2332×

Letošní ročník charitativního běhu You Dream We Run musel být kvůli omezením spojeným s covidem-19 zrušený. Organizátoři ze spolku Prosen se ale i přes to rozhodli pomáhat a uspořádali sbírku na pomoc bývalému záchranáři Zděňku Mikulovi. Někdejší zaměstnanec Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje se po mozkové příhodě snaží vrátit do běžného života i zpět do záchranářského auta.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Když padlo definitivní rozhodnutí, že budeme muset letošní ročník You Dream We Run zrušit, začali se nám ozývat lidé s dotazy, kam mohou přispět, že by i tak rádi pomohli. Aby zájemci o tuto možnost nepřišli, a nepřišli ani o tričko z ročníku 2020, vydali jsme speciální kolekci triček „Covid 2020“. Výtěžek prodeje půjde Zdeňku Mikulovi z Blanenska na rehabilitační pobyt v lázních Klimkovice,“ popsal Roman Jančiar, předseda spolku na podporu osob sociálně a zdravotně znevýhodněných Prosen.

Zdeněk Mikula s manželkou se účastnili minulého ročníku YDWR. FOTO Ondřej Grund

Bývalý záchranář Zdeněk Mikula je v domácí péči a zotavuje se z cévní mozkové příhody, která ho postihla v září 2017 po návratu z práce. Po ní ochrnul a nemluví. I když mu lékaři nedávali šance, Zdeněk Mikula se nevzdává. Rok zůstal upoutaný na lůžko, ale po pobytu v lázních Klimkovice se jeho stav výrazně zlepšil, dál denně cvičí, rehabilituje a snaží se o návrat do běžného života. Někdejší záchranář si nejvíc přeje postavit se na nohy a začít znovu mluvit. Jednou by se ale chtěl znovu vrátit do záchranářského auta a pomáhat druhým.

Výtěžek z prodeje triček poslouží Zdeňku Mikulovi k další rehabilitaci. FOTO archiv rodiny

Měsíční pobyt v lázních Klimkovice, který není hrazený pojišťovnou, vyjde zhruba na 150 tisíc korun. Rodina, která o Zdeňka Mikulu pečuje, věří, že právě cvičení a rehabilitace v těchto lázních ho nejvíce přiblíží k jeho cíli. „Doufáme, že se podaří prodat alespoň 750 kusů triček, to by Zdeňkovi pomohlo zaplatit celý měsíční rehabilitační pobyt,“ dodává Jančiar. „Na sbírku půjde celý výtěžek z prodeje po odečtení výrobních nákladů triček,“ vysvětluje. Trička si lze objednat v e-shopu na webových stránkách www.youdreamwerun.cz. Jejich prodej potrvá do konce září.

Zájemci mohou přispět nákupem trička ze speciální kolekce YDWR "Covid 2020". FOTO archiv pořadatelů

Zdeňkovi Mikulovi pomáhají i jeho bývalí kolegové ze zdravotní záchranné služby. Sami začali vybírat peníze na jeho pobyt v lázních. Složili se mu také na speciální počítač, díky němuž komunikuje a pohybem očí ovládá klávesnici. Se svým okolím si tak může dopisovat, počítač pak napsané za Zdeňka přečte. „Usilovně cvičím, rehabilituji a nic nevzdám. Děkuji všem za přispění na mou léčbu,“ napsal například díky počítači Zdeněk Mikula.

Zdeněk Mikula pracoval jako zdravotnický záchranář. FOTO archiv rodiny