Rekonstrukce budovy Zámek 2 skončila, objekt bude využívat muzeum

3. srpna 2020, tiskové zprávy, přečteno: 2401×

Další část areálu blanenského zámku se dočkala rekonstrukce. Po samotném zámku, kde sídlí Muzeum Blanenska, a objektu, který využívá základní umělecká škola, letos přišla na řadu budova Zámek 2. Na podzim pak začne rozsáhlá rekonstrukce sousedního objektu Zámek 3 a připravuje se také přestavba bývalé hasičky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Stavební práce v budově Zámek 2 začaly loni na podzim. Náklady činí 7 milionů korun bez DPH. Tři miliony korun poskytl jako dotaci Jihomoravský kraj. „V rámci rekonstrukce byla provedena obnova fasád objektu, obnova střešního pláště a byla provedena úprava vnitřních dispozic objektu,“ upřesnil starosta Jiří Crha.

Rekonstrukce budovy Zámek 2 skončila.

Fasáda budovy teď ladí se sousedním zámkem i s opraveným objektem základní umělecké školy. Uvnitř se navíc podařilo zachovat původní trámy, které se po rekonstrukci staly součástí interiéru.

Budovu Zámek 2 bude využívat Muzeum Blanenska. Přestěhují se do ní odborní pracovníci a konzervátorské a restaurátorské dílny a vzniknou v ní i depozitáře. V hlavní objektu muzea se tak uvolní místo pro nové expozice.

Uvnitř budovy se podařilo zachovat původní trámy.

„Na zámku už máme pro expozice i depozitáře nedostatek prostoru. V další fázi budeme rádi, když se podaří zrekonstruovat budovu Zámek 3. Do ní se přesune kanceláře vedení muzea a ekonomického úseku a vzniknou v ní také další depozitáře,“ podotkla ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Nová fasáda ladí se sousedním zámkem.

Přestavba objektu Zámek 3, kde nyní sídlí výtvarné dílny základní umělecké školy, by měla začít letos na podzim. Městský rozpočet na stavební práce počítá s částkou 10 milionů korun. Budova se zvedne o jedno patro a tím se dostane do stejné linie se sousedními objekty. Ve stejném duchu bude také její fasáda. Kromě muzea bude budovu využívat také základní umělecká škola.

Na podzim by měla začít rekonstrukce budovy Zámek 3.

„V rámci tohoto volebního období bychom chtěli zrekonstruovat celé předzámčí, což je úkol docela náročný, protože nebyly připraveny projekty a vše se prakticky chystalo od začátku. Kromě budov Zámek 2 a 3 se jedná ještě o objekt bývalé hasičky,“ zdůraznil starosta Jiří Crha.

Nově opravenou budovu bude využívat Muzeum Blanenska.

Rekonstrukci předzámčí ocenil také vedoucí odboru kultury a památkové péče Jihomoravského kraje Petr Fedor. Podaří se tak podle něj naplnit také vizi hejtmanství, že odborná pracoviště a kanceláře by neměly sídlit přímo v historických budovách krajských muzeí.

Muzeum do objektu přesune restaurátorské dílny. FOTA Michal Záboj

„Z těch krásných reprezentativních budov budeme postupně přemisťovat provozní a ekonomické útvary, konzervátorské dílny a depozitáře tak, aby co nejvíc těch krásných prostor bylo možné zpřístupnit návštěvníkům. Někdy mám pocit, že se zapomíná na to, že budova je také exponát, a to jeden z těch nejvzácnějších, nejhezčích a měla by být prezentována,“ podotkl Fedor.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení