Pěvecký sbor Rastislav zahájil sezónu netradičně cyklovýšlapem

30. srpna 2020, kultura, přečteno: 2528×

Pěveckou zdravicí městu Blansku a cyklovýpravou Moravským krasem zahájili v neděli ráno na autobusové točně místní části Klepačov novou sezónu členové smíšeného pěveckého sboru Rastislav. Se zpěvem vyrazili i do okolí Blanska na cyklistickou Tour de Rastislav, po cestě se ke zhruba třicetičlenné výpravě postupně přidávali i další členové pěveckého sboru. Po nucené zrušení velkých koncertů zvou na veřejné zkoušky i komornější akce.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V červenci měli jako jeden z mála amatérských souborů vystupovat v rámci festivalu Smetanova Litomyšl. Omezení spojená s COVID-19 jim tyto plány zhatila. Zrušené je i tradiční podzimní vystoupení Rastislava v německém Waldsassenu, podobně jako většinu koncertů, které měl sbor letos v plánu. Zahájení nové pěvecké sezóny 2020/2021 si ale členové smíšeného sboru Rastislav poslední srpnovou neděli ujít nenechali. Pěveckou zdravicí Blansku zahájili novou sezónu i společnou vyjížďku blanenským krajem.

Po cestě na autobusovou točnu na Klepačově, kde se vystoupení uskutečnilo, musela většina účastníků výpravy zdolat strmé stoupání od Blanska. „Jožka je tu, je to dobré, máme tenor,“ ozývalo se mezi vítáním, zatímco se jezdci vydýchávali. Improvizovaný minikoncert se pak odehrál na kraji silnice, namísto kostýmů přímo v cyklistických dresech.

Pod taktovkou dirigenta Dominika Pernici zazněla po deváté ráno například Krčkova Jede sedlák do mlejna, lidová píseň Všude zamračené, nad našim je jasno nebo Panímámo. „Moc jsme nevěřili, že se to uskuteční, ale museli jsme se přijít podívat, co se nám tu na Klepačově děje,“ pochvalovali si místní přihlížející. Doplnili je i příbuzní zpěváků. Ti pak se zpěvěm vyrazili i na cyklovýšlap.

„Dlouhodobě se snažíme stmelovat nejen kolektiv sboru ale i členy jejich rodin. Proto před třemi lety vznikl také nápad na Tour de Rastislav a s ním spojené netradiční zahájení pěvecké sezóny. Každý rok naplánujeme jinou trasu po místech, kde bydlí členové sboru, ti se k nám pak po cestě postupně přidávají,“ vysvětlovala Miroslava Kuběnová, která v Rastislavu zpívá alt.

„Podobných akcí děláme více, připravujeme dětské koncerty, chystáme své tábory, letos jsme byli například na Sázavě. Mezi nejmladšími členy sboru, Slávčaty, máme i vlastní děti, ty občas přivedou i kamarády, i díky tomu se průměrný věk daří držet na poměrně nízké hladině,“ dodala těsně před tím, než skupina za zpěvu písně Taky já, taky ty vyrazila do terénu směrem na Rudici.

Posluchači o vystoupení pěveckého sboru ale nepřijdou, první příležitost budou mít zájemci už tento čtvrtek, v 17:30 hodin v Galerii města Blanska začne veřejná zkouška sboru Rastislav spojená s výstavkou kronik. V neděli 13. září pak Rastislav doprovodí mši svatou v kostele sv. Martina v Blansku.

„Na nejbližší koncerty chystáme drobnější sklady, i když máme v závěru také dvě části ze Stabat Mater, byť jen s varhany, bez orchestru a bez sólistů. Jak se přiblíží říjen, listopad, začneme i s vánočním programem,“ zve předseda Rastislavu Vít Martinásek.

„Dobrou zprávou také je, že nás organizátoři Smetanovy Litomyšle, která se letos musela zrušit, rovnou pozvali na příští rok. To jsme nečekali, bylo to velmi příjemné překvapení, pro amatérské sbory jako jsme my je to naprosto výjimečné. Mysleli jsme, že naše vystoupení, které jsme tam měli před třemi roky, už se nikdy nezopakuje,“ dodává Vít Martinásek.

 Podívat se můžete na reportáž ze zahájení nové sezóny:

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení