XI. Salon blanenských výtvarníků hledá své vystavující

5. září 2020, kultura, přečteno: 1125×

Věnujete se výtvarné tvorbě a chcete svá díla sdílet s podobně smýšlejícími nadšenci? Nebojíte se je ukázat? Chcete se s nimi pochlubit? Ano! Teď máte možnost. Vyhlašujeme registraci do XI. ročníku Salonu blanenských (letos) výtvarníků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Nezáleží na pohlaví, věku, zaměření, technice, tématech nebo formátu. Můžete být amatér i profík. Počet míst je omezen, registrace nutná a to na emailové adrese mollova@mk.blansko.cz. Uzávěrka podávání přihlášek je stanovena na středu 9. září 2020 nebo do naplnění kapacity. Vernisáž výstavy proběhne v pátek 18. září 2020 v 18.00 hodin.

Sousedská univerzita pokračuje!

Pro všechny zájemce o poznání je stále otevřen zápis do Sousedské univerzity. Letos bude opět probíhat v příjemném sále blanenského kina, zpravidla každý druhý pátek v měsíci v 17.30 h. Přednášející se během 10 přednášek od září 2020 do června 2021 dotknou různých oblastí lidského vědění a budou reflektovat současné dění – ať už problematiku klimatické krize, stav lesů nebo sociální téma osamělosti. Chybět nebudou ani zajímavá témata z oblasti kultury, zdraví nebo např. astronomie.

Účastníci právě ukončeného školního roku, kteří by se již nechtěli přihlásit do dalšího ročníku, budou mít možnost navštívit jarní zrušené přednášky v podzimních náhradních termínech – stačí se prokázat průkazkou pro školní rok 2019/2020. Těm z letošních účastníků, kteří by se rádi zapsali i do navazujícího ročníku, bude vzhledem k přesunutí zrušených přednášek do podzimu adekvátně sníženo zápisné, a to na 200 Kč. Při zápise bude nutné se prokázat průkazkou pro školní rok 2019/2020. Pro zcela nové zájemce bude zápisné na příští školní rok ve standardní výši 300 Kč. Jednotlivé přednášky jsou otevřeny také zájemcům ze strany veřejnosti. Podrobný program přednášek a přihlášku naleznete na webu knihovny nebo u knihovníků.

Zažij knihovnu jinak – Překladatelská aréna, psaní na stroji a knižní balancovník

Jestliže jsou ve vaší knihovně zastoupeni spisovatelská esa jako Charles Bukowski, Nick Cave, Allen Ginsberg, Patrick McCabe, Anne Sextonová nebo Walt Whitman, pak si rozhodně nenechte ujít odvážnou akci jejich překladatelů Boba Hýska a Sylvy Ficové, našich hostů na festivale Zažij Blansko jinak. Představí se vám opravdu netradičně v „Překladatelské aréně“ – duo souboji jako ve slam poetry, tentokrát však s vlastními překlady! Tři kola, v každém jiní přeložení autoři. O vítězi překladatelského klání rozhodnou diváci.

Mimo překladatelskou arénu si budete moci také vyzkoušet psaní na stroji na čas a zasoutěžit si s ostatními. Na opičí dráze pak budeme balancovat s knihami na hlavě. Schválně, kolik nejvíc se vám jich podaří udržet, aniž by spadly? Pro podrobnosti sledujte program festivalu! 

Lukáš Dlapa

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení