Nové prvky na dětském hřišti v Chelčického ulici vybraly maminky

28. září 2020, ostatní, přečteno: 1464×

Mezi bytovými domy v Chelčického ulici přibyly dva nové herní prvky pro děti. Kromě stávajících atrakcí se teď mohou zabavit také na dobrodružném mostu a na lezecké sestavě. Město za nové prvky zaplatilo asi sto tisíc korun. Zajímavostí je, že je vybraly přímo maminky dětí, které hřiště navštěvují.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na radnici se před časem obrátila paní Kristýna Štraitová, která hřiště se svými dvěma dětmi pravidelně navštěvuje. Nelíbil se jí stav plochy s atrakcemi a rozhodla se jednat.

„Hřiště je to malé a všechny herní prvky už mají celkem něco za sebou. Po odstranění houpačky v loňském roce to vypadalo, že s ní zmizela i naděje na nějakou obnovu. Houpačku pořád nikdo nenahradil, tak jsem začala pátrat, proč se tak děje,“ popsala Kristýna Štraitová.

Na hřišti v Chelčického ulici přibyla pětiboká lezecká sestava.

Obrátila se proto na oddělení komunální údržby. Původně chtěla obnovit jen houpačku. Pak se ale ukázalo, že by bylo možné hřiště dovybavit více prvky.

„Na facebooku jsem dala výzvu a prosbu o podpis k mému návrhu. Postupně se přidali další rodiče. Vše jsem naskenovala na město. Přišla mi odpověď, ať vybereme nějaké prvky. Přidala jsem výzvu k hlasování ze tří možností. Na město jsem pak poslala dva vítězné návrhy,“ popsala Štraitová.

Maminky vybraly také dobrodružný most se stupínky.

Druhý týden v září pak pracovníci firmy instalovali na hřiště dvě nové atrakce – dobrodružný most se stupínky a pětibokou lezeckou sestavu. „Herní prvky jsou super. Zase je to něco jiného, neokoukaného a snad to tam vydrží v nějakého hezkém stavu dlouho,“ podotkla Kristýna Štraitová.

Kromě dvojice nových se na hřišti mezi bytovými domy v Chelčického ulici nachází i další hrací prvky pro děti, jako jsou například skluzavka, houpačky, nebo pískoviště. Už loni u nich město vyměnilo dopadové plochy a vysázelo stromy.

Kromě nových atrakcí jsou na hřišti i další hrací prvky pro děti. FOTA Michal Záboj

Podobně se v minulosti podařilo dovybavit dětské hřiště v Hořické ulici. Tehdy se na město rovněž obrátili přímo rodiče malých dětí. „Vybavení hřiště si také vybrali rodiče. Když se zapojí ti, kterých se to týká, tak je to nejlepší způsob,“ podotkl Milan Vítek z oddělení komunální údržby.

Možností, jak oslovit město s konkrétním projektem, mají nyní obyvatelé také prostřednictvím participativního rozpočtu Společně pro Blansko. Minulý rok do něj přihlásili vybudování dětského hřiště v Bezručově ulici. Projekt sice v závěrečném hlasování nevyhrál, letos se jej ale podařilo realizovat z jiné kapitoly rozpočtu.

Na podávání projektů do letošního ročníku participativního rozpočtu zbývají už jen tři dny. Uzávěrka přijímání přihlášek je ve středu 30. září.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení