Projekt Dobrodružství pomáhá ohroženým dětem z Blanenska již dvacet let

10. září 2020, ostatní, přečteno: 1531×

Téměř sedmdesát víkendových akcí a táborů a desítky dětí, které se jich zúčastnily. Tak by se dalo shrnout dvacet let unikátního projektu Dobrodružství, zaměřeného na rizikovou a ohroženou mládež z Blanenska. Výročí si ve čtvrtek připomenou členové občanského sdružení Horizont Blansko na setkání v čajovně Ulita. Komponovaný program večer s Kotlíkem č. 209 nabídne promítání, výstavu fotek a také na něm zahraje a zazpívá Aleš Šnek Bláha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Projekt vznikl v roce 2001. Skupina instruktorů ze Sdružení Horizont tak už dvě desítky let připravuje pro děti příležitosti, které je vedou k aktivnímu přístupu k životu a k řešení problémů. Program cílí zejména na mladé, kteří jsou podle zákona považovaní za rizikovou nebo ohroženou skupinu; na děti, které mohou hledat dobrodružství v páchání vandalismu, trestné činností nebo v experimentech s drogami.

„Dobrovolníci z Horizontu stáli u zrodu kontinuálního cyklu akcí pro děti, kde nešlo a nejde o běžné výpravy a čundry, ale o cílený projekt prevence kriminality. Účinné zacílení je od počátku garantováno skutečností, že výběr dětí provádí specializovaní sociální pracovníci,“ přiblížil projekt Milan Daněk, předseda sdružení Horizont a pracovník oddělní sociálně – právní ochrany dětí MěÚ Blansko.  

Projekt Dobrodružství cílí především na děti, které jsou zařazeny do skupiny rizikových.

V počátečních létech spolupracovali na projektu kurátoři pro mládež Okresního úřadu Blansko, po jeho zániku až do současnosti je zařazení dětí na bedrech Oddělení sociálně – právní ochrany dětí na Městském úřadě Blansko. Město se nyní také stará o finanční zabezpečení těchto krátkodobých pobytů s cíleným zážitkovým programem určeným pro děti ohrožené zvýšeným rizikem vzniku poruch chování nebo s rizikovým chováním. Program se snaží o změny jejich postojů a zvládání zátěžových situací.

Organizátoři připravují dětem hlavně aktivity v přírodě. 

„Vedle obvyklých aktivit během pobytu v přírodě, obsahuje programová náplň prvky, při kterých dětem nezbývá než překonat jistou dávku strachu a zažít pocity vzrušení a napětí. Smyslem je, v relativně bezpečném prostředí, umožnit poznání sama sebe, svých schopností, vloh, hranic a limitů,“ vysvětlil Daněk.

Pro děti je podle něj důležité, aby uměly aktivně řešit vzniklé situace, vzájemně spolupracovat na jejich řešení a vyzkoušet si tak věci, o kterých si myslely, že je nedokážou. Pracovníci dětem představují aktivity jako speleologii, horolezectví, vodáctví a další. Snaží se je skrze ně vtáhnout do světa, který má svou historii, legendy, symboly, hrdiny, příběhy, pravidla a zvyky.

Jednou z organizátorek projektu je i bioložka, sportovkyně a cestovatelka Alena Žákovská.

Specifikem projektu je i přímé zapojení veřejně známých osobností v organizačním týmu, které si děti mohou vzít za svůj osobní vzor. „Takovou roli zde sehrával například mediálně známý dobrodruh a extrémní sportovec Robert Šamonil, mimo jiné držitel několika českých rekordů ve vytrvalostní cyklistice a ultramaratonu. Celých dvacet roků projektu je s námi i bioložka, sportovkyně a cestovatelka Alena Žákovská, účastnice náročných expedic na všech světových kontinentech, reprezentantka ČR v běhu na 100 kilometrů,“ představil svoje kolegy Milan Daněk.

Na klubové setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 10. září od 19:00 hodin v čajovně Ulita, jsou zváni všichni, ať už přímí účastníci projektu nebo veřejnost. Programem provedou Zdeněk Špíšek a Milan Daněk.