Rekonstrukce Dělnického domu spěje do finále. První akce se v něm koná příští týden

31. srpna 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 1384×

V Dělnickém domě finišují práce na další etapě odvlhčení budovy. Stavební firma dokončuje poslední úpravy interiérů, do konce týdne je naplánovaný závěrečný úklid. Během září se ještě bude pracovat vně objektu. Plánované akce v Dělnickém domě to ale neohrozí. První se uskuteční už příští týden.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Budova Dělnického domu měla velké problémy se vzlínáním vlhkosti, především v technickém zázemí jeviště, v šatnách pro účinkující a na dalších místech. Zdivo bylo místy zasažené plísní. Stavební úpravy začaly letos v dubnu, o dva měsíce dříve, než bylo původně v plánu. Město využilo toho, že kvůli nouzovému stavu byly zrušeny všechny akce i vyučování zdejší Soukromé základní umělecké školy.

Rekonstrukce se dočkalo pódium a prostory pod ním.

„Sanovány byly zejména vybrané obvodové stěny budovy a také některé vnitřní svislé konstrukce. Kompletně bylo rekonstruováno zázemí šaten, toalet a chodby při pódiu hlavního sálu, a to včetně elektroinstalace a podlah. Rovněž kompletní rekonstrukcí prošel prostor pod pódiem a podlaha pódia a dále další části budovy,“ popsal Jiří Svoboda z odboru správy a rozvoje města.

Rekonstrukce se dočkalo pódium a prostory pod ním. Snímek z května 2020.

V současnosti dělníci dokončují v Dělnickém domě poslední práce. Úpravy vnitřních prostor včetně úklidu budou hotové do pátku. „Jsem rád, že se podařilo dokončit další etapu odvlhčení, problémy s vlhkostí byly zejména v zákulisí a v šatnách pro účinkující už neúnosné. Řada akcí byla na jaře zrušena kvůli covidu, teď organizátoři hledají náhradní podzimní termíny. Díky tomu, že se podařilo zahájit práce už v dubnu, kdy byl Dělnický dům zavřený, jim máme co nabídnout,“ dodal starosta Jiří Crha.

Drobné úpravy jsou ještě v plánu do konce tohoto týdne. Chystá se také úklid. „Bude například nutné vydrátkovat a napastovat podlahy v hlavním sále. První akce proběhne podle plánu příští týden. Ve středu 9. září se zde uskuteční schůze členů volebních komisí,“ uvedla Helena Kintrová z Kulturního střediska města Blanska.

Hlavní sál teď čeká ještě úklid.

Práce budou pokračovat ještě mimo vnitřní prostory Dělnického domu, do provozu už by ale zasáhnout neměly. Termín dokončení ovlhčení je stanovený na 21. září. Náklady na tuto etapu činí asi čtyři miliony korun bez DPH.

„Bylo pro nás klíčové, aby se podařilo obnovit provoz Dělnického domu od září. I když opravy zkomplikovaly silné přívalové deště. Od úterý 1. září bude hotovo tak, že zde budou moci začít zápisy Soukromé základní umělecké školy,“ uvedl místostarosta Blanska František Hasoň.

Hlavním bodem stavebních úprav bylo odvlhčení Dělnického domu.

Do budoucna se plánuje ještě odvlhčení garáží a části budovy, která přiléhá k sousední restauraci. Sanace těchto prostor zatím naráží na odmítavý postoj majitelů sousedních pozemků.

„Nedohoda se spoluvlastníky sousedních pozemků a budovy týkající se přilehlé restaurace byla jedinou významnou komplikací stavby. Tím nám byla zamezena možnost sanace části budovy a garáží. Po dokončení právě probíhající etapy odvlhčení bude řešen následně další postup v této věci,“ dodal Svoboda.

V Dělnickém domě probíhají poslední úpravy.

 

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení