Krajské volby se blíží. Pacienti s covid-19 si mohou vybrat, jak volit

23. září 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 2619×

V pátek 2. října se ve 14:00 hodin otevřou volební místnosti a lidé si budou moci zvolit nové členy Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Až do sobotního odpoledne mohou vybírat z celkem 16 politických stran, hnutí a koalic. Pacienti s koronavirem budou moci své krajské zástupce volit už o dva dny dříve. Ve středu 30. září mohou volit z auta na speciálním drive-in stanovišti, v pátek a v sobotu pak do zvláštní přenosné volební schránky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Zajištěná je také možnost volby pro ty, kteří se ocitli v zařízení, které je kvůli koronaviru v karanténě. V uzavřených pobytových zařízeních se do speciální přenosné volební schránky bude volit ve čtvrtek od 7:00 do 22:00 hodin a v pátek od 7:00 do 18:00 hodin.

Ve volebních místnostech budou po celou dobu voleb, tedy v pátek od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu od 8:00 do 14:00 hodin, platit zvýšená hygienická opatření. Vstup je možný pouze s rouškou, voliči by si měli dezinfikovat ruce a dodržovat rozestupy. Roušku bude možné sundat pouze na výzvu, aby mohli členové komise voliče identifikovat podle průkazu totožnosti.

Speciální postup i časy voleb mají ti, kteří jsou uvedení na seznamech pacientů s covid-19. Ti do volebních místností vstupovat nesmějí, možnost volby ale mají zajištěnou. „V každém okrese bude na základě Zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020 zřízeno volební stanoviště, na kterém budou moci volit pacienti s covid-19 z automobilu takzvanou metodou drive-in. Pro celé území bývalého okresu Blansko bude toto stanoviště zřízeno na novém parkovišti na Sportovním ostrově. Voliči zde budou moci odevzdat své hlasy ve středu od 7:00 do 15:00 hodin,“ popsal tajemník MěÚ Blansko Josef Kupčík.

Své hlasy zde budou moci odevzdat pouze ti, kteří mají kvůli kovidu nařízenou karanténu. Členy volební komise zde budou vojáci Armády České republiky, zapisovatelem pak civilista určený krajem. Ve stejném složení pak komise se zvláštní přenosnou urnou navštíví ve čtvrtek a v pátek pobytová zařízení uzavřená kvůli karanténě, v pátek a v sobotu bude speciální komise navštěvovat pacienty s covid-19 u nich doma.

„Hlasování do  zvláštní  přenosné  volební  schránky mohou  využít  pouze  voliči, kteří jsou  v karanténě a z vážných důvodů nemohou využít hlasování u volebního stanoviště,“ upozorňuje Josef Kupčík.

Že má zájem o tuto formu hlasování, musí každý předem nahlásit na Krajském úřadě Jihomoravského kraje na speciálně určených linkách. Návštěvu komise se zvláštní volební přenosnou schránkou si lze objednat ode dneška nejpozději do 1. října do 20 hodin.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení