Zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševním onemocněním

8. srpna 2020, ostatní, přečteno: 1708×

Osvojit si návyky, které usnadní získat a udržet si zaměstnání. Osamostatnit se od rodiny, naučit se o sebe postarat, rozvíjet svoje záliby a být s ostatními lidmi. Cílem charitního zařízení Pěkná modrá v Doubravici nad Svitavou je pomoci prožít co nejvíce plnohodnotný a samostatný život lidem, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemají možnost být zaměstnaní.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V sociálně terapeutických dílnách se tam schází lidé s duševním onemocněním a lehkým mentálním a zdravotním postižením. Učí se, jak být soběstační, jak získat dovednosti, které jim usnadní vstoupit na trh práce, učí se vařit a starat se o domácnost i o sebe. Služba je pro klienty vyjma stravování bezplatná. Zájemci o službu se můžou hlásit na telefonním čísle 732 747 952 nebo e-mailu peknamodra@blansko.charita.cz.
„S klienty ve věku od 18 do 64 let rozvíjíme jejich zručnost v domácnosti, na zahradě, v dílnách a v dalších běžných činnostech. Zároveň s nimi pracují naše sociální pracovnice a psycholožka,“ přibližuje vedoucí Pěkné modré Petra Veselá.

Zařízení Pěkná modrá pomáhá lidem s duševním onemocněním. FOTO archiv Charity Blansko

Klienti se můžou sami rozhodnout, jak často chtějí do služby docházet. „Asi po měsíci s nimi sestavíme individuální plán a podle něj se rozvíjí v činnostech, které si zvolí,“ doplňuje Petra Veselá.
Do Pěkné modré už třetím rokem jezdí vlakem Jirka. V létě tam zahradničí, v zimě tvoří v keramické dílně. V Pěkné modré si připadám jako doma. Vyzkoušel jsem víc podobných zařízení, ale už bych měnit nechtěl,“ hodnotí službu Jirka.
Jirka vystudoval zahradnickou školu, proto v Pěkné modré tráví čas nejraději na zahradě. „Venku mám pocit volnosti, na zahradě pracuju rád. Naopak na tvořivé činnosti a do kuchyně se moc nehrnu,“ říká uživatel Pěkné modré a dodává, že kromě práce na zahradě se v Doubravici naučil hlavně komunikovat s lidmi.
Další z činností, které si lidé v sociálně terapeutických dílnách můžou vyzkoušet, je práce v kuchyni, v šicí, keramické a tvořivé dílně a při údržbě areálu. „Každého baví něco jiného a každý zvládne práci jinak. Někteří klienti potřebují trvalou asistenci pracovníka, někteří dohled a jiným stačí práci jen vysvětlit,“ doplňuje Petra Veselá.
Hlavní pracovní činnosti v Pěkné modré se odehrávají dopoledne. Odpoledne se obvykle klientům věnuje psycholožka nebo pracovníci s kognitivními hrami zaměřenými na trénink paměti a pozornosti. „Pokud si ale někdo chce dodělat výrobek nebo si odpočinout, samozřejmě může. Pro naše klienty je důležité i sdílení, jak se jim v činnosti daří,“ dodává vedoucí zařízení.

Vladěna Jarůšková, Oblastní charita Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení